Cara Buat Lepat Pisang Yang Lembut & Manis

Share

Lepat pisang sememangnya menjadi kegemaran ramai dan ia sememangnya satu kuih yang cukup klasik. Bila dimakan panas-panas selepas dikukus, ah terasa nikmatnya. Tak susah pun nak buat kuih ini, boleh cuba ikut resipi yang dikongsi oleh Dapur Shai Anne ini.

RESIPI LEPAT PISANG

 

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan pisang lemak manis (dipenyek)
  • 1 cawan gula (kalau tak suka manis boleh kurangkan gula ikut selera masing-masing)
  • 1 sudu teh garam
  • 1 kotak santan Kara (apa-apa brand pun boleh)
  • 1 cawan kelapa parut
  • 2 1/4 cawan tepung gandum
  • Daun pisang (dilayur dahulu)

 

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Satukan semua bahan di atas kecuali daun pisang sehingga sebati.

 

2. Letak bancuhan lepat dalam daun pisang. Bungkus ikut cara seperti di dalam gambar.

 

3. Akhir sekali, panaskan air di dalam pengukus dan kukus lepas pisang selama 40 minit.

 

4. Siap.

 

Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER, boleh klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: DAPUR SHAI ANNE

 

Artikel menarik yang boleh dibaca:

https://www.rasa.my/kuih-lapis-guna-santan-asli-padu-rasa-lemaknya/

 

Resipi yang boleh dicuba di rumah:

Published by
Naqiyatul Uzma