Masak lemak ada banyak resipinya, tapi kebiasaannya santan dan bahan dikisar atau ditumbuk dilebur sekali bersama santan. Namun sekiranya mahu citarasa masak lemak yang berbeza, boleh cuba buat masak lemak tumis.

Resipi masak lemak ayam tumis

Cara Buat Masak Lemak Ayam Tumis, Sedap Dah Tentu

Bahan-bahan

8-10 ketul ayam -dipotong dan bersihkan
1 kotak santan segera
2 batang serai -diketuk
Kentang -dipotong
Asam keping
Daun kunyit -dihiris
Air secukupnya

Ads

Bahan kisar
10 tangkai cili padi
2 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang merah
Kunyit hidup

Cara Buat Masak Lemak Ayam Tumis, Sedap Dah Tentu

Cara memasak

1. Ayam digoreng seketika. Ketepikan

2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan ayam, garam dan serbuk perasa. Kacau sebati.

3. Masukkan air kemudian biarkan mereneh. Masukkan santan, asam keping kemudian kacau.

Ads

4. Kemudian masukkan kentang, masak hingga kentang lembut. Selepas itu taburkan hirisan daun kunyit. Kacau. Sedia dihidangkan.

Cara Buat Masak Lemak Ayam Tumis, Sedap Dah Tentu

Ads

Kredit resipi & foto: Roha Adrina

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI