Masak lemak ada banyak resipinya, tapi kebiasaannya santan dan bahan dikisar atau ditumbuk dilebur sekali bersama santan. Namun sekiranya mahu citarasa masak lemak yang berbeza, boleh cuba buat masak lemak tumis.
8-10 ketul ayam -dipotong dan bersihkan
1 kotak santan segera
2 batang serai -diketuk
Kentang -dipotong
Asam keping
Daun kunyit -dihiris
Air secukupnya
Bahan kisar
10 tangkai cili padi
2 tangkai cili merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang merah
Kunyit hidup
1. Ayam digoreng seketika. Ketepikan
2. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan ayam, garam dan serbuk perasa. Kacau sebati.
3. Masukkan air kemudian biarkan mereneh. Masukkan santan, asam keping kemudian kacau.
4. Kemudian masukkan kentang, masak hingga kentang lembut. Selepas itu taburkan hirisan daun kunyit. Kacau. Sedia dihidangkan.
Kredit resipi & foto: Roha Adrina