
Mi Bandung ini boleh jadi hidangan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah bulan Syawal. Menariknya, cara membuat mi bandung yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha memang ringkas. Kalau tetamu dapat mengejut pun tiada masalah.
Resipi ini kata beliau diturunkan orang arwah ibunya, ia memang mudah namun rasanya tak kalah sedap. Cuma terang Suisan, sukatannya kena pandai agak-agak mengikut kuantiti mi.
Mi bandung ringkas resipi arwah mak
Bahan-bahan:
Cili kering, bawang besar & bawang putih -dikisar
Kacang tanah -goreng & kisar
Udang kering -kisar
Daging – direbus (air rebusan asingkan)
Udang segar
Telur

Cara membuat:
1. Tumis cili dan bawang yang dikisar sehingga naik minyak. Masukkan udang kering dikisar bersama kacang lalu dikacau.
2. Masukkan air rebusan daging, kacau sebati dan biarkan mendidih.
3. Masukkan garam, gula secukup rasa.
4. Masukkan udang dan biar seketika.
5. Kemudian masukkan daging, pecah telur dan masukkan sayur. Siap!

Selamat mencuba.
Sumber: SuiSan Aliezsha
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!







2. Bila makaroni hampir lembut terus angkat, toskan dan lalukan di bawah air mengalir supaya makaroni tidak terlebih masak. Ketepikan.


9. Akhir sekali masukkan makaroni yang telah direbus dan juga cili capsicum. Kacau hingga sebati. Siap dan sedia dihidang.

