Mi Bandung ini boleh jadi hidangan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah bulan Syawal. Menariknya, cara membuat mi bandung yang dikongsi oleh SuiSan Aliezsha memang ringkas. Kalau tetamu dapat mengejut pun tiada masalah.

Resipi ini kata beliau diturunkan orang arwah ibunya, ia memang mudah namun rasanya tak kalah sedap. Cuma terang Suisan, sukatannya kena pandai agak-agak mengikut kuantiti mi.

Mi bandung ringkas resipi arwah mak

 

 

Bahan-bahan:

Ads

Cili kering, bawang besar & bawang putih -dikisar
Kacang tanah -goreng & kisar
Udang kering -kisar
Daging – direbus (air rebusan asingkan)
Udang segar
Telur

Cara Buat Mi Bandung Paling Senang, Tetamu Datang Mengejut Pun Tiada Masalah Nak Masak

Cara membuat:

1. Tumis cili dan bawang yang dikisar sehingga naik minyak. Masukkan udang kering dikisar bersama kacang lalu dikacau.

2. Masukkan air rebusan daging, kacau sebati dan biarkan mendidih.

3. Masukkan garam, gula secukup rasa.

4. Masukkan udang dan biar seketika.

Ads

5. Kemudian masukkan daging, pecah telur dan masukkan sayur. Siap!

Cara Buat Mi Bandung Paling Senang, Tetamu Datang Mengejut Pun Tiada Masalah Nak Masak

 

Ads

 

Selamat mencuba.

Sumber: SuiSan Aliezsha

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI