Mi homemade ni memang sedap dan boleh hasilkan macam-macam menu. Biasanya kita beli je kan tapi menerusi perkongsian saudari Zurina Zulkefli, beliau kongsikan cara-cara buat mi homemade tanpa pengawet yang sangat mudah. Paling penting tidak menggunakan bahan pengawet seperti Asid borik, air kapur mahupun perasa tambahan. Hanya guna 4 bahan utama iaitu, tepung gandum, serbuk kunyit, garam dan dan air. Jom cuba! Anda pasti kagum bila lihat hasilnya.
RESIPI MI HOMEMADE TANPA PENGAWET
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum – diayak (beli online disini) Secubit serbuk kunyit (beli online disini) Secubit garam halus Air – tiada sukatan tepat tapi air perlu dituang sedikit demi sedikit sehingga tepung menjadi doh
CARA MEMASAK:
1. Satukan tepung, serbuk kunyit dan garam. Gaul.
Ads
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambal uli tepung hingga menjadi doh. 3. Bila selesai menjadi doh, rehatkan selama 10 minit. 4. Uli doh kembali secara berulang kali sehingga menjadi doh yang sebati. Kemudian leperkan dan gelek menggunakan mesin mee manual sebanyak 3 kali.
5. Hasil doh yang digelek tadi menjadi kepingan seperti kain.Selain dibuat mi, kepingan doh ini juga boleh ditekap untuk dijadikan kulit dumpling.
6. Selaraskan mata mesin dan lalukan kepingan doh untuk menghasilkan mi.
7. Gumpalan mi yang siap dipotong.
8. Didihkan air dan rebus mi selama 6 minit. Kemudian tos dan rendam sekejap dalam air sejuk. Ia bertujuan untuk mengekalkan tekstur kekenyalan mi.
9. Mi yang siap tadi boleh dimakan bersama sup.Sup yang empunya resipi buat ini adalah Sup Sayur sahaja. Sesuai untuk dimakan oleh anak-anak.
1.Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi. 2. Masukkan air secukupnya diikuti serbuk pati ayam dan garam halus. 3. Bila kuah mendidih, masukkan sawi jepun dan lobak merah. Masak hingga sayur lembut. 4. Angkat dan hidangkan bersama mi.
Apabila Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD) dilaksanakan, banyak perkara menjadi terhad dan pergerakan juga tidak bebas.
Maka atas inisiatif sendiri, wanita dari Selayang ini, Siti Zara’s dapat belajar dan menghasilkan fucuk sendiri. Memang puas hati kerana lebih yakin dengan kebersihan makanan itu sendiri.
Nak buat pun sangat senang dan bahan mudah didapati. Jom kita buat!
FUCUK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN
Kacang soya Air *tiada kuantiti yang spesifik kerana bergantung kepada berapa banyak yang anda nak buat.
CARA-CARA:
1.Rendam kacang soya semalaman. Selepas semalaman, buang kulitnya. Tak dapat buang semua pun okay, yang penting 50 peratus dapat buang.
2. Basuh lagi kacang soyang telah dibuang kulitnya dan toskan. Kemudian, kisar soya menggunakan formula nisbah air 1:2 (1 untuk air, 2 untuk soya). Tapis airnya.
3. Kemudian, masak air soya di atas dapur. Untuk proses ini, boleh guna apa-apa bekas periuk. Pastikan api sentiasa terpasang. Api sederhana kecil ye. Saya guna bekas makanan buffet. Gunakan kaedah double boil, hasilnya lagi cantik. Tidak perlu kacau.
4. Lama-kelamaan, lapisan fucuk akan terbentuk pada permukaan air soya tu akan jadi mengeras. Lebih kurang ada lapisan yang kekuningan berkedut-kedut. Kemudian, boleh angkat menggunakan lidi sate yang panjang tu. Atau boleh juga gunakan chopstick.
5. Kemudian, cara jemurnya sama seperti macam nak jemur tuala. Biar sampai kering betul. Jika tidak ia akan berkulat. Selepas itu, boleh ulang proses tadi sampai dapat banyak.
Terdapat pelbagai biskut moden yang telah di ubah suai. Pelbagai bahan telah ditambah ke dalam biskut untuk menyedapkan lagi biskut seperti oat, susu, Horlicks dan sebagainya. Jadi, anda mempunyai banyak pilihan untuk memilih biskut yang anda sukai. Jom cuba 10 jenis biskut ini.
1. PUTU KACANG BERSUSU
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung kacang hijau
150gm susu tepung
100gm gula ising
50gm gula ising untuk hiasan
Sedikit air untuk lembapkan adunan
CARA MEMASAK:
Gaul semua bahan di atas kecuali air. Kemudian barulah direnjis sedikit air ke dalam adunan. Jangan terlalu basah.
Taburkan sedikit gula ising ke dalam acuan. Kemudian tekan kuat adunan ke dalam acuan. Keluarkan dari acuan. Ulangi langkah hingga selesai.
Bakar menggunakan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut selera masing-masing.
2. BATANG BURUK BERSUSU HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
20 keping kulit popia
Minyak masak secukupnya
UNTUK SALUTAN:
200gm serbuk kacang hijau
150gm Horlick
100gm susu tepung
100gm gula ising
CARA MEMASAK:
Kulit popia dipotong mengikut cita rasa. Panaskan minyakdan goreng kulit popia. Angkat dan toskan.
Campurkan kesemua bahan untuk salutan dan kemudian gaulkan dengan kulit popia yang telah digoreng.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa kacang hijau beri kelainan
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
3. JEJARI SUSU BEROAT
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm oat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm baking powder
HIASAN:
Sedikit kuning telur
Oat
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang. Masukkan susu, oat, baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh. Terap adunan tadi beralaskan plastik.
Potong memanjang kemudian sapukan kuning telur dan sedikit oat sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Tekstur oat dapat dirasa ketika digigit
INFO CHEF: Agak menyihatkan kerana mengandungi oat.
4. BEBOLA SUSU
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
1 biji telur
10gm soda bikarbonat
10gm serbuk penaik
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula sehingga kembang. Masukkan susu pekat, soda bikarbonat dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
Masukkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh.
Bentukkan adunan seperti bebola.
Bakar sehingga masak pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
5. BISKUT BUNGA HORLICKS
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm susu pekat
100gm gula halus
150gm marjerin
100gm Horlicks
1biji telur
10gm soda bikartbonat
10gm serbuk penaik
Cip Coklat untuk hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama marjerin dan gula hingga kembang.
Masukkan pula susu, Horlick, soda bikarbonat, baking powder. Gaul sebati.
Masukkan tepung kemudian uli hingga membentuk doh.
Bentukkan adunan menjadi bunga. Letakkan cip coklat sebagaihiasan.
Bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak Horlicks
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
6. BISKUT SUSU BERTAKTHA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Ceri merah secukupnya |hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Sekiranya adunan agak lembik, boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit.
Bentukkanm adunan tadi bulat-bulat dan leperkan sedikit. Letakkan ceri merah di atasnya. Letak di dalam dulang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa susu yang sedap
INFO CHEF: Boleh juga hiaskan dengan manik warna-warni untuk lebih menarik.
7. BISKUT RERAMA
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.Sekiranya adunan agak lembik,boleh tambah tepung jagung sedikit demi sedikit. Bentukkan menjadi doh.
Uli dan tekap menjadi bentuk rama-rama. Paipkan coklat masakan yang dicairkan untuk membentuk rama-rama.
Masukkan di dalam loyang pembakar. Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Bentuk yang unik
INFO CHEF: Boleh bentukkan mengikut kegemaran masing-masing.
8. BISKUT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung gandum
100gm marjerin
100gm gula ising
100gm soda bikarbonat
100gm serbuk penaik
80gm Nestum
20gm Horlicks
1 biji telur
CARA MEMASAK:
Pukul telur bersama gula dan marjerin hingga kembang. Masukkan tepung bersama soda bikarbonat, serbuk penaik, horlicks dan Nestum. Kacau sebati.
Uli hingga menjadi doh dan bentukkan mengikut cita rasa masing-masing.
Letakkan di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Sangat mudah dibuat dan sedap.
9. BISKUT JEJARI COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Uli adunan dan bentukkan memanjang. Masukkan di dalam loyang pembakar.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Dengan menggunakan ‘piping’, hiaskan dengan coklat masakan yang telah dicairkan dan sedikit ceri warna-warni di atasnya.
Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak kacang
INFO CHEF: Coklat masakan dicairkan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
10. BISKUT BURGER COKLAT
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung jagung
200gm susu pekat
250gm marjerin
Coklat masakan secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan, gaul sebati.
Setelah itu, bentukkan adunan bulat leper. Letakkan coklat masakan yang telah dicairkan di atas sekeping biskut dan lapiskan dengan sekeping lagi. Bentukkan seperti burger.
Bakar dengan suhu 150C selama 10 minit.
Keluarkan dan sejukkan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Saiz hidangan : 40-50 keping
Keistimewaan : Rasa lemak susu
INFO CHEF: Boleh letakkan manik warna-warni atau lukiskan corak di permukaan atas biskut untuk lebih menarik.
Tak perlu tunggu hari raya baru nak membuat biskut. Biskut paling mudah dibuat, tekap tekap dah siap. Biskut kacang peas ni antara yang disukai ramai. Bolehlah buat banyak untuk kudapan bila berkumpul dengan keluarga nanti.
BISKUT KACANG PEAS Bahan-bahan: 2 cawan kacang peas yang dah diproses 1 cawan gula halus 1 cawan minyak jagung-BELI ONLINE DI SINI 2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu teh garam halus 1 kuning telur + pewarna kuning untuk sapuan
Cara membuat: 1.Campur semua bahan kering – sebatikan 2.Letak minyak,gaul hingga rata.
3.Ambil secubit dan bulatkan.Sapu dengan kuning telur. 4.Bakar pada suhu 170 selama 15 – 20 minit Kredit: Amin Salmah Haji Abdullah