Minyak bawang putih ni memang banyak guna dalam masakan. Selain boleh digunakan untuk menumis, ia juga sangat enak jika dimakan bersama sup. Kalau nak masak apa-apa menu, hanya perlu ceduk dan terus masak. Tak perlu dah susah-susah tumbuk dan panaskan minyak. Resipi yang dikongsi oleh saudari Sharinaz Redwan memang sangat mudah. Puan-puan boleh cuba.

 

CARA BUAT MINYAK BAWANG PUTIH HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • 3-4 labu bawang putih – jumlah bergantung kepada banyak mana anda nak buat minyak bawang tersebut 
  • Minyak masak secukupnya

 

Ads

CARA MEMASAK:

1. Kupas bawang putih, bersihkan dan keringkan dengan tisu.

Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

2. Masukkan ke dalam pengisar makanan ( food processor) dan cincang tanpa guna air.

Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

3. Panaskan minyak dengan banyak menggunakan api sederhana.

Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

Ads

4. Tumis bawang putih tadi hingga garing dan keperangan. Angkat.

Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

5. Bila minyak dah sejuk, boleh masukkan ke dalam bekas bersesuaian dan sedia digunakan dalam masakan.

Ads

Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

6. Minyak bawang tidak perlu disimpan dalam peti sejuk. Cukup disimpan di ruang biasa sahaja.

Cara Buat Minyak Bawang Putih Secara Homemade

Kredit resipi & foto: Sharinaz Redwan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI