Kadangkala teringin nak makan nasi minyak tapi tiada pula jemputan ke kenduri kahwin. Bukan semua kedai ada jual nasi minyak, kan? Jadi apa kata kita buat sendiri nasi minyak di rumah.
Tak pernah buat nasi minyak? Jangan bimbang. Ikut sahaja resipi ini. Insya-Allah anda boleh buat nasi minyak umpama nasi minyak di kenduri kahwin.
BAHAN-BAHAN
3 cawan beras basmathi
2 sudu besar mentega/minyak sapi
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 3 sekawan (1 kulit kayu manis, 1 biji bunga lawang, 2 biji pelaga)
2 helai daun pandan (disimpul)
1/2 cawan susu cair
Air secukupnya
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Pewarna kuning, hijau dan merah
Kismis
Bawang goreng
CARA MEMBUAT
1. Basuh beras. Kemudian beras direndam dulu lebih kurang 30 minit dan toskan airnya. Masukkan beras dalam periuk nasi. Ketepikan sebentar.
2. Dalam kuali, panaskan mentega. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar bersama-sama.
3. Masukkan pula rempah 3 sekawan dan daun pandan. Tumis lagi.
4. Apabila bawang sudah garing, masukkan susu cair, air, kiub pati ayam dan garam. Kacau seketika.
5. Tuangkan bahan tumisan ke dalam periuk nasi. Hidupkan api atau tekan suis periuk nasi elektrik.
6. Biarkan nasi masak. Apabila nasi sudah agak kering, titikkan pewarna.
7. Tabur kismis dan bawang goreng.
8. Biarkan 5 minit kemudian baru gembur-gemburkan nasi dengan menggunakan garpu supaya nasi tidak patah-patah.
Siap!
Selamat mencuba!