Jom cuba buat nugget homemade! Ha…bagi ibu-ibu yang ada anak yang susah nak makan nasi, memang susah hati kan? Bukan apa, risau jika mereka tidak dapat zat serta keperluan nutrisi yang cukup untuk tumbesaran. Melalui perkongsian saudari Hani Nanny, ada menu mudah yang anda boleh cuba. Malah jika buat menu ni, lebihan nasi juga boleh digunakan tanpa perlu membazir.
Anak payah nak makan nasi? No worries lah. Jom try buat nugget, Boleh je campak-campak sayur, ayam ikut kesukaan dalam tu. Kalau dah goreng confirm nam tujuh ketul dijamahnya. Buat bebanyak pastu frozenkan, Bebila nak makan gorengkan saja..mudahkan?
CARA BUAT NUGGET NASI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Nasi (empunya resipi guna beras jepun) – beras biasa pun boleh
Isi ayam
Daun bawang(optional) – boleh juga tambah lobak merah dan lain-lain sayur ikut citarasa
Perasa
1-2 biji telur – dipukul
Serbuk roti secukupnya
Ads
CARA MEMASAK:
1. Satukan nasi, isi ayam, sayur dan perasa dengan secukupnya. Gaul hingga sebati.
2. Canai adunan nasi tadi dan tekap dengan pencetak kesukaan. Pastikan anda sapu sedikit minyak pada pencetak dan permukaan nasi supaya tidak melekat.
3. Celup kepingan nugget nasi dalam bancuhan telur.
4. Kemudian salut dengan serbuk roti. Lakukan hingga habis adunan.
5. Selepas siap, sejukbekukan nugget terlebih dahulu sebelum digoreng.
Jom cuba buat gyoza homemade! Dumpling versi Jepun ni memang best. Lembut dan penuh inti. Paling sedap, inti udang ni lah. Jika anda tak suka seafood, boleh je letak aneka inti lain yang anda suka. Jom lihat resipinya.
GYOZA UDANG
BAHAN-BAHAN
250gm isi udang | dicincang
1 tiub tauhu telur
2 sudu makan hirisan daun kucai
50gm kubis | dihiris halus
2 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
1/2 biji bawang besar | dicincang halus
Sedikit pati ikan bilis
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Kulit wantan segera berbentuk bulat secukupnya | boleh didapati di pasaraya
CARA MEMASAK:
Dalam mangkuk besar, masukkan isi udang, daun kucai, kubis, bawang putih dan bawang besar. Gaul sekata.
Kemudian masukkan minyak bijan, serbuk pati ikan bilis, tauhu telur, garam dan serbuk lada hitam secukupnya. Gaul hingga semua bahan sekata.
Ambil kulit wantan dan sudukan inti dengan secukupnya. Kelim dengan kemas.
Sapukan sedikit minyak pada kuali tahan lekat dan panaskan. Susun gyoza tadi dengan secukupnya.
Masak hingga bahagian bawah gyoza kelihatan garing. Masukkan 1/2 cawan air ke dalam kuali dan tutup. Biar sehingga air kering.
Angkat dan nikmati gyoza bersama sos pilihan.
Info chef: Inti gyoza boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
Selalunya kalau yang tengah nak berdiet tu mesti perkara pertama sekali dalam list beli-belah nak beli peanut butter tuk makan masa sarapan. Phewww, mahal kot, lagi nak diet lagi mahal pulak. Terpaksa lah beli yang murah dengan rasa yang sangat manis dan tak sihat langsung!
Ada satu cara yang boleh membantu masalah macam ni, buat sendiri peanut butter HOMEMADE ni ha. Nak beli mahal kan, resepi sangat senang je rupanya. Bahan pun sihat. Yang penting sukat mengikut sukatan yang kamu inginkan!
Meh kita tengok kat bawah cara nak buat.
Bahan-Bahan:
500 gram kacang tanah – sangai tanpa minyak, buang kulit.
Madu asli
Virgin Olive oil
Garam bukit – garam biasa pun boleh. Kalau dapat garam bukit lagi cun, lebih sihat.
Cara-Cara:
1) Blend kacang yang sangai dengan buang kulit tadi, tambah secubit garam. Pakai blender kering tu. Letak kacang separuh bekas blender tu je. Jangan penuh. Blend sehalus-halusnya tau.
2) Baru masukkan olive oil dengan madu. Ni korang pandai-pandai agakla. Kaknaz letak 1 sudu besar olive, 1 sudu besar madu setiap kali blend. Kalau dapat kacang fresh dia keluar minyak sendiri, boleh kurangkan olive oil ni. Kacang kaknaz takmo terbit-terbit minyak dia. Sikit nau dia keluar. Tu taruk lebih sikit.
3) Kalau yang suka rasa chunky-chunky, boleh masuk kacang blend kasar tu sikit. Wallah! Syok gigit.
Siap! Boleh masuk botol. Nak tahan lama boleh simpan dalam fridge ok. Kalau boleh botol tu steril dulu.
Senang tak? Dah, tak yah bazir duit beli mahai-mahai, buat sendiri je. Kita boleh adjust manis masin sendiri. Lagi sihat sebab pakai madu, garam bukit ngan virgin olive oil, kan? 😍
Ni min kongsikan dua pilihan kek dari ramuan tempatan. Kek berasaskan kelapa dan satu lagi daripada betik. Buah tempatan memang istimewa dan keduanya memang menjadikan kek lebih lazat dan membangkit selera.
.
Jom semak resipi dari IKBN (Institut Kemahiran Belia Negara), Peretak, Selangor yang memang arif dan kreatif dalam mencipta resipi sajian.
COCONUT INDULGENCE CAKE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
113gm tepung gandum
125gm gula kastor
4 biji telur
13gm ovelet
27ml minyak jagung
1 sudu teh esen vanila
1kg kelapa kering kering
2 biji isi kelapa (kaup dengan sudu dan keringkan)
Bahan filling :
250gm whipping cream
1 biji gula Melaka
Bahan salutan /coating :
250gm whipping cream atau kordial kelapa laut
250gm coklat putih
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan kek: 1. Campurkan gula kastor,telur,ovelet dan esen vanila ke dalam mangkuk adunan. 2. Satu dan gaulkan menggunakan whisk selama 10 minit, kemudian masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mesin pengadun (mixer). Gaul perlahan menggunakan rubber spatula. 3. Masukkan pula minyak jagung dan gaul sebati. 4. Ambil isi kelapa yang telah dikeringkan dan campurkan dengan sedikit tepung. 5. Campurkan isi kelapa ke dalam adunan kek dan gaul sehingga sebati. 6. Pindahkan bancuhan kek ke dalam acuan kek dan bakar suhu 180 darjah C selama 45 minit.
Cara penyediaan filling: 1. Putar whipping cream sehingga mengembang dan campurkan gula melaka yang telah dicairkan ke dalam krim. Putar hingga sebati.
Cara penyediaan coating/ salutan : 1. Panaskan whipping cream atau cordial kelapa laut sehingga agak panas. 2. Tuang ke dalam coklat putih dan kacau sehingga tiada sebarang ketulan.
Saiz hidangan : 8 potong kek Waktu memasak : 45 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek ini menggunakan isi kelapa muda yang harum dan sedap Jenis masakan : Kek Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Whipping cream pada coating kek ini boleh digantikan dengan kordial kelapa laut untuk memberi lebih rasa kelapa.
KEK BETIK
.
BAHAN-BAHAN
Bahan kek :
250gm mentega
250gm gula kastor
250gm tepung kek | diayak
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh glyserin
1 sudu teh serbuk penaik| diayak bersama tepung kek
50gm betik | dikisar
6 biji telur
Bahan sapuan/salut (coating):
400gm cream well
200gm gula aising
100gm mentega
Bahan inti (filling):
50gm betik | dikisar
1 ketul gula merah @ gula Melaka
200gm gula kastor
CARA MEMASAK:
Cara masak kek : 1. Masukkan mentega dan dan gula dalam mixer. Putar selama 10 minit. 2. Perlahankan mixer dan masukkan telur sebiji demi sebiji. 3. Masukkan pula esen vanilla, glyserin dan teruskan putar. 4. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking soda. 5. Akhir sekali masukkan betik yang telah dikisar dan putar hingga sebati. 6. Pindahkan adunan ke dalam acuan kek dan bakar pada suhu 160 selama 30 minit.Bahagikan kepada tiga tin pembakar jika mahu membentuk tiga lapisan kek.Biarkan kek sejuk.
Cara sediakan ‘coating’: 1.Campurkan mentega ,cream well dan gula aising ke dalam mixer lalu putar sehingga kembang. Sapu rata -rata di atas dan keliling kek
Cara buat filling : 1. Kisar betik dan masak dalam kuali tanpa minyak. 2. Masukkan gula dan gula merah lalu masak hingga gula mencair. 3. Untuk disapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan : 8 potongan Masa memasak : 45 minit Jenis masakan : Kek Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Kek berkhasiat kerana buah betik mengandungi banyak vitamin. Anggaran kos : RM20
INFO CHEF :Coating sapuan menyaluti kek boleh digantikan juga dengan whipping cream
BAGI ANDA YANG SEDANG MENCARI PERALATAN DAPUR TERBARU, BOLEH MEMBERI SECARA ONLINE DENGAN MELAYARINYA DI SINI.