Anak-anak memang sukakan coklat Nutella. Selain disapu pada roti, makan macam tu je pun boleh habis satu balang. Jadi bolehlah cuba buat Nutella homemade perkongsian Puan Danita Daniels ni. Mudah sahaja. Malah kebersihan terjamin dan lebih jimat. Anak-anak senyum lebar.
RESIPI NUTELLA HOMEMADE
Ads
BAHAN-BAHAN:
300gm kacang hazelnut
200gm coklat susu ( milk chocolate) – cair dan sejukkan
4 sudu maka serbuk koko
130gm gula ising – ayak
1 sudu teh esen vanilla /vanilla extract
2 sudu makan minyak sayur / canola
CARA MEMASAK: 1. Panaskan ketuhar dan bakar kacang hazelnut pada suhu 180C selama 20-25 minit hingga naik bau. Pastikan tidak hangus. 2. Keluarkan kacang dan kupas kulit kacang menggunakan kain hingga semua kulit tanggal. Untuk mudah kerja, boleh beli kacang hazelnut yang telah siap kupas. 3. Masukkan kacang ke dalam food processor dan kisar hingga hancur dalam 2-4 minit. 4. Bila kacang hazelnut dah jadi hancur (tekstur macam kacang tanah nak buat kuih kacang tu), kisar lagi hingga jadi pes yang licin. 5. Masukkan serbuk koko, gula ising, coklat yang dicairkan, esen vanilla dan minyak.
Ads
6. Kisar lagi hingga jadi halus dan licin macam nutella yang beli di kedai.
7. Jika kisar guna blender, kena banyak kali berhenti supaya blender tak berbau hangus. 8. Kalau guna blender, setaip kali berhenti, kena kikis sisa kacang di bahagian tepi supaya semua bahan dapat kisar sempurna. 9. Masukkan nutella ke dalam balang atau bekas kedap udara. Ia tahan beberapa minggu dalam suhu bilik. Boleh juga simpan dalam peti sejuk.
Masakan paprik cukup terkenal di kedai makan di seluruh Malaysia. Hidangan lengkap dengan isi ayam, udang, sotong, dan sayur-sayuran dengan rasa yang enak.
PAPRIK UDANG BANJIR
BAHAN-BAHAN:
Ayam/udang/sotong
Lobak merah,
bunga kubis,
jagung kecil,
tomato,
cendawan,
kacang panjang,
kacang buncis
Cili kering kisar satu senduk
1 biji bawang holland-dihiris
1 biji bawang merah-dihiris
5 ulas bawang putih-dihiris
Halia-dihiris
Serai-diketuk
Daun limau purut
Bawang besar/holland potong bulat
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
Garam
Gula
Serbuk perasa
Air
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih, halia bawang merah, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan dalam cili kering kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, sos tomato dan serai.
Selepas itu masukkan lobak merah, kubis bunga dan daun limau purut.
Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa anda.
Masukkan udang, cendawan, tomato, dan bawang holland. Akhir sekali masukkan kacang buncis atau kacang panjang.
INFO: Boleh tambah isi ayam, sotong atau daging. Boleh juga campurkan ikut citarasa anda.
Kek keju gebu yang lembut dan enak. Dalam setiap suapan, anda akan rasai kehalusan tekstur kek serta rasa keju yang mewah. Segalanya mudah yang menggunakan produk RICH. Cubalah dan anda pasti kagum dengan hasilnya.
BAHAN BASE BISKUT:
130gm biskut marie | dihancurkan
100gm mentega cair
BAHAN KRIM KEJU:
250gm krim keju
50gm gula
300gm RICH WHIP TOPPING BASE | dicairkan
80gm susu segar sejuk
10gm serbuk gelatin | direndam di dalam 50gm air dan dimasak secara bain-marie sehingga larut
180gm buah laici | dipotong kecil dan ditoskan airnya
BAHAN HIASAN:
150gm RICH WHIP TOPPING BASE | dipukul
180gm buah laici
50gm gel glaze tanpa warna
CARA MEMASAK:
Kisar biskut marie bersama mentega cair sehingga rata. Kemudian masukkan ke dalam acuan kek bersaiz 8 inci. Sejukkan seketika.
Pukul krim keju bersama gula menggunakan kelajuan sederhana sehingga kembang. Kemudian masukkan susu. Kacau rata.
Masukkan Rich Whip Topping Base dan pukul sehingga 60% kembang. Masukkan gelatin yang telah dicairkan. Gaul rata dan masukkan pula hirisan buah laici.
Tuang adunan ke dalam loyang berisi base biskut tadi dan sejukkan selama 2 hingga 3 jam.
Untuk menghias, tuang gel glaze diatas kek hingga rata, paipkan krim putar serta hiaskan dengan buah laici mengikut kreativiti anda.
Teringin nak makan kek tapi nak yang macam zaman mak kita dulu. Ringkas dan tak banyak bahan digunakan. Rasanya lebih puas makan dan tak muak makan walaupun berkali. Boleh buat sendiri ikut resepi perkongsian Puan Noriza Awang Hamat. Hidangkan untuk minum petang nanti.
KEK MARJERIN PELANGI
Bahan-bahan:
2 cawan marjerin pelangi
2 cawan gula aising
8 biji telur gred A
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar baking powder
1 cawan susu cair
2 sudu besar esen vanilla
Cara membuat:
1.Pukul marjerin dan gula.Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu pukul perlahan.
2.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
3.Masukkan susu cair berselang seli sambil kaup balik adunan guna senduk.
4.Sapu loyang 8 x 8 inci dan letak baking paper.
5.Bakar selama 1 jam hingga masak.Api atas dan bawah,suhu 180 oven haruslah panaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum bakar kek.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...