Anak-anak memang sukakan coklat Nutella. Selain disapu pada roti, makan macam tu je pun boleh habis satu balang. Jadi bolehlah cuba buat Nutella homemade perkongsian Puan Danita Daniels ni. Mudah sahaja. Malah kebersihan terjamin dan lebih jimat. Anak-anak senyum lebar.
RESIPI NUTELLA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar dan bakar kacang hazelnut pada suhu 180C selama 20-25 minit hingga naik bau. Pastikan tidak hangus.
2. Keluarkan kacang dan kupas kulit kacang menggunakan kain hingga semua kulit tanggal. Untuk mudah kerja, boleh beli kacang hazelnut yang telah siap kupas.
3. Masukkan kacang ke dalam food processor dan kisar hingga hancur dalam 2-4 minit.
8. Kalau guna blender, setaip kali berhenti, kena kikis sisa kacang di bahagian tepi supaya semua bahan dapat kisar sempurna.
9. Masukkan nutella ke dalam balang atau bekas kedap udara. Ia tahan beberapa minggu dalam suhu bilik. Boleh juga simpan dalam peti sejuk.
Kredit resipi & foto: Danita Daniels