Cara Buat Pajeri Nenas Yang Sedap Dan Pekat Tanpa Santan

Share

Selain gulai, acar satu lagi hidangan berasaskan buah nenas yang sedap adalah pajeri. Rasa masam, manis dan rempah yang bersatu buat masakan ini ramai peminatnya.

Cuma sekarang tak ramai yang mahir menyediakan lauk warisan ini. Jadi elok sangat jika kita mempelajarinya. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Norfadilah Ibrahim.

Resepi pajeri nenas yang dikongsi tidak menggunakan santan namun tetap pekat dan sedap.

Cara buat pajeri nenas yang sedap, pekat tanpa santan

Bahan A (menumis )
Bawang besar -1/2 biji
Bawang putih -2 ulas
Bunga lawang -2
Kulit kayu manis – 1 batang

Bahan B (dikisar )
Bawang besar – 2 biji
Bawang putih – 3 ulas
Ikan bilis

Bahan C
Rempah kari daging 2 sudu makan

Bahan D
Kerisik 2 sudu mkn
Garam 1 sudu kecil
Serbuk perasa 1 sudu kecil
Gula putih 2 sudu makan

Bahan E
Buah nenas – siap dipotong

Cara memasak

 

  1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan A. Tumis sehingga garing
  2. Dah garing masuk bahan B. Kacau & biar dalam 3 minit kemudian masukkan pula bahan C. Biar sehingga betul-betul pecah minyak.
  3. Rempah dah masak boleh masukkan air dalam 1/2 cawan.
  4. Kemudian masukkan bahan D & E. Biarkan seketika tunggu semua bahan sebati.
  5. Bila rasa dah ok boleh tutup api & dihidangkan.

INFO: Selain nenas, boleh juga gunakan terung.

Semoga bermanfaat

Sumber: Norfadilah Ibrahim.

Published by
Rose