Pau kampung atau pau homemade ni memang sedap lebih-lebih lagi jika dimakan panas-panas. Kini, tak perlu pun beli kerana anda boleh hasilkan sendiri pau sedap pelbagai inti secara homemade. Caranya sangat mudah. Jom cuba resipi perkongsian saudari Mawar Berduri. Pasti puas hati.
RESIPI DOH PAU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan susu pekat manis
5 sudu makan minyak masak
½ paket yis (mauripan) – campur dengan satu cawan air. Kacau dan tunggu hingga naik buih
Inti pilihan secukupnya – inti kacang merah ( boleh beli di kedai bahan bakeri)
CARA MEMASAK:
Ads
1. Satukan tepung gandum, susu pekat manis, minyak masak dan bancuhan mauripan. Uli hingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
2. Rehatkan doh dalam bekas bertutup dan biarkan selama 30 minit.
3. Bila cukup masanya, ambil doh dan bahagikan kepada beberapa bahagian. Bulatkan doh dan letak inti kacang merah dengan secukupnya. Lapik dengan kertas minyak supaya tidak melekat pada periuk.
4. Susun pau tadi di dalam periuk kukusan dan kukus selama 4 minit.
Ads
5. Untuk adunan ini, boleh dapat 15 biji pau.
Ads
INFO RASA: Selain inti kacang merah, anda juga boleh guna inti coklat, kaya, kastad, kentang, daging, sambal bilis atau sardin. Terpulang pada cita rasa masing-masing.
Kuih kasturi ini memang sedap, ia antara kuih yang selalu dijual di gerai tepi jalan waktu petang. Tapi bila beli ramai yang frust sebab kulitnya tak rangup, ada juga yang hanya rangup waktu panas tapi bila dah sejuk jadi liat.
Kalau kuih kasturi yang dibeli tak memenuhi citarasa apa kata belajar buat sendiri kuih tradisi ini. Lagi satu, jika buat sendiri lebih berbaloi. Dengan 1/2 kg kacang hijau boleh dapat 50-60 biji. Boleh simpan untuk frozen sekali.
Jika nak cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Iin Ismail yang turut menjual kuih ini.
Buat sendiri kuih kacang hijau/ kuih kasturi
Bahan untuk kacang hijau
1/2 kg kacang hijau
Daun pandan
2 cawan gula atau ikut manis
Garam sedikit
1/2 biji kelapa parut
2 sudu makan tepung gandum
Cara membuat:
Rebus kacang hijau rebus bersama daun pandan sampai empuk bersama daun pandan.
Bila dah kering air tambah dulu garam, kelapa parut dan tepung gandum.
Tepung gandum tak guna banyak sebab nanti rasa kacang hijau akan ‘lari’, keras dan kurang sedap.
Gaul rata dan biarkan sejuk.
Bila dah sejuk boleh uli, simpan dalam peti sejuk. Esok boleh bentukkan dan buat bancuhan tepung. Nak goreng terus pun boleh.
Bahan bancuhan tepung
3 cawan tepung beras
Sedikit garam
Sedikit air kapur sikit
Sedikit kunyit
Air
Cara membuat:
Bancuh semua bahan dalam mangkuk hingga sebati.
Kemudian celup kacang hijau ke dalam bancuhan dan goreng hingga kekuningan.
Guna tepung beras saja ya untuk dapatkan kulit yang ranggup dan tak liat bila sejuk.
Untuk frozen
Untuk buat kuih kasturi frozen, goreng kuih sekejap saja, agak-agak sehingga tepung salutan bertukar warna dan kita dapat bentuk kuih yang tetap, dan tidak fragile. Sejukkan dan boleh simpan dalam freezer.
Kuih muih tradisi memang enak untuk minum petang. Bulan puasa kuih ini menjadi rebutan ramai. Nak tahu cara membuat kuih pelita dikongsikan cara membuatnya. Gunakan daun pisang yg telah dilayur atas api,lebar 10cm X 24 cm dan dilipat dua.
TEPUNG PELITA
Bahan-bahan:
Sebelum itu panaskan periuk kukusan
Bahagian bawah (hijau)
1 cawan air pandan (5 helai daun pandan kisar dengan 1 cawan air)
3 1/2 air
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
Sedikit garam
1/2 cawan gula
Cara membuat:
1.Tapis air daun pandan dan campurkan semua bahan-bahan di atas.
2.Masak adunan sehingga keluar wap dan sedikit pekat dan terus tutup api.
3.Setengah atau 1 sudu kecil gula untuk diletakkan dalam bekas daun pisang.
4.Masukkan adunan hijau ke dalam bekas daun pisang yang telah diletakkan gula pasir tadi.
5.Hanya separuh dari bekas daun pisang dan kukus selama 7 minit sahaja.
Bahagian atas (putih)
1/2 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil sedikit garam
2 sudu kecil gula
Cara membuat:
1.Semua bahan-bahan di atas dicampur dan diaduk sekata dan masak sehingga keluar wap jangan terlalu pekat dan tutup api.
2.Setelah adunan hijau dikukus sudukan pula adunan putih ke atas adunan hijau dan kukus selama 7 minit.
Apam pisang ni memang sedap. Kalau makan satu je mesti tak cukup. Nak beli pun agak mahal, lebih baik buat sendiri di rumah. Pastinya lebih gebu dan sedap. Bahan yang digunakan pun ringkas dan tidak susah. Jom kita cuba buat apam pisang menggunakan resipi oleh saudari Junainah Borhan.