Jika selalu makan piza di restoren makanan segera, sesekali cuba buat sendiri. Paling mudah buat piza kampung begini.
Satu adunan menggunakan empat cawan tepung gandum boleh dapat empat hidangan piza. Cukup sangat untuk makan satu keluarga.Paling best topping untuk piza kampung ini boleh ikut citarasa sendiri atau letak ikut suka.
Bahan-bahan
250ml cawan air suam
1 peket yis mauripan
1sk gula
1sk susu pekat
4 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/4 sk garam
1/2 cawan marjerin
Bahan topping
Sos Prego
Sos cili
Mozarella cheese
Sosej atau topping lain yang disukai
Serbuk parsley
1. Campurkan gula, susu pekat ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
2. Dalam mangkuk Yang lain masukkan 4 cawan tepung gandum, majerin, garam, telur ke dalam mangkuk dan gaul sehingga menjadi serbuk roti.
3. Kemudian baru masukkan yis yang dah naik tuang sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat ditangan.
4. Bila doh dah tak melekat ditangan boleh tutup biar dalam 20 atau 30 minit untuk bagi doh naik dua kali ganda.
5. Bahagikan doh kepada 4 bahagian, satu adunan dapat 4 keping piza.
6. Sapukan minyak pada loyang supaya senang dikeluarkan nanti. Leperkan doh, cucuk dengan garfu.
7. Oles pula dengan sos Prego dan sos cili jika suka pedas.
8. Parut mozarella cheese kemudian letak topping lain. Akhir sekali tabur lagi mozarella cheese dan tabur juga serbuk parsley.
6. Bakar pada suhu 190°C selama 20 minit.
Kredit resipi & foto: Pn Habsah Ngah