Cara Buat Pizza Homemade Sedap & Comfirm Jadi.

Share

Pizza panas-panas memang sedap. Bagi yang tidak pernah cuba buat sajian ini secara homemade, RASA kongsikan satu resipi mudah yang pasti jadi. Resipi perkongsian saudari Hidayati Hana di page RASA SHARE RESIPI ni memang mudah tak tak renyah. Sesuai sangat kalau cuba buat untuk anak-anak untuk minum petang atau makan malam. Jom cuba. Anda pasti kagum dengan hasilnya.

 

RESIPI PIZZA HOMEMADE SEDAP & COMFIRM JADI

BAHAN DOH PIZZA:

  • 1/2 cawan air suam
  • 1 sudu makan yis
  • 1 sudu teh gula
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan minyak zaitun @ minyak masak
  • 1 sudu teh garam

BAHAN TOPPING PIZZA:

  • Sedikit sos pasta ( untuk sapu atas doh pizza)
  • Keju mozarella – parut
  • Sosej
  • Crabstick
  • Capsicum hijau / merah
  • Bawang holland

CARA MEMASAK:
1. Campurkan air suam, yis serta gula. Biarkan dalam 10 minit hingga yis kembang.
2. Dalam mangkuk lain, masukkan tepung, garam dan minyak.
3. Gaul rata dan masukkan yis yang sudah kembang tadi.
4. Uli seketika hingga doh tidak melekat di tangan. Perap selama 1 jam.
5. Bila cukup 1 jam, ambil doh tadi dan tumbuk beberapa kali bagi mengeluarkan angin.


6. Taburkan tepung di atas papan pencanai. Bahagikan doh kepada 2 bahagian.
7. Canai doh berbentuk bulat dan letakkan dalam loyang bersaiz 9 inci yang sudah dilenser dengan sedikit mentega atau minyak.
8. Ambil garpu dan cucuk pada doh.


9. Sapu sos pasta diatas doh dengan secukupnya dan tabur sedikit parutan keju.


10. Letak hirisan sosej, crabstick, capsicum dan bawang. Topping ini juga boleh dipelbagaikan mengikut cita rasa anda.


11. Tabur keju mozarella di permukaan pizza. Lebih banyak, lebih sedap.


12. Sebelum dibakar, biar pizza selama 15 minit.
13. Untuk membakarnya, panaskan ketuhar pada suhu 200C dan bakar selama 25-30 minit.


14. Sedia untuk dinikmati.

 

Nak beli oven tapi tak tahu mana satu yang best? RASA kongsikan seleksi barangan keperluan dapur yang boleh anda pilih. Buka  setakat oven, macam-macam ada tau. Boleh pilih dekat SINI.

 

Kredit resipi & foto: Hidayati Hana Via Rasa Share Resipi

 

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Published by
Nur