Siapa di sini suka makan roti? Tak kisahlah jenis roti yang macam mana pun, sama ada kosong mahupun ada inti di dalamnya.
Plain buns ni guna resipi asas roti. Boleh bentukkan dan letak inti kegemaran.
Menerusi perkongsian resipi daripada Keroroyz Royz, plain bun ini kalau saiz kecil berat 40g-50g. Saiz bun besar 60-80g. Resipi ini menghasilkan 6 biji bun.
CARA BUAT PLAIN BUNS
BAHAN-BAHAN:
500g tepung roti | diayak – beli online di sini
250ml susu segar
TONTON Dapur Rasa Live: Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung
TONTON Dapur Rasa Live: Buttermilk Spaghetti & Mac and Cheese
CARA-CARA:
1. Masukkan kesemua bahan cecair iaitu susu, mentega dan telur ke dalam mangkuk pengadun. Diikuti dengan garam dan gula.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
4. Kemudian tumbuk-tumbuk sedikit doh. Keluarkan doh, bahagi doh sebanyak 6 biji atau timbang seberat 148g sebiji doh.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
5. Rounding dan susun di dalam loyang. Biarkan doh naik selama 40 minit atau hingga 1.5 – 2 kali ganda. Kemudian sapukan dengan bahan sapuan.
6. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit. Keluarkan dari ketuhar. Selepas 5 minit, pindahkan ke atas rak dawai dan biarkan sejuk.
Kredit resipi: Keroroyz Royz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: