Musim rambutan sekarang, selalu buah ini kita makan begitu saja. Kupas kulit terus makan. Tapi selain itu ada lagi cara untuk kita menikmati buah ini. Untuk kelainan boleh buat rambutan asam boi pula. Peminat asam kena cuba. Caranya dikongsi oleh Ani Zam.

Resipi rambutan asam boi

Cara Buat Rambutan Asam Boi, Peminat Asam Mesti Suka!

Bahan-bahan

Buah rambutan
Asam boi
Serbuk asam boi
Limau kasturi
Cili padi
Garam dan gula

Ads

Cara Buat Rambutan Asam Boi, Peminat Asam Mesti Suka!

Cara membuat
  1. Kupas, basuh bersih dan toskan buah rambutan.

2. Masukkan isi rambutan ke dalam mangkuk.

3. Masukkan pula asam boi, serbuk asam boi, cili padi, garam dan gula ke dalam mangkuk tersebut. Gaul sebati.

4. Potong dan buang biji limau kasturi kemudian perahkan jusnya dalam mangkuk berisi buah rambutan.

Cara Buat Rambutan Asam Boi, Peminat Asam Mesti Suka!

Ads

5. Gaul sebati, dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 1-2 jam

6. Keluarkan dan sedia untuk dinikmati.

Ads

Selamat mencuba.

Sumber :Ani Zam.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI