
Roti yang biasa kita beli dan makan waktu kecil-kecil dulu. Kini, anda boleh hasilkan sendiri secara homemade. Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri roti benggali pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Cicah dengan gulai daging atau makan dengan kaya, memang sedap. Cubalah. Puan-puan pasti kagum dengan rasanya.
RESIPI ROTI BENGGALI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 10gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Cara Buat Chicken Pie Sedap Gerenti Laku Keras

Teringin chicken pie seperti di kafe? Boleh buat sendiri ikut resipi yang dikongsikan ini. Intinya daripada cendawan dan ayam. Sangat sedap dan nak buat pun mudah je. Kalau nak buat jualan, memang laku keras.
CHICKEN PIE
Bahan-bahan:
- 200gm isi ayam
- Black pepper
- Garam secukupnya
- 2 sudu besar butter
- 1/2 biji bawang Holland (potong dadu)
- 2 biji bawang putih (cincang)
- 3 sudu teh tepung gandum
- Sedikit air
- 1 cawan kentang
- Lobak merah
- Shitake mushroom
- Mixed herbs
- Chicken Stock
- Kacang peas
- 1/2 cawan cooking cream/whipping cream/fresh milk
Cara memasak inti:
1.Panaskan minyak,masukkan 200gm isi ayam,black pepper, garam dan angkat.
2.Panaskan 2 sudu besar butter, masukkan ½ biji bawang Holland potong dadu, 2 biji bawang putih cincang, 3 sudu teh tepung gandum dan air sikit.
3. Masukkan 1 cawan kentang , lobak merah, shiitake mushroom dan air, mixed herbs ,black pepper ,garam, chicken stock, kacang peas, 1/2 cawan cooking cream/whipping cream/fresh milk.
4) Masukkan ayam tadi.
Bahan-bahan:
- 1 1/2 tepung gandum
- 1 sudu besar gula icing
- 200 gram butter
- 1 biji telur gred A
- 4 sudu besar air sejuk (dari peti sejuk)
Cara membuat:

1.Gaul rata tepung gandum dan gula icing .

2.Masukkan butter sejuk dan gaul rata.

3.Adunan akan menjadi macam ni. Kemudian masukkan telur.
4.Apabila dah gaul telur, masukkan air sejuk.


5.Adunan akan jadi macam ni tak melekat dekat tangan. Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam sebelum dicanai.

6.Kemudian canai kulit pie macam ni. Bulatan tu boleh guna cawan.

7.Masukkan dalam cup dan ratakan.

8.Isikan inti yang dibuat tadi.

9.Tutupkan bahagian atas. Tepi-tepi yang lebih tu kemaskan dan potong dengan pisau.

10. Tepi-tepi tu boleh kelim dengan garfu je.

11. Sebelum dimasukkan ke dalam oven.Sapu kuning telur tabur mixed herbs sikit. Suhu 200 darjah dalam masa 20 minit.
Kredit: Muliaidayu Ahmad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Buat Sendiri Piza Homemade Sedap Guna Roti Sandwic

Jom buat piza homemade yang sedap ni. Jika resipi lain perlu uli tepung dan renyah cara pembuatannya tapi resipi ini hanya guna roti sandwic je tapi best. Sajian piza memang jadi kegemaran anak-anak. Lebih-lebih lagi jika dimakan panas, memang enak. Ringkas, mudah disedikan dan inti boleh dipelbagaikan mengikut selera masing-masing. Nak letak isi ayam, daging, udang, sosej, semua boleh. Keju banyak? BOleh… Letak sahaja mengikut selera anda. Janji puas makan. Suami dan anak-anak pasti puji ni. Percayalah. Terasa nak buat? Saudari Khairun Nisak ada kongsikan resipinya. Jom cuba. Tentu puas hati dengan menikmati menu mudah ini. Senang sangat!
CARA MEMBUAT PIZA HOMEMADE SEDAP & MUDAH GUNA ROTI SANDWIC

BAHAN-BAHAN:
Roti putih @ roti wholemeal
Sos traditional pasta – boleh juga guna sour cream – beli online disini
Capsicum – jika suka
Aneka inti untuk topping – boleh guna apa sahaja seperti udang,ayam, daging, sosej & sayur
Keju Mozarella block / keju mozzarella belum parut – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Alas loyang menggunakan baking paper. Susun kepingan roti sandwich memenuhi tray.
2. Sapu setiap kepingan roti dengan sos pasta dengan secukupnya. Sos pasta ini sudah mempunyai rasa masam, manis dan haruman parsli.
3. Letak parutan keju mozzarella dan susun hirisan capsicum, sayur, isi ayam atau apa sahaja topping pilihan anda.
4. Tutup inti dengan menambah parutan keju mozarella.
5. Bakar piza anda pada suhu 200C menggunakan api atas bawah selama 15 minit.

6. Bila keju mozzarella sudah agak keperangan, boleh keluarkan piza.

7. Piza sedap ini sedia untuk dinikmati.

Kredit petua & foto: Khairun Nisak
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah Buat. Resipi Roti Rangup Berlauk Untuk Minum Petang
Resipi Coklat Minda Homemade Guna Bahan Sunnah. Berkhasiat & Bagus Untuk Otak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Sardine Roll. Buat Banyak Boleh Frozen

Sardine roll. Buat banyak sekali gus, boleh frozen. Kalau nak makan, keluarkan dan goreng. Mudah kan?
Lagi satu, bila buat sendiri, lebih jimat dan kita boleh adjust rasa ikut selera kita sendiri. Betul tak?
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Izz Aisyah ini ye. Selamat mencuba.
Sardine Roll
Bahan-Bahan Untuk Kulit:
3 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung beras – boleh beli online di sini
2 sudu besar marjerin – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung jagung – boleh beli online di sini
1/4 cawan minyak masak/minyak jagung– boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Air sedikit (uli nanti agak-agak je sampai tepung tak lekat)
Bahan-Bahan Untuk Inti Sardin:
1 biji bawang merah ( potong dadu ) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih ( cincangkan ) – boleh beli online di sini
1 tin sardin (buang tulang, isi ikan dilenyek sampai hancur )
2 sudu sos cili – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Ajinomoto (pilihan) – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:

Untuk memasak inti sardin; Tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi sampai kuning. Masukkan sardin tin yang dilenyek tadi bersama kuahnya.
Masukkan sos cili. Perasakan dengan gula, Ajinomoto ( tak nak bubuh pun tak apa) dan garam secukup rasa. Gaul rata , biarkan inti tadi masak dan kering. Boleh tutup api. Inti ni kalau ada yg nak letak kentang pun boleh. Ketepikan.

Untuk membuat doh; Cairkan marjerin bersama minyak di atas api, masak sampai marjerin larut. Tutup api.

Masukkan tepung gandum,tepung beras, tepung jagung dan garam dalam mangkuk, gaulkan sampai jadi macam serbuk roti.

Lepas itu tuangkan marjerin dan minyak tadi. Uli sampai rata. Kemudian Masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan tadi tak melekat. Rehatkan doh dalam 10 minit.

Bulatkan doh tadi ikut besar mana yang kita nak dan gelekkan sampai nipis. (Pastikan gelek sampai nipis, supaya nanti dah masak kulit dia tak tebal)

Kemudian masukkan inti dan toreh hujung kulit sardin roll ni dengan pisau ( tengok gambar).

Dah siap semua, panaskan minyak dan bolehlah goreng. Api perlahan je tau supaya masak sekata luar dan dalam. Siap.

Lebihnya boleh masukkan dalam bekas bertutup dan simpan sejuk beku. Nak makan, keluarkan dan goreng.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tat Telur Portugis Ala Kings. Guna Puff Pastry Segera Pun Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

