Cara Buat Roti Krim Bajet Secara Homemade. Mudah & Jimat.

Share

Sedapnya Roti Krim homemade perkongsian saudari Fierah Zulaikha ni. Rupanya tak susah pun untuk buat roti manis homemade dan inti krim macam yang jual di kedai tu. Hanya menggunakan beberapa bahan mudah yang senang dibeli. Malah resipi ini juga mengajar anda cara-cara untuk buat roti bun manis secara homemade. Memang terbaik. Nak cuba hasilkan menu ini untuk keluarga? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

RESIPI ROTI KRIM BAJET HOMEMADE

BAHAN ROTI BAN MANIS:

(Resipi untuk 500gm doh ban manis)

  • 500gm tepung roti
  • 90gm gula halus
  • 7gm garam halus
  • 28gm shortening
  • 8gm yis
  • 3gm magic improver
  • 266ml air sejuk – (Air sukatan anggaran sahaja. Jadi masukkan air sedikit demi sedikit ikut kelembutan doh masing-masing.

(Resepi 250gm doh ban manis)

  • 250gm tepung roti
  • 45gm gula halus
  • 4gm garam halus
  • 14gm shortening
  • 4gm yis
  • 1gm magic improver
  • 133ml air sejuk – (Air sukatan anggaran sahaja. Jadi masukkan air sedikit demi sedikit ikut kelembutan doh masing-masing.

CARA MEMASAK:

1. Campurkan semua bahan kecuali yis dan air sejuk. Putar hingga sebati. Masukkan air sejuk dan adun lagi.

2. Masukkan yis dan adun lagi adunan hingga doh jadi elastik.

3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bulat-bulatkan dan rehatkan doh selama 8 minit.

4. Canai doh panjang sedikit dan gulung. Kelim hujung doh dan letakkan dalam dulang pembakar.

5. Sebelum dibakar, spray doh roti dengan sedikit air atau susu cair. Kemudian bakar doh dalam ketuhar pada suhu 180C menggunakan api atas bawah selama 15 minit atau sehingga roti menjadi warna coklat keemasan.

6. Angkat dan boleh sapu mentega untuk dapatkan warna roti yang berkilat.

BAHAN INTI:

  • 500gm marjerin
  • 200gm gula halus – kisar halus
  • Sedikit esen vanilla
  • Sedikit coklat emulco
  • Sedikit kordial jagung
  • Sedikit esen jagung

CARA MEMASAK:

1. Pukul marjerin bersama gula hingga putih dan sedikit kembang.

2. Kemudian masukkan esen vanilla. Gaul lagi hingga sebati.

3. Bahagikan adunan inti kepada dua bahagian. Untuk coklat, boleh letak emulco coklat. Untuk jagung, boleh tambah kordial dan esen jagung.

4. Potong roti dan paipkan inti dengan secukupnya.

5. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Fierah Zulaikha

Published by
Nur