Cara Buat Sendiri Kuih Angku Tanpa Acuan, Mudah Sangat!

Share

Kuih Angku atau kuih kura-kura merah, salah satu kuih-muih tradisional masyarakat Tionghua dan Baba Nyonya.

Inti di dalamnya boleh diletakkan sama ada kacang merah, kacang tumbuk atau kacang hijau.

Menerusi perkongsian resipi daripada Carolyn Tan, kuih ini boleh juga dibuat tanpa menggunakan acuannnya.

Jadi, jika anda teringin untuk makan dan buat kuih angku ini, tapi tidak ada acuannya, jangan risau. Boleh saja buat tanpa acuan.

 

KUIH ANGKU TANPA ACUAN

BAHAN-BAHAN:

1 cawan tepung pulut – beli online di sini
1 sudu besar tepung gandum (optional) – beli online di sini
2 sudu besar gula – beli online di sini


Kacang tanah | disangai dengan pan @ air fryer tanpa minyak, ditumbuk – beli online di sini
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna merah
Air
Daun pisang
Minyak sayur

CARA-CARA:

1. Campurkan tepung pulut, tepung gandum, garam, gula dan pewarna merah. Gaul sebati. Kemudian, tuangkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan.


2. Adunan tidak terlalu lembik dan terlalu keras.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]


3. Campurkan kacang yang telah ditumbuk dengan gula.


4. Sapu minyak sayur (boleh juga guna minyak masak) di permukaan daun.


5. Uli dan bulatkan doh. Saiz doh ikut anggaran yang boleh digigit.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]


6. Buat lubang pada doh. Nipis mesti sama supaya senang ditutup dan sama ketebalan.


7. Sumbatkan inti kacang. Tidak apa overcrowded, tidak perlu jaga jarak, nanti tidak cukup inti, tidak sedap pula. Tutup hujung doh supaya inti tidak terkeluar.


8. Bulatkan doh dan letak di atas daun pisang yang sudah disapu dengan minyak sayur.


9. Leperkan doh. Leper besar-besar tutup 1/3 daun pun boleh. Bergantung dengan berapa gigitan anda mahu.


10. Uli semua doh dan susun dalam pengukus.


11. Bila air sedang mendidih (guna api setengah kuasa/ medium-high), letakkan pengukus dan kukus selama 5 minit. 5 minit ja, kejap ja tu, jangan lama-lama, jangan kejap-kejap.


12. Sudah siap dikukus, biar kuih sejuk di dalam pengukus. Sapukan minyak sayur di permukaan kuih supaya kuih tidak melekat jika disusun bertingkat.

NOTA:

1. Tiada pengukus, boleh buat macam ini. Guna periuk, apa-apa periuk, leper pun boleh, asalkan air tidak sampai atas rak besi tu. Jadi bila air sedang mendidih, letak rak besi yang sudah disusun kuih, pandai-pandai letak.


2. Kemudian, penutup periuk perlu dibalut dengan kain, kain bersih tau, kalau kotor nanti harum semerbak kuih kamu. Tujuan balut dengan kain supaya tiada wap air yang jatuh ke atas kuih, tutup periuk. Kukus selama 5 minit.

Kredit resipi: Carolyn Tan

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Ibnatie -Aziza Mat Roff