Biasa makan serawa durian, tapi bagaimana pula serawai kuinin? Kalau tak pernah menikmati serawa kuinin apa kata cuba buat sementara musim buah ini. Serawa kuinin ini tak perlu dimasak dan paling sedap dimakan selepas disejukkan.

Cara buat serawa kuinin

Bahan-bahan

Buah kuinin
Santan segar
Garam
Guna

Cara Buat Serawa Kuinin, Makan Sejuk Sejuk Sedap Sungguh

Ads
Cara membuat

1. Kupas kulit buah kunin dan potong nipis. Ketepikan.

2. Kemudian satukan santan segar bersama dengan garam dan gula. Kacau hingga larut.

3. Akhir sekali masukkan kuinin yang dipotong tadi. Sejukkan sebelum dihidangkan, atau boleh juga letak ais ketul.

Ads

Cara Buat Serawa Kuinin, Makan Sejuk Sejuk Sedap Sungguh

Ads

Sumber: Haslina Pazri

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI