Jika ada sotong di rumah, boleh cuba masak menu sotong sumbat masak merah ni.
Nampak sedap dan menyelerakan. Boleh cuba resipi perkongsian saudari Uya Masbah ini. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
SOTONG SUMBAT MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
4 ekor sotong Bawang besar | dikisar Bawang kecil | dikisar Bawang putih | dikisar Halia | dikisar 4 biji telur 1 biji lada besar merah | dihiris 1 biji lada besar hijau | dihiris 1 batang daun bawang 1 biji tomato ½ biji bawang besar | dipotong dadu 1 ketul kiub ayam 5 sudu besar cili kering | dikisar 3 sudu besar sos cili 2 sudu besar sos tiram Garam Serbuk perasa | optional
1. Campurkan telur, lada besar merah, lada besar hijau, daun bawang, tomato, bawang besar dan kiub ayam. 2. Pastikan kiub ayam hancur. Gaul hingga sebati.
3. Panaskan minyak dan goreng bahan yang telah digaul tadi sehingga menjadi scramble egg. Ketepikan.
Udang boleh dipelbagaikan masakannya. Selain digoreng biasa, menu berkuah seperti udang masak merah madu ni sedap rasanya. Ada rasa masam, manis dan pedas. Nak special lagi boleh gandingkan dengan nasi minyak. Tetamu datang bolehlah jamu lauk ni, pasti ramai yang suka.
Kerabu kerang ala Thai ni nampak sungguh menyelerakan. Pastikan kerang yang dipilih adalah segar, baru manis sedap rasanya.
Ni resipi ala Ekin Omar, berbaloi dicuba. Kalau ikut gayanya kerang direndam dahulu dengan cuka dalam sejam, selepas tu cuci bersih guna berus kecil. Kemudian boleh direbus dua minit dan terus angkat dan rendam dalam air
KERABU KERANG ALA THAI VERSI EKIN
BAHAN-BAHAN :
Bahan kisar
5 biji cili merah @ cili segar 15 biji cili padi 5 ulas bawang putih 2 sudu besar sos ikan 5 sudu besar limau kasturi 5 sudu besar gula perang 1/2 sudu besar gula 1/2 sudu kecil garam 1 sudu besar serbuk perasa ayam 2 sudu besar tepung jagung 1 cawan air
Bahan sampingan dihiris halus Daun ketumbar Kobis Lobak merah
CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan didihkan sampai cili tu masak. 2. Kemudian baru masukkan air tepung jagung,(letak 2 sb tepung jagung & 1/2 cawan air kacau sebati). 3. Tuang dlm sos tadi,kacau rata dan masak lah hingga pekat. Boleh tambah gula garam kalau sambal tu terlampau pedas. 4. Tunggu sos thai tu sejuk baru campur dgn daun ketumbar yg di hiris halus.Boleh lah digaul dgn kerang tadi. 5. Campur lah dengan sayur yg korang suka. (saya guna kobis & carrot)
Sedapnya tengok hidangan laksa nyonya ni ye. Bukan main lagi terliur tengok banyak lauk sampingan.
Nak masak pun mudah je. Boleh cuba dengan resipi yang dikongsikan oleh Nazri Mat Zain ini.
LAKSA NYONYA
BAHAN-BAHAN:
3 biji bawang besar* 4 ulas bawang putih* 10 tangkai cili kering* 6 biji cili merah besar* ½ inci lengkuas* ½ inci halia* 4 biji kunyit hidup* 4 @5 biji buah keras* Minyak untuk menumis 2 batang serai | diketuk 2 kuntum bunga kantan | belah 4 Daun kesom (dalam 50 sen) 1kg santan Air secukupnya 1 keping asam gelugur
1. Masukkan bahan bertanda * ke dalam pengisar. 2. Kisar sehingga semuanya sebati. 3. Masukkan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar tadi (minyak jangan terlampau banyak ye).
4. Semasa tumis tu, masukkan serai yang telah diketuk dan bunga kantan yang telah dibelah empat serta daun kesum. 5. Masak sehingga pecah minyak. Setelah pecah minyak, masukkan santan dan air.
6. Kepekatan kuah ikut citarasa sendiri. 7. Masukkan fishball, tauhu fook (tauhu yang selalu orang buat begedil tu) dan sekeping asam gelugur.
8. Tauhu fook dan fish ball tu agak-agaklah ye. Ni sebab saya buat dalam kuantiti yang banyak. 9. Masukkan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa.
10. Apabila sudah mendidih, tutup api. Siap untuk dihidangkan. Kuah ni boleh makan dalam 8-10 orang. 11. Terpulang sama ada nak guna mee kuning atau bihun. Tapi pastikan dicelur dulu. 12. Bahan sampingan macam laksa biasa seperti daun salad, bawang besar, timun, cili api potong dan telur rebus.