Roti jala kalau buat dalam jumlah yang banyak, pasti agak sukar nak tentukan jumlah bahan-bahannya. Malah ada sesetengah dari resipi yang roti jalanya mudah lembik dan basi. Menerusi perkongsian saudari Azwa Mohtar, beliau menunjukkan cara-cara serta sukatan bahan untuk buat roti jala yang sempurna dan pasti menjadi. Mudah je rupanya! Selamat mencuba!
SUKATAN ADUNAN ROTI JALA YANG ‘PERFECT’
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum
- 1 sudu makan marjerin
- 1 sudu makan garam halus
- 1 sudu teh pewarna kuning telur
- 1.7 liter air biasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kisar hingga halus. Pastikan tidak berketul supaya adunan tidak tersumbat di dalam acuan. Tapis adunan jika perlu.
2. Panaskan kuali non stick dan tebar roti jala menggunakan acuan.
3. Angkat dan gulung dengan kemas. Lakukan hingga habis adunan.
Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Azwa Mohtar
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Masak Garlic Nan Homemade Yang Sangat Mudah & Sedap
Garlic Nan homemade atau Roti Nan Bawang Putih ni memang sangat sedap kalau makan panas-panas. Jika kena yang betul-betul padu, makan tanpa kuah pun dah cukup membuka selera. Untuk menikmatinya, kebanyakkan kedai-kedai makan mamak ada menjual menu ni. Tapi, kalau susah nak jumpa yang sedap & kena selera, puan-puan boleh cuba buat sendiri secara homemade. Sangat mudah dan guna bahan-bahan yang senang dicari. Jom lihat resipi perkongsian saudari Amie Samuri ni. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI GARLIC NAN HOMEMADE YANG SANGAT SEDAP
BAHAN-BAHAN DOH:
- 3 cawan tepung gandum
- 1 sudu makan yis
- 1 sudu makan susu pekat manis – boleh abaikan
- 1 sudu makan gula
- 1 1/4 cawan air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh RFB atau sebarang pelembut roti (bread improver) – RFB adalah agen untuk menggantikan bread improver yang diperbuat daripada bahan berasaskan tumbuhan.
- 4 sudu makan minyak zaitun / minyak masak
BAHAN SAPUAN:
- Mentega
- Bawang putih cincang
- Daun ketumbar atau parsley cincang secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan doh dan uli sehingga agak licin.
2. Perap doh hingga naik 2 kali ganda. Tumbuk buang angina dan canai nipis.
3. Rehatkan doh selama 5 minit.
4. Satukan mentega dan bawang putih. Gaul sebati dan sapukan pada doh tadi. Tabur daun ketumbar atau parsli dengan secukupnya.
5. Masak doh menggunakan kuali non-stick dan tutup penutup periuk.
6. Bila dah keperangan, terbalikkan dan masak sebelah lagi hingga keperangan.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO: Jika tiada pelembut roti (bread improver), boleh gantikan dengan 1 sudu teh baking powder atau double action powder untuk dapatkan tekstur roti yang lembut walaupun sejuk.
Kredit resipi & foto: Amie Samuri
Pancake Lemon & Pancake Milo… Sarapan Enak Untuk Anak-anak
Buat pancake atau penkek ni memang mudah. Pancake gebu lemak berkrim ditambah buah-buahn seperti lemon memang lazat. Bagi penggemar coklat, min pasti pancake Milo jadi pilihan.
Bagi mak-mak yang nak buat bekalan untuk anak sekolah dan juga sarapan, pancake memang pilihan terbaik. Jom semak resipinya.
PANCAKE LEMON MAPLE SYRUP
BAHAN-BAHAN:
- 150gm tepung gandum
- 50gm cornflakes | ramas kasar
- 280ml susu segar
- 30gm gula halus
- 1 biji lemon | perah ambil jusnya sesudu makan
- 1 biji parutan kulit lemon
- 1 biji telur | pukul sedikit dengan garpu
- 2 sudu makan mentega | cairkan
- 1 sudu teh serbuk penaik
- Sirap Maple secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Di dalam mangkuk besar, satukan tepung, jus lemon, parutan kulit lemon, cornflakes, serbuk penaik dan gula. Gaul rata.
2. Tuang susu segar, telur dan mentega cair lalu kacau rata hingga menjadi adunan yang likat dan tidak terlalu cair.
3. Panaskan kuali non stick. Ambil sesenduk adunan dan letakkan di dalam kuali.
4. Biarkan beberapa minit hingga pankek kekuningan. Terbalikkan dan masak bahagian yang satu lagi hingga kekuningan.
5. Hidangkan pankek bersama sirap maple.
Saiz hidangan : 4-5 orang
Waktu memasak: 40 minit
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Tekstur agak kenyal
Jenis masakan : Pencuci mulut
INFO CHEF: Boleh hidangkan bersama hirisan buah-buahan segar dan krim putar jika suka.
PANCAKE MILO
Bahan – bahan:
- 1 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu cair/ susu segar
- 3 paket Milo 3 in 1
- 3 sudu besar mentega dicairkan
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder @serbuk penaik
CARA MEMASAK :
1. Pecahkan telur dan kacau
2. Masukan susu, soda bikabonat, baking powder, tepung gandum, milo dalam mangkuk telur, kacau hingga sebati dan masukan butter cair. Boleh kisar guna pengisar. Nak guna mixer pun boleh, pastikan sebati ye semua bahan – bahan untuk resepi pancake milo
3. Sapukan sedikit mentega pada non-stick pan. Gunakan non-stick yang saiz 3-5inci.
4. Tuangkan 1 senduk adunan dalam pan, pastikan gunakan api yang perlahan ketika memasak.
5. Bila bahagian atas berlubang² udara & hampir agak kering, bolehlah diterbalikan. Jangan biar lama sangat, takut terlebih masak di bahagian bawah.
6. Biarkan sekejap & terus angkat.
7. Sedia untuk dihidangkan.
* sekiranya agak adunan cair, tambah sedikit tepung.
* tuangkan Hershey chocolate syrup, atau bancuh sepeket Milo 3 in 1 dgn air panas sedikit, tuang atas pancake.
Pancake Milo : Resipi dipetik dari Sheila Rusly
Pastri Segera Tapi Inti Kena Sedap, Ni Resipi Inti Chicken Puff Yang Best!
Semakin mudah untuk kamu sajikan pelbagai jenis pastri dengan menggunakan kulit puff yang boleh dibeli segera. Tetapi intinya perlu disediakan sendiri barulah sedap. Cuba resipi yang Bonda Glamor kongsikan ini, mendapat ribuan share di media sosial. Selamat mencuba!
RESIPI INTI CHICKEN PUFF
BAHAN-BAHAN INTI:
- Ayam kisar 1kg ( untuk 100 keping)
- 2 labu bawang Holland ( potong dadu)
- 5 ulas bawang puteh ( cincang)
- 1 batang leek ( potong halus)
- 1 paket cendawan shiitake ( hiris nipis)
- 1 tin mushroom soup
CARA MEMASAK:
- Panaskan kuali
- Masukkan minyak Sayur
- Bila minyak panas masukkan bawang Holland tunggu sampai layu baru masukkan bawang puteh .
- Bila bawang puteh dah layu masukkan ayam kacau sampai ayam 1/2 masak masukkan cendawan.
- Kacau lagi sehingga sebati dgn ayam .
- Masukkan leek dan kacau
- Masukkan mushroom soup kacau sampai sebati. Tutup api
- Akhir sekali masukkan sedikit garam … Siap inti chicken puff
Guna Puff Pastry ( 4”x4”)
Bahagi kepada 4 bahagian
Letak atas tray ( Bonda alas dgn baking paper )
Letak inti ayam ( 17gm) kalau tak Ada timbang dalam 1 sudu kecil penuh
Letak saja atas inti tadi
BAHAN UNTUK SAPU KULIT PASTRI:
Telor dan full cream milk untuk satu atas chicken puff .. kalau tak Sapu Nanti pucat tau chicken pie tu
1 biji telor ( ambil kuning sahaja ) + 2 sudu susu ( boleh disapu untuk 20 biji chicken pie )
Chicken Puff lepas disapu telor
Letak dry parsley atas chicken pie lepas disapu telor
Bakar dalam Oven api atas bawah
Mula- mula atas 180darjah (15 minit)
Pindahkan kebawah 160 darjah ( 15 minit)
Oven selalu tak sama jadi kalau dah nampak kuning keemasan bolehlah angkat chicken puff tu
Taraaaaaaaa dah siap
Kredit resipi: Bonda Glamor