
Akok adalah antara kuih yang memang popular di bulan puasa. Rasanya yang lemak-lemak manis memang sedap! Untuk membuatnya, kuih ni biasanya dibakar. Namun ada cara mudah yang boleh dicuba. Tak perlu guna arang pun! Guna sandwic maker sahaja.
RESIPI AKOK HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- Air gula yang telah disejukkan ( 1 cawan air dimasak bersama gula pasir, gula merah & daun pandan. Sukatan gula ikut kemanisan masing-masing)
- 2 sudu makan minyak masak
- 5 biji telur
- Sedikit perisa pandan
- Secubit garam
- 1/2 kotak kecil santan
- 3 sudu makan tepung gandum
CARA MEMASAK:
1. Satukan telur, perisa pandan, garam, santan dan tepung gandum. Kisar selama 2 minit.
2. Kemudian masukkan minyak masak untuk mendapatkan kesan kuning keemasan pada kuih setelah siap dimasak nanti.
3. Seterusnya tambahkan air gula yang telah disejukkan. Kisar sekejap.
4. Panaskan mesin pembakar sandwic dan tuang adunan secukupnya.
5. Bakar sehingga akok masak dan menjadi warna kuning keemasan.
Kredit resipi & foto: Halimatun As Saadiah Ismail
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi, Petua & Tip Cara Hasilkan Kuih Pau Yang Gebu & Lembut

Kuih pau merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentuk bulat serta mempunyai inti di dalam.
Pelbagai jenis yang ada seperti daging, isi ayam, coklat, mentega kacang, kacang merah dan banyak lagi.
Namun untuk mendapatkan bentuk pau yang gebu dan tekstur yang lembut, ada petua yang boleh diikut. Sebenarnya, kuantiti air bergantung pada jenis tepung yang digunakan.
Petua dan tip cara buat kuih pau yang dikongsi Zainoor Aliza Ali ini, diharap dapat membantu mereka di luar sana untuk menghasilkan kejadian pau yang terbaik.
RESIPI PAU 1
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum (guna tepung cap lili kuning) – beli online di sini
11g @ 1 peket yis – beli online di sini
2 sudu kecil baking powder
4 sudu besar gula – beli online di sini
4 sudu besar minyak masak – beli online di sini
2 ½ cawan air
1 sudu besar shortening
1 sudu besar ovalette
Sedikit marjerin (semasa uli)
RESIPI PAU 2
BAHAN-BAHAN:
3 ½ cawan tepung gandum (guna tepung cap bunga ros)
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
½ sudu kecil garam
4 sudu besar minyak masak
1 cawan air
RESIPI PAU 3
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 peket yis
3 sudu besar gula
3 ++ cawan air (lebih kurang 770ml)
6 sudu besar minyak masak
6 sudu besar susu tepung
RESIPI PAU 4
BAHAN-BAHAN:
1 peket yis (11gm)
1 cawan air
2 sudu besar gula
4 cawan tepung gandum
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar marjerin
1 sudu teh garam
2 sudu besar minyak masak
RESIPI PAU 5
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar yis (1 peket 11gm)*
2 sudu besar gula*
2 sudu besar susu tepung*
½ cawan air suam*
(* bahan bancuhan)
500gm tepung pau
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar shortening
1 sudu besar baking powder
1 cawan air
TONTON Ayam Buttermilk Salted Egg Bestari & Kari Udang Bestari
CARA-CARA:
1. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan (20 minit). Rehatkan doh dan tutup rapat selama 45 minit -1 jam. Biarkan adunan kembang.
2. Bila doh dah kembang, ambil sikit adunan dan bentukkan bebola kecil.
3. Kemudian tekan dan ratakan sedikit di bahagian tengah (canai pun boleh tapi jangan nipis sangat) dan masukkan inti.
4. Setelah itu tutup dan letakkan di atas potongan kecil kertas atau daun pisang.
5. Dah boleh susun dalam bekas kukusan. Biarkan sekejap. Bila air dah mendidih, kukuskan pau selama 7 minit. Balut penutup kukusan dengan kain bagi mengelak wap jatuh ke atas pau.
6. Selepas 7 minit buka penutup pau dan kukus tanpa penutup dalam 2 -3 minit dan tutup api. Rehatkan sekejap pau dalam kukusan sebelum dikeluarkan.
7. Untuk mengelakkan pau mengecut, jangan kukus lama sangat.
TONTON Creamy Garlic Butter Chicken
INTI DAGING: (untuk 500gm tepung)
1 labu bawang besar | dicincang
1 cawan daging cincang
4 biji kentang | dipotong dadu
½ sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar serbuk rempah kari
Garam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MASAK:
Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan rempah kari. Kacau dan masukkan daging. Biarkan sekejap. Masukkan kentang dan sedikit air. Bila kentang dah empuk, masukkan lada hitam dan garam.
INTI AYAM: (untuk 1kg tepung)
6 ketul ayam | diambil isi & dipotong kecil
10 biji kentang | dikupas kulit & dipotong dadu
2 labu bawang besar | dicincang halus
4 sudu besar cili kering kisar
6 sudu besar rempah kari ayam
1 kiub ayam
Garam
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CARA MASAK:
1. Tumis bawang hingga terbit bau. Masukkan cili kisar. Tumis hingga garing.
2. Masukkan rempah kari dan daun kari. Masukkan ayam dan sedikit air. Masukkan kentang dan kiub ayam, masak hingga sedikit kering. Perasakan garam.
INTI COKLAT: (untuk 500gm tepung)
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1 cawan susu segar
1 cawan minyak masak
2 sudu besar tepung jagung
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
CARA MASAK:
1. Bancuh kesemua bahan. Basak dengan api kecil. Sentiasa kacau hingga jadi pekat, ketulan lembut dan terbit minyak (macam kejadian kole kacang).
2. Angkat dan biarkan sejuk. Sejatkan minyak sebelum diisi inti ke dalam doh.
NOTA:
1. Lepas doh dah kembang (2x ganda) tak boleh dibiarkan terlalu lama. Doh akan bertambah kembang dan bila dikukus, kuih akan mengecut.
2. Masa isikan inti, tarik ke bahagian bawah untuk tutupkan kuih (buat bunjut). Bahagian bawah akan jadi tebal sedikit. Jadi kena cubit keluarkan sedikit doh di bahagian bawah supaya doh masak sekata.
3. Masa mengukus, penutup kukusan kena balut dengan kain untuk elak air menitis pada kuih.
4. Lepas 7 minit kuih dikukus, buka tutup kukusan dan kukus 2-3 minit tanpa penutup kukusan.
5. Ada beberapa sebab pau mengecut bila dah masak:
i) Doh terlebih kembang (overproofing).
ii) Kukusan kena balut penutupnya. Kalau kukusan buluh tak perlu balut.
iii) Terlebih masa mengukus.
iv) Lepas masak, terus buka keseluruhan penutup kukusan. Sebenarnya kena buka sikit-sikit dulu.
v) Api dapur tak boleh terlalu besar.
Kredit resipi: Zainoor Aliza Ali
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Baru Nak Belajar Buat Karipap? Ini Resipi A Sampai Z Karipap Gerenti Jadi.
Kuih Tepung Kapur, Rupa Seperti Kuih Kaswi Tapi Rasa Berbeza
Buat Sendiri Shawarma Wrap Homemade, Lagi Puas & Isi Lebih Banyak
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Resipi Kuih Kaswi Gula Merah Bergedik Paling Sedap

Sedapnya Kuih Kaswi. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian opah Mas Cotek tentunya antara yang terbaik yang boleh dicuba.
Resipi ni hasilnya memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH KASWI GULA MERAH PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan gula merah atau gula perang
- 5 cawan air
- 3/4 sudu teh kapur makan – campur dengan 3 sudu makan air
(Guna cawan metrik untuk sukatan yang tepat)
CARA MEMASAK:
1. Daripada 5 cawan air, panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang. Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan.
2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama bahan-bahan lain. Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air.
3. Jangan terlebih guna air kapur. Nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras.
4. Didihkan air dalam periuk kukusan dan alas penutup pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti.
5. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih.
6. Kukus kuih guna api sederhana selama 30-40 minit bergantung pada saiz loyang yang digunakan.
7. Bila kuih masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
8. Gaul potongan Kuih Kaswi dalam kelapa muda parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan gula ( jika suka). Boleh juga gaul dengan kelapa parut kosong kerana kuih sudah mempunyai rasa manis.
9. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mas Cotek
Petua Buat Kuih Talam Berlauk Sedap, Ikut Cara Ni Paling Simple

Sedapnya Kuih Talam Berlauk perkongsian saudari Mizah Ngatiman ni. Sangat mudah dan tidak sukar disediakan. Bahan-bahan yang digunakan juga ringkas dan mudah didapati di kedai serta pasaraya berhampiran. Inti pun guna daging burger sahaja. Berbaloi sangatlah cuba ni. Jom semak bahan-bahan yang diperlukan dan juga cara memasaknya.
CARA MEMASAK KUIH TALAM BERLAUK SEDAP GUNA DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN (LOYANG BULAT 7 INCI)
2 cawan tepung gandum – beli online disini
6 sudu makan tepung jagung – beli online disini
6 cawan santan pekat – beli online disini
1 biji telur
Secubit garam
(campur semua dan kisar halus)
BAHAN INTI
2 keping daging burger – cincang
1 biji bawang besar – cincang – beli online disini
2 ulas bawang putih – cincang – beli online disini
1 sudu makan serbuk kari – beli online disini
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN LAIN:
Lada besar merah/hijau – hiris
Daun sup – hiris
Bawang goreng secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dan tumis bawang hingga layu dan naik bau.
2. Masukkan daging burger yang sudah dipotong-potong. Biarkan jus airnya keluar.
3. Letak serbuk kari, garam dan gula secukupnya. Masak hingga daging kering airnya.
4. Angkat tumisan daging burger dan masukkan ke dalam tapis untuk tos lebihan minyak. Biarkan sejuk.
5. Ambil loyang dan oleskan dengan minyak masak. Alas plastik. Oles plastik dengan minyak. Sambil tu panaskan pengukus.
6. Tuang adunan tepung yang sudah dikisar tadi ke dalam periuk. Masak gun api kecil selama 10-15 minit. Pastikan adunan sentiasa dikacau kerana ia mudah bergentel.
7. Bila adunan sudah pekat macam ni dan naik wap, padamkan api.
8. Terus pindahkan adunan ke dalam loyang tadi dan kukus selama 15 minit.
9. Selepas 15 minit, keluarkan loyang dari kukusan. Gores permukaan kuih dengan garpu.
10. Tabur inti daging tadi. Mampat dan ratakan. Kemudian sambung kukus lagi selama 15 minit.
11. Selepas 15 minit, cucuk kuih dengan lidi. Kalau lidi bersih, ia menandakan adunan sudah masak.
12. Tabur daun sup, bawang goreng dan hirisan cili. Kukus kembali dalam 2 minit. Tutup api dan biarkan kuih sejuk.
13. Bila kuih sejuk, keluarkan dari loyang perlahan-lahan.
14. Potong kuih menggunakan pisau plastik dan hidangkan.
INFO: Selain inti daging burger, boleh juga masak inti menggunakan daging kisar, ayam, udang atau sardin.
Kredit resipi & foto: Mizah Ngatiman
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Nasi Kerabu Kuning Sedap. Masak Sendiri Baru Puas Makan.
Resipi Rojak Ayam Sedap. Masak Sendiri Puas Hati & Lebih Jimat
Cara Masak Oden Homemade Ala Family Mart. Sedap & Puas Makan
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official