Cara-Cara Buat Ayam Goreng Rangup Resipi Ibunda. Hanya Guna 5 Bahan Mudah.

Share

Anda penggemar ayam goreng? Dapat yang garing memang layan habis! Tapi kalau beli dari restoran makanan segera, harganya memang mahal. Makan pun tak puas. Nah, cuba resipi bancuhan tepung ayam goreng ni. Boleh buat sendiri. Lagi jimat dan boleh makan banyak-banyak.

AYAM RANGUP KRUKKK KRAKKK!!

BAHAN-BAHAN ( untuk 1 ekor ayam)

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 sudu makan serbuk kunyit
  • 3 sudu makan rempah kari
  • Cili padi kisar ( jika nak pedas)
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

  1. Satukan semua bahan diatas. Gaul sebati.
  2. Bahagikan tepung kepada dua bahagian. 1 bahagian tepung dibancuh dengan air. Jangan buat terlalu cair. Jika guna tepung pekat, ayam lagi rangup.
  3. Celupkan ayam ke dalam bancuhan tepung basah. Jangan perap lama kerana nanti keras.
  4. Kemudian gaulkan dalam tepung kering hingga rata.
  5. Panaskan minyak guna api sederhana. Goreng hingga masak.
  6. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & gambar: Cik Zana II

Published by
Nur