Teringin nak makan dumpling tapi kurang yakin tentang halal jika nak makan di restoran? Usah khuatir kerana anda boleh hasilkannya secara homemade. Mudah je. Boleh beli kulit pastri readymade dan anda hanya perlu buat inti sahaja. Mudah kan? Lagipun jika buat sendiri, boleh letak inti banyak-banyak, lebih puas makan dan lebih jimat. Jom cuba!
DUMPLING DAGING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland – dicincang
5 ulas bawang putih – dicincang
1 inci halia – dicincang
Daging kisar secukupnya
Lobak merah – dicincang. Boleh gandi dengan kubis cincang
Cendawan King Oyster – potong dadu
Daun bawang secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung
2 batang sosej – cincang
Kulit dumpling ( boleh guna Japanese Gyoza Pastry. Ada jual di tesco.)
CARA MEMBUAT:
Ads
1. Satukan semua bahan (kecuali Gyoza Pastry) di dalam bekas. Adun hingga sebati.
2. Ambil sekeping Japanese Gyoza Pastry dan letakkan inti ditengahnya. Kelim dengan kemas mengikut kreativiti anda.
Ads
3. Lakukan sehingga habis adunan inti.
Ads
4. Untuk memasak, anda boleh pilih sama ada nak rebus, stim atau goreng. Semuanya sedap!
Siapa suka makan sambal kentang tempe crispy? Makanan ni sering dijadikan seperti snek ringan yang boleh dimakan atau diratah begitu sahaja, atau boleh juga dimakan bersama nasi dan hidangan-hidangan yang lain. Ia sangat mudah dan lazat! Selamat mencuba!
Sambal Kentang Tempe Crispy
Bahan-Bahan
Kentang (hiris nipis)
Tempe(hiris nipis)
Kacang tanah
Ikan bilis -Semua bahan di atas di goreng, ketepikan
Bahan Sambal
1 mangkuk cili kering kisar*
3 ulas bawang merah kecik*
4 ulas bwg putih *
1 inci belacan*
Gula dan garam secukupnya
Minyak utk menumis
Cara Penyediaan
Kisar bahan2 bertanda *
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau
Masukkan garam dan gula. Masak sampai pecah minyak, sampai warna sambal menjadi sedikit gelap
Sejukkan sambal. Kemudian campur bahan-bahan yang digoreng di atas, gaul rata
Biskut raya dah habis, malas nak menguli lagi. Jangan risau cuba resipi viral 3 bahan ni bukan sahaja mudah tapi sedap gerenti anak-anak suka sebab rasa coklat koko krunch tu menarik perhatian! Jom cuba.
RESIPI KOKO KRUNCH BAR
BAHAN-BAHAN:
300g Koko Krunch
(sy guna yg kecik2 beli kt kedai bekery je.Takde koko krunch ni pun tak pe boleh je pakai koko krunch yg biase ade kt kedai tu..then kalau nak tukar cereal lain mcm crispy rice/honey star ke pon boleh..😁
250g butter
300g Mashmellow (yg kaler putih)
CARA MEMASAK:
Masak ats dapur ye api kena kecik.
Sediakan kuali masukkan 250g butter cairkan.
Setelah cair masukkan 300g mashmellow gaul2 sampai bahan2 semua tu tadi cair seperti susu pekat.
Kemudian masukkan 300g Koko krunch dan gaul sampai bahan2 td rata keseluruhnye.
Tutup api masukkan ke dalam loyang dan padat2 kan guna sudu.
Keropok lekor kelihatan agak sukar untuk dibuat namun sebenarnya mudah je. Anda sendiri boleh hasilkan secara homemade. Jom cuba resipi perkongsian saudari Rohani Kordi.
KEROPOK LEKOR HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
6 ekor ikan sardin segar @ kembung
Tepung ubi kiayu secukupnya
Garam dan aji secukup rasa
Sedikit ais
CARA-CARA:
1. Bersihkan ikan dan ambil isinya sahaja. Kisar isi ikan mentah bersama sedikit ais hingga lumat.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam bekas. Tambahkan tepung ubi kayu, garam dan aji dengan secukupnya.
3. Jumlah tepung agak-agak sahaja. Asal doh boleh digentel. Jika letak terlalu banyak, keropok akan jadi keras. Uli hingga sebati.
Keropok belum rebus
4. Gentel doh keropok ikut saiz yang dikehendaki. Rebus dalam air hingga timbul.
Keropok yang telah direbus
5. Tos dan boleh goreng keropok tadi. Sedia untuk dinikmati.