Sekarang musim buahan-buahan. Jadi bila stok banyak, bolehlah hasilkan pelbagai jenis makanan menggunakan buah-buahan ni. Selain tahan lama, jem buah-buhana ini juga sangat sedap. Buat banyak-banyak dan boleh nikmati pada bila-bila masa walaupun di luar musim. Jom cuba!
2. Masukkan ke dalam kuali dan campurkan dengan gula. Jumlah gula tidak perlu terlalu banyak kerana buah durian sudah sedia manis dan bagi mengelakkan jem menjadi keras.
3. Kacau jem menggunakan api sederhana hingga menjadi jernih.
4. Angkat dan simpan dalam bekas bertutup. Boleh dinikmati mengikut kreativiti.
Gula – ikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah manggis dan ambil isinya sahaja.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak guna api sederhana. Tambah gula mengikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki. Untuk warna lebih menarik, boleh juga tambahkan sedikit pewarna ungu.
3. Kacau sentiasa supaya jem tidak hangus.
4. Bila jem kelihatan agak pekat, angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
5. Simpan jem dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Alahai mulut ni teringin nak makan yang manis-manis dan sejuk. Menu yang satu ini memang buat anda terlagi-lagi nak menikmatinya. Min kongsi cara membuat mango cheesecake.
Bahan-bahan:
2-3 biji mangga- saiz sederhana
250g creamcheese
1/2 cawan gula kastor -nak manis lebihkan sikit ikut tekak masing-masing
Gelatin
1 atau 3/4 cawan whipping dairy
1/2 buku butter
20 keping biskut marie
Cara membuat:
1) Kupas mangga dan bahagikan mangga ada yang didadukan untuk hiasan dan dimasuk dalam adunan kek. Yang satu lagi nak kisar jadikan puri atau macam pes.
2) Yang sudah dikisar jadi puri tambah gula sikit sebab mangga ini agak masam manis. Puri ni bila manis-manis sikit dan warna oren sikit bagi menyerlah.Bahagikan pada 3 , 1 untuk campur dalam adunan kek ,1 untuk puding dan tinggalkan sikit untuk topping.
3) Cair kan butter dan hancurkan biskut. Kalau nak base tebal jadi biskut banyak lebih kurang 20 hingga 25 keping cukup. Dah cair semua, masuk dalam tu dan gaul pakai sudu dulu baru ramas dan kepal-kepal pakai tangan.
4) Ratakan dan tekan padat biskut marie dan butter tadi.
5) Langkah 1 1cawan whipping dairy campur hingga jadi kental,jangan tinggal kene selalu tengok sebab kalau terlebih tak jadi dan jadi cair kena ambil whipping yang suhu peti ais.
1 cawan kalau sukatan ina cheese layer tu nanti lembut kalau suka macam kat kedai guna 3/4 atau 1/2 cawan pun memadai ikut tekak korang. Ina suka cream cheese yang tak keras sangat. Ketepikan dulu.
6) Masukkan cream cheese suhu bilik dan gula, sebatikan.
7) Tambah puri mangga tadi dan gaul hingga rata.
8) Tambah 1/4 cawan air suam dan 1 1/2 sudu gelatin- guna sudu makan dan kacau bagi larut
9) Masukkan whipping tadi, kacau bagi sebati
10) Masuk gelatin tadi kacau lagi
11) Masuk mangga dadu -suka hati nak banyak mana
12) Tuang atas loyang yang ada biskut marie tadi
13) Letak dalam freeze 15 minit
14) Sediakan puding pes tadi campur dengan gelatin. Kali ni guna 1 sudu besar gelatin kacau dalam 5 sudu besar air suam dan campurkan dalam puri gaul rata.
Tuang atas manggo cake cheese yang sudah sejuk dan keras sikit tadi. Kalau tuang sebelum keras nanti bercampur .Sentuh dulu kalau dah agak keras permukaan baru lah tuang
15) Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman lagi baik atau pun 6 jam.
Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.
Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.
TEMPE GORENG REMPAH
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Kuih tepung pasung atau kuih serunai ni sangat popular di pantai timur samada di Kelantan, Pahang dan Terengganu.
Bagi yang kurang mengenalinya ia dibuat daripada tepung beras, tepung gandum, gula Melaka @nisang, santan , tepung ubi dan dimasak berbalutkan kelongsong yang dibuat daripada daun pisang.
Sesuai dihidang sebagai sajian pagi atau petang. Tapi tengah sibuk merewang ni dihidang pada penduduk kampung dan masyarakat seetempat yang bergotong royong melapah daging
Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Tahrunnisah Jali ni
Tepung Pasung
Sediakan dahulu kelongsong daun pisang.. ukuran 14cm X 14cm.. layur atas api n baru buat bentuk kon mcm dalam video… pastikan bahagian bahawa kelongsong tu tertutup rapat sbb nanti nak masuk adunan taklah bocor nanti.
BAHAN-BAHAN :
Bahan Bahagian Bawah 2 sudu besar gula*
1 1/2 ketul nisang atau kalau takde boleh guna gula melaka *
1 2/3 cawan air (350ml)*
1 helai daun pandan disimpul*
40 gm tpg beras
20 gm tepung ubi
1 sudu kecil air kapur
CARA MEMASAK : Bahagian bawah : 1. Bahan bertanda * dididihkan dan ditapis. biarkan sejuk
2. Campurkan ke dlm adunan air gula, tpg beras, tpg ubi dan air kapur dan kacau sebati
3. Panaskan periuk yang mengandungi adunan di atas dan kacau hingga keluar wap dan sedikit kental). tutup api
Bahan Bahagian Atas 1 1/2 cawan santan pekat
2 1/2 sudu besar tpg beras
1 sudu besar tpg gandum
1 sudu kecil garam (anggaran)
1 sudu kecil gula
CARA MEMASAK : Bahagian atas : 1. Campur kesemua bahan diatas dan didihkan atas api kacau sehingga sedikit kental. 2. Dah siap dua2 bahan ni… Kukusan dah dipanaskan kelongsong daun pisang tadi dimasukkan dlm lubang2 kukusan.. masukkan adunan bawah 3/4 penuh . kukus dlm 7 minit atau hingga ia masak 3. Dan masukkan pula bahagian atas dan kukus dlm 12-15 minit