Sekarang musim buahan-buahan. Jadi bila stok banyak, bolehlah hasilkan pelbagai jenis makanan menggunakan buah-buahan ni. Selain tahan lama, jem buah-buhana ini juga sangat sedap. Buat banyak-banyak dan boleh nikmati pada bila-bila masa walaupun di luar musim. Jom cuba!
2. Masukkan ke dalam kuali dan campurkan dengan gula. Jumlah gula tidak perlu terlalu banyak kerana buah durian sudah sedia manis dan bagi mengelakkan jem menjadi keras.
3. Kacau jem menggunakan api sederhana hingga menjadi jernih.
4. Angkat dan simpan dalam bekas bertutup. Boleh dinikmati mengikut kreativiti.
Gula – ikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah manggis dan ambil isinya sahaja.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak guna api sederhana. Tambah gula mengikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki. Untuk warna lebih menarik, boleh juga tambahkan sedikit pewarna ungu.
3. Kacau sentiasa supaya jem tidak hangus.
4. Bila jem kelihatan agak pekat, angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
5. Simpan jem dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk supaya tahan lama.
Bila tibanya perayaan seperti Deepavali, pasti ramai yang tercari-cari resipi muruku yang sedap. Maklumlah ia merupakan antara kudapan ringan yang dicari ramai di musim perayaan. Rasanya yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai.
Bagi anda yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah & rangup, resipi muruku asli perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram ni antara yang boleh dicuba.
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu teh serbuk cili merah
¼ sudu teh asafoetida
1 sudu teh mentega
110ml air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
2 cawan tepung kacang kuda
5 tangkai cili kering
10 ulas bawang putih (dikupas)
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
50ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
1 cubit Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
2 cawan Tepung Beras
½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
1 ½ sudu kecil Jintan Manis
¼ sudu kecil Asafoetida
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
300ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan tepung beras
1 cawan Tepung Kacang Kuda
¼ sudu kecil Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO RASA: Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
1. Pukul mentega dengan gula. Pukul mentega sampai pucat ye. Masukkan telur sebiji dengan sebiji. Masukkan esen vanila. Bagi wangi dan naik rasa lemak mentega tadi. Masukkan tepung sikit demi sedikit.
3. Dah sebati semua bahan, masukkan adunan dalam loyang saiz 8. Bakar 170C selama 45 minit. Ikut ketuhar masing-masing ya.
4. Masukkan strawberry dan jus lemon dalam pengisar. Basuh bersih sebelum guna. Masukkan gula dan tepung jagung. Masukkan air. Dah kisarlah sehingga hancur semuanya.
5. Masukkan dalam periuk atau kuali. Gunakan api yang kecil saja ya. Masak sampai mendidih dan memekat. Pukul whipping cream supaya dia memekat sikit.
6. Masukkan instant custard. Boleh beli di kedai bahan bakeri. Pukul sampai dia kental ya. Masukkan dalam plastik tiga segi. Saya pakai nozel bintang.
7. Bahagi kek kepada 2 bahagian. Picitlah ikut rasa hati. Janji cantik. Lapiskan dengan jem strawberry.
8. Buat benda yang sama pada bahagia atas kek. Akhir sekali, hiaskan dengan buah strawberry segar yang dipotong.
Sedapnya Air Nanas Soda ni. Cuaca panas, dapat pula minuman sejuk, memang terasa nikmatnya. Bagi anda yang teringin nak buat minuman ni, resipi perkongsian Ben Safwan ni antara yang boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
MINUMAN HOMEMADE PALING SEDAP UNTUK BERBUKA
BAHAN-BAHAN:
1 tin nanas
1 ½ cawan cawan air soda
5 potongan kecil buah nanas segar
CARA MEMBUAT:
1. Kisar buah nanas bersama air soda. Kemudian tapis menggunakan penapis santan. Tujuannya untuk menghilangkan buih nanas.
2. Isi jus ke dalam bekas bersesuaian. Tambahkan nanas tin bersama air sirapnya.
3. Tambah ais secukupnya. Kacau sebati dan sedia untuk dinikmati.
INFO: Tidak perlu tambah gula kerana sirap nanas sudah mempunya rasa manis.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira