Sekarang musim buahan-buahan. Jadi bila stok banyak, bolehlah hasilkan pelbagai jenis makanan menggunakan buah-buahan ni. Selain tahan lama, jem buah-buhana ini juga sangat sedap. Buat banyak-banyak dan boleh nikmati pada bila-bila masa walaupun di luar musim. Jom cuba!
1. JEM RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Kupas kulit rambutan dan basuh bersih.
2. Rebus rambutan dengan sedikit air hingga isinya hampir lekang dari biji dan airnya kering. Jangan sampai hangus dan pastikan selalu dikacau.
3. Ambil isi rambutan dan kisar tanpa air.
4. Masukkan isi rambutan ke dalam kuali. Tambahkan gula serta sedikit esen vanilla. Kacau hingga pekat berkilat.
5. Bila jem dah sejuk, simpan dalam bekas bertutup.
6. Enak dimakan bersama roti, biskut atau dijadikan inti bahulu gulung.
Kredit resipi & foto: Azlina Olin
2. JEM DURIAN
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Asingkan isi durian dari bijinya.
2. Masukkan ke dalam kuali dan campurkan dengan gula. Jumlah gula tidak perlu terlalu banyak kerana buah durian sudah sedia manis dan bagi mengelakkan jem menjadi keras.
3. Kacau jem menggunakan api sederhana hingga menjadi jernih.
4. Angkat dan simpan dalam bekas bertutup. Boleh dinikmati mengikut kreativiti.
Kredit resipi & foto: MariaKhalisya Khalis
3. JEM MANGGIS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Kupas buah manggis dan ambil isinya sahaja.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masak guna api sederhana. Tambah gula mengikut jumlah buah dan kemanisan yang dikehendaki. Untuk warna lebih menarik, boleh juga tambahkan sedikit pewarna ungu.
3. Kacau sentiasa supaya jem tidak hangus.
4. Bila jem kelihatan agak pekat, angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dinikmati.
5. Simpan jem dalam bekas bertutup dan letak dalam peti sejuk supaya tahan lama.
6. Sedap dimakan bersama roti.
Kredit resipi & foto: Robaatie Yakin
4. JEM NANAS
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Masak nanas parut dan jusnya (diparut tanpa air) menggunakan api sederhana panas ( sederhana kecil).
2. Selepas 1 jam, air jus nanas mula kering.
3. Jam yang kedua, dah tinggal serat nanas.
4. Boleh masukkan gula. Tabur rata.
5. Kacau sebati hingga gula larut.
6. Kemudian masukkan pula gula batu. Fungsi gula batu ialah untuk menjadikan jem ini kental sikit.
7. Masak hingga jem betul-betul kering. Padamkan api dan boleh sejukkan.
8. Ini inti yang dah sedia diletak atas pastri.
Kredit resipi & foto: Faziatun Nisa Yusof Basha