Jeruk buah-buahan terutamanya mangga, memang sedap. Jika dibeli kebanyakannya menggunakan bahan pengawet supaya jeruk yang dihasilkan tahan lama. Namun ia tidak bagus untuk kesihatan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh hasilkan sendiri dan cuba resipi perkongsian saudari Nor Shakinah Md Zainal ni. Mudah dan memang tak guna sebarang pengawet berbahaya. Selamat mencuba!
JERUK MANGGA EPAL
BAHAN-BAHAN:
- 1 plastik buah mangga epal ( RASA: Anggaran dalam 15-20 biji)
- 2 genggam garam kasar
- 1 sudu makan kapur makan – dibancuh dengan air
- 1 kg gula
- 3 cawan air
- 2 balang plastik besar
CARA PENYEDIAAN:
1. Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Lebih sedap jika dikupas kulit. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.
2. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar. Peram semalaman dalam peti sejuk. Esoknya, sejatkan air.
3. Isikan kembali mempelam dalam balang. Buat air kapur. Ambil 1 sudu makan kapur dan bancuh dengan air. Jumlah air anggaran tenggelam buah. Tuang dalam balang. Peram selama 6- 12 jam.
4. Untuk kuantiti mempelam sebanyak 1 plastik tadi, guna 1 kg gula dan masak dengan 3 cawan air. Jika nak lebih air pun boleh. Setelah gula larut, sejukkan.
5. Ambil mempelam yang direndam air kapur, basuh bersih dan toskan airnya. Isikan ke dalam balang dan masukkan air gula. Tidak mengapa jika mempelam tidak tenggelam kerana nanti buah tadi akan berair sendiri.
6. Hasil mempelam yang direndam dengan air gula. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dinikmati pada keesokan harinya.
7. Jeruk mangga yang telah sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nor Shakinah Md Zainal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rupanya Belimbing Buluh Sangat Sedap Kalau Dibuat Jeruk.
Biasanya belimbing buluh ni kita guna untuk letak dalam masakan dan juga untuk buat Sambal Hitam. Jangan tak tahu, boleh juga buat jeruk tau. Ala..macam yang anda jeruk mempelam telur tu. Sedap! Dari biarkan buah busuk dan gugur, anda boleh buat macam ni pula. Mudah, jimat dan sedap!
JERUK BELIMBING BULUH
BAHAN-BAHAN:
- Buah belimbung buluh
- Garam kasar secukupnya
- Gula ikut jumlah air & buah
- Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan buah belimbing dan potong hujung & pangkalnya.
2. Rendam buah dengan air garam selam 1-2 hari. Jumlah garam agak-agak sahaja. Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing.
3. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih.
4. Masak air gula dan biarkan suam.
5. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk.
6. Letak sedikit cuka dan garam. Nak abiakan pun boleh.
7. Biarkan belimbing mesra dengan air gula anggaran 1-2 hari. Kemudian bolehlah dinikmati. ( empunya resipi peram 1 jam dah boleh makan.)
Kredit resipi & foto: Iti Hassan
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Kacang Pun Boleh Jadi Sup Enak. Nah, 5 Resipi Dari Kacang.
Bila disebut kacang pasti snek rangup ini menjadi ‘teman’ paling menyeronokkan bila menonton tv, wayang atau pun masa tengah bersantai. Tetapi kacang pun boleh menjadi bahan asas pelbagai bahan ramuan lauk dan sampingan.
Nak guna kacang dalam sup dan nasi pun boleh. Jom semak 5 lagi resipi sihat berasaskan kacang dari Chef dan tenaga pengajar Kagumas Culinary Academy, Seksyen 19 Bandar Baru Bangi yang diasaskan oleh Tn. Hj Harun Nordin ini.
1. MINTED PEA SOUP
BAHAN-BAHAN :
- 25gm mentega
- 1 biji bawang besar | dicincang
- 1 ulas bawang putih | dicincang
- 1 cawan kacang pis hijau | segar @ sejuk beku
- 1 biji kentang saiz besar | dicincang
- 500ml air rebusan @stok ayam
- 1/4 ikat daun pudina | dicincang
- 150ml @ 2/3 cawan krim ringan rendah lemak (single cream)
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Pijarkan mentega di dalam kuali dan layurkan bawang besar dan bawang putih selama 5 minit sebelum bertukar warna.
2. Masukkan kacang pis, kentang dan stok ayam dan separuh dari daun pudina dan biarkan mendidih.
3. Biarkan mereneh selama 5-6 minit sehingga kacang pis lembut.Padamkan api.
4. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga menjadi larutan sup.
5. Masukkan dalam kuali dan panaskan, perisakan dengan garam dan lada hitam dan tuangkan ke dalam krim. Usah sampai mendidih mendidih.
6. Hidangkan di dalam mangkuk bersesuaian dan hiaskan dengan daun parsli yang dicincang.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak :10 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan :Sajian pembuka selera berasaskan kacang pis hijau
Keistimewaan : Rendah lemak dan sesuai juga dijadikan sarapan dimakan bersama roti
Anggaran kos : RM 6
Info Chef : Kacang pis hijau dipenuhi nutrisi anti oksidan dan ia adalah sumber yang kaya dengan asid lemak omega 3 yang baik untuk kesihatan.
2. PRAWN COCKTAIL WITH RED BEAN SAUCE
BAHAN-BAHAN :
- 1 salad (gem lettuce) | pisah-pisahkan daunnya
- 1/2 biji timun | dihiris nipis
- 250 gm udang | dicelur
Bahan sos :
- 1 tin kacang merah
- Jus lemon secukupnya
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Lapiskan salad, udang dan timun dalam gelas berasingan secara individu.
2. Campurkan semua bahan sos, jangan lupa untuk rasa ikut citarasa anda, tetapi sos ini usah terlalu melekit.
3. Sudukan sos di atas salad udang tadi.
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak :10 minit
Cara memasak : Tidak perlu dimasak
Jenis masakan :Sajian pembuka selera berasaskan kacang merah
Keistimewaan : Salad segar yang rangup dan kacang merah menjadikan ia kaya nutrisi
Anggaran kos : RM 5
Info Chef : Penggunaan sayur dan kacang merah tanpa menggunakan mayonis menjadikan ‘appetiser’ salad ini sesuai untuk mereka yang berdiet.
3. STEAM CHICKEN WITH BROWN RICE AND CLEAR VEGETABLE SOUP
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 ekor ayam
- 1 sudu makan halia yang diparut
- 1 sudu makan daun bawang | dicincang ambil bahagian putihnya sekali
Bahan sos perapan :
- 1 sudu teh cuka
- 1/2 sudu teh garam
Bahan sos pencicah :
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan kicap soya
- 4 sudu makan air
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu makan minyak bijanBahan sup sayur bening :
- 1/2 sudu teh minyak masak
- 2 ulas bawang putih | dicincang halus
- 2 sm halia | dicincang halus
- 1/2 cawan daun bawang | dicincang halus
- 1 cawan brokoli | dipisahkan tongkol kecilnya
- 5 biji cendawan | dihiris nipis
- 1 hirisan lobak merah
- Sedikit kubis /secukupnya | dicincang kasar
- 5 cawan air rebusan sayur-sayuran (stok sayur)
- Garam secukup rasa
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 sudu makan jus lemon
- 30gm gajus panggang
*beras perang dimasak dan masukkan sekali gajus untuk dihidang bersama ayam stim dan sup sayur
CARA MEMASAK :
1. Bersihkan ayam dan gaulkan dengan sos perapan di kedua belah bahagian.
2. Letakkan parutan halia dan daun bawang cincang , diatas ayam dan biarkan perapa selama 30 minit.
3. Kemudian letakkan dalam pengukus, kukuskan dengan api kuat selama 20-30 minit sehingga empuk.
4. Kemudian keluarkan dan potong kepada beberapa bahagian yang anda sukai.
5. Hiaskan dengan daun bawang.
Cara masak sos pencicah :
6. Di dalam kuali panaskan minyak bijan dan tumiskan bawang putih dan daun bawang hingga naik bau. Kemudian tambahkan sos tira, kicap soya dan air.
7. Kacau rata dan biarkan semua bahan tadi mendidih.
8. Masukkan dalam mangkuk pencicah .Hidangkan ayam bersama dengan sos pencicah ini.
Cara masak sup sayur bening :
9. Mula-mula panaskan minyak zaitun dalam kuali.
10. Tumiskan bawang putih dan halia dengan api kuat dalam seminit.
11. Masukkan daun bawang dan teruskan menumis. Atau boleh juga gunakan bawang besar
12. Kemudian masukkan hirisan cendawan sehingga ia mengeluarkan air, dan tumis dalam masa 2 minit.
13. Masukkan stok sayur (air rebusan sayur) atau air.
14. Biarkan sup mendidih selama 10 minit sehingga sayur separuh masuk.
15. Masukkan lada hitam dan biarkan merenih lagi 5 minit, masukkan jus lemon. Hidangkan bersama ayam stim dan beras perang.
Saiz hidangan : 2-3 orang
Waktu memasak :45 minit
Cara memasak : Stim dan tumis
Jenis masakan : Ayam kukus berjus
Keistimewaan : Nasi perang dan sup melengkapi set sajian sihat ini
Anggaran kos : RM 8
Info Chef : Penggunaan gajus di dalam beras perang melenngkapkan sajian ayam kukus yang sungguh ideal untuk mereka yang berdiet. Sajian yang mampu mengurangkan risiko sakit jantung dan obesiti.
4. MALAYSIAN ROLL WITH PEANUT BUTTER
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- ¼ cawan daun selasih (basil) segar | dibilas dan keringkan, dicincang
- 6 ekor udang saiz sederhana | masak celur dan potong dua
- ½ cawan parutan lobak merah
- ½ cawan sengkuang yang diparut
- 20gm badam panggang | ditumbuk kasar
- 3 helai daun salad merah, buangkan urat daun jadikan 6 bahagian
Kulit popiah secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Didihkan air dan celur kesemua sayur-sayuran. Toskan dan bilas selama 30 minit.
2. Rasa inti dan perisakan dengan gula dan garam dan gula, campurkan badam.Gaul sebati.
3. Masukkan inti ke dalam mangkuk dan ketepikan.
4. Tebarkan sekeping kulit popiah di atas papan canai. Letakkan salad di atas kulit popia dan letakkan inti di atas salad, lipatkan di kedua belah hujung popia dan gulungkan.
Saiz hidangan : 5-6 orang
Waktu memasak :30 minit
Cara memasak : Digaul tanpa masak
Jenis masakan : Kudapan
Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama mentega kacang
Anggaran kos : RM13
Info Chef : Kacang badam dicampur bersama sayur-sayuran menambahkan vitamin dan khasiat. Badam kaya dengan vitamin E,lemak sihat , serat, protein dan magnesium yang diperlukan oleh tubuh sihat.
5. CHICKEN APRICOT DING
BAHAN-BAHAN :
- 570gm dada ayam dibuang kulit | kerat 2.5 sm setiap ketul
- 1 sudu makan minyak sayuran
- Garam secukup rasa
- Lada hitam secukup rasa
- 2 ulas bawang putih | dicincang halus
- 3 cawan campuran sayur-sayuran brokoli, snow peas, lada benggala dan hirisan cendawan
- 230gm sengkuang cina dalam tin | toskan airnya dan hiris
- 1/2 cawan biji aprikot panggang
- 3/4 cawan air rebusan ayam
- 1 sudu makan tepung jagung | dicairkan dengan sedikit ari
- 2 sudu makan kicap soya
- 1 sudu makan cuka berat
- 2 sudu makan sos hoisin
- 1 sudu teh gula
CARA MEMASAK :
1. Di dalam mangkuk kecil pukul air rebusan ayam, tepung jagung, kicap soya, cuka beras, gula dan sos hoisin bersama. Ketepikan
2. Panaskan minyak sayuran dalam kuali besar dengan api sederhana. Perasakan ayam dengan garam dan lada hitam dan masukkan ke dalam kuali.
3. Masak dan kacau sekali sekala sehingga ayam empuk dan keperangan, lebih kurang 3-5 minit. Ketepikan.
4. Masukkan bawang putih, dan masak lagi 30 saat
5. Masukkan sayur-sayuran bersama 2 sudu kecil air. Masak dan kacau sekali sekala hingga sayur-sayuran lembut rangup, anggaran 4-5 minit bergantung kepada saiz sayur-sayuran anda.
6. Perasakan dengan garam dan lada hitam
7. Masukkan air rebusan ayam bersama campuran sayuran tadi ke dalam kuali, dan nyalakan api tinggi sehingga mendidih.
8. Masak dalam seminit atau hingga sos menjadi pekat.
9. Masukkan aprikot dan hidangkan bersama nasi.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Tumis, didih dan reneh
Jenis masakan : Sayur-sayuran dan ayam
Keistimewaan : Tambahan aprikot menjadikan ia sajian penuh khasiat dan menyihatkan.
Anggaran kos : RM 25
Info Chef : Sajian yang kaya dengan potassium , vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh. Boleh membantu mengawal paras kolestrol. Biji aprikot pula dipercayai adalah makanan anti kanser.
RESIPI :Chef Mohd Kamarul bin Ariffin, Chef Nurmasshariza bt. Maskahawi, Chef Muhammad Izzat Amani bin Jamaludin Amini, Chef Muhammad Akmal Danial bin Abdul Rahim
TERIMA KASIH : TN HJ HARUN NORDIN, Kagumas Culinary Academy, Lot 18, Jalan 9/3, Taman IKS, Seksyen 19, Bandar Baru Bangi, Selangor. Emel :kagumas@yahoo.com.my. Laman web: http ://www.kagumas.com.my
Cucur Telur Mudah & Jimat, Rangup Di Luar Sedap Inti Didalam
Cucur telur ni mudah sangat dibuat. Yang penting doh luarnya rangup dan sedap. Intinya pulak sangat murah kosnya.
Cukup dengan telur, bawang, cili merah kucai dan daun bawang, ringkas aje ramuannya. Tak payah daging atau ayam. telur aje sudah memadai. Boleh berjimat bahan dapur, jadi taklah kerap keluar rumah beli keperluan. Ingat, duduk rumah elok-elok.
CUCUR TELUR
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
200gm tepung gndum
25gm mentega
1 biji
Secubit garam
1/4cawan air
Bahan inti :
2 biji telur
2 biji bawang dhiris*
2 biji cili merah dihiris*
Daun kucai secukupnya
Daun bawang dipotong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Gaul tepung,mentega,telur,garam sebati.Masukkn air sedikit-sedikit uli hingga x mlekat di tangan.
2. Bahagikan doh kepada 8 bahagian, sapukan mentega dan rehatkan doh..
3. Panaskan kuali goreng bbahan bahan bertanda* hingga layu masukkn garam dan telur kacau hingga masak biar sejuk.
4. Leperkn doh letak inti n lipat sapu sekali lagi mntega…masa nak mngoreng tarik danleperkn sdkt doh..dah boleh goreng.
.
Selamat mencuba 😊
.
Resepi Oleh: Raja Zulaida Raja Kamal
ANDA MUNGKIN SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA VIDEO INI :