Kerisik adalah salah satu rencah yang menyedapkan masakan terutamanya dalam pembuatan rendang. Bila anda menggunakan kerisik buat sendiri ni, memang hasil masakan akan jadi lebih sedap dan berbeza dengan yang dibeli. Nak buatnya pun sangat mudah. Jom cuba perkongsian dari saudari Suhanawati Ismail Suwais ni.

 

CARA BUAT KERISIK HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • Kelapa parut secukupnya
  • Lesung batu @ pengisar kering

 

CARA MEMASAK:

1. Goreng kepala parut tanpa minyak hingga menjadi kuning keemasan. Pastikan guna api kecil sahaja. Jika api besar, kelapa akan hangus dan kerisik akan jadi pahit.

Cara-Cara Buat Kerisik Homemade Untuk Masak Rendang Lebih Sedap.

2. Kemudian tumbuk atau kisar kelapa goreng tadi sehingga mengeluarkan minyak. Sebaiknya tumbuk guna lesung batu kerana rasa kerisik menjadi lebih sedap.

Ads

Cara-Cara Buat Kerisik Homemade Untuk Masak Rendang Lebih Sedap.

3. Bila minyak kerisik dah keluar, masukkan ke dalam bekas bersih dan ulang proses sama hingga kelapa habis.

Cara-Cara Buat Kerisik Homemade Untuk Masak Rendang Lebih Sedap.

Ads

4. Tutup bekas berisi kerisik dengan kemas dan boleh digunakan pada bila-bila masa tanpa perlu letak dalam peti sejuk. Ia juga tahan berbulan-bulan.

 

Kredit resipi & foto: Suhanawati Ismail Suwais

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI