Cara-Cara Buat Roti Canai Frozen Yang Sedap, Lembut & Tahan Lama.

Share

Belanja rumah boleh dikurangkan jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh anda lakukan ialah menyediakan sajian ala kedai tapi secara homemade. Macam roti canai ni resipi perkongsian saudari Aien Alaam ni. Sangat berbaloi untuk dicuba.

 

ROTI CANAI HOMEMADE

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg tepung gandum
  • 2 sudu makan marjerin / 3 sudu makan minyak masak
  • 2 sudu teh garam
  • 1 biji telur – tak letak pun tak apa
  • 2 sudu makan susu pekat manis
  • Air sejuk secukupnya

 

CARA MEMASAK:

1. Campurkan tepung dan garam. Gaul-gaulkan.

2. Kemudian masukkan marjerin/minyak, susu pekat manis dan telur. Masukkan juga air sedikit demi sedikit dan uli sampai tepung tidak melekat di tangan.

3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Saiznya bergantung pada saiz roti canai yang nak dibuat. Kemudian sapu marjerin ( nak rendam dalam minyak pun boleh)

4. Biarkan doh-doh roti canai tadi selama 3-4 jam barulah boleh ditebar.

5. Canai doh nipis-nipis dan tebar ikut kreativiti. Goreng dalam kuali dan sedia untuk dinikmati bersama kuah pilihan.

6. Jika nak buat untuk sejukbeku, masak doh roti canai cukup sekadar untuk matikan tepung dan bukan sampai garing.

7. Sejukkan dan letak dalam plastik atau bekas bersesuaian. Simpan dalam peti sejukbeku.

 

Kredit resipi & foto: Aien Alaam

Published by
Nur