Makanan bergoreng seperti cucur, keropok, ayam goreng dan sebagainya, memang sedap jika dinikmati bersama sos. Bagi anda yang ada anak-anak yang’hantu’ sos, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade. Maklumlah, bayangkan kalau sebotol sos tu tahan 2-3 hari je. Jenuh juga nak beli kan? Jadi buat sendiri lebih jimat. Selamat mencuba!
SOS CILI THAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 6-7 ulas bawang puteh *
- 5-6 biji cili merah @ cili besar – buang biji dan potong*
- 5-8 biji cili padi merah*
- 1/3 cawan air
- 3/4 cawan cuka
- 1 cawan gula – nak kurangkan pun boleh
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan 1/4 cawan air)
CARA MEMASAK:
- Satukan bahan bertanda (*). Kisar hingga separuh hancur.
- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
- Kemudian masukkan gula, cuka bersama garam. Masak hingga mendidih. Cuba dan pastikan rasanya seimbang ( manis, masam & masin).
- Tambahkan bancuhan air tepung jagung tadi ke dalam sos. Masak hingga pekat dan berkilat. Padamkan api.
- Sejukkan sos sebelum dimasukkan ke dalam bekas kering dan bertutup rapat.
Kredit resipi & foto: Hafizah Fiza