
Anda pernah buat kek ikan/ fishcake homemade? Ha..mesti ada yang tak pernah buat kan? Mudah je nak buat kek ikan ni. Malah rasanya pun lebih sedap dari yang dibeli. Malah kebersihan lebih terjamin dan diyakini halal. Rasa pun sangat sedap. Jom cuba resipi perkongsian saudari Yati Mohd ni. Puan-puan pasti puas hati.
CARA-CARA BUAT FISHCAKE HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan tenggiri bunga ( yang ada bintik)
- 1 sudu makan tepung jagung – lebih sikit tak apa
- Garam secukup rasa – bancuh dengan 1 mangkuk kecil air
- 1 sudu teh lada sulah
- Sedikit ajinomoto (optional)

CARA MEMASAK:
1. Pipiskan @ potong isi ikan depan belakang ikan. Macam dalam gambar.

2. Guna sudu dan korekkan isi ikan yang melekat pada tulang.

3. Satukan isi ikan, tepung jagung, lada sulah dan ajinomoto. Gaul sebati. Kemudian masukkan air garam sedikit untuk sebatikan bahan-bahan.

4. Tumbuk isi ikan sambil dimasukkan air garam sikit-sikit. Tak payah guna sampai habis air garam tu. Asalkan isi ikan jadi kenyal sudah memadai.

5. Ni hasil isi ikan yang cukup kenyal. Yang penting ikan mesti segar dan cara tumbuk ikan kena betul.

6. Letakkan plastik dalam loyang. Masukkan isi ikan. Tekan-tekan bagi padat. Guna sudu yang dah sapu sikit minyak.

7. Panaskan kukusan dan masukkan loyang. Kukus dalam 10 – 15 minit menggunakan api besar.

8. Apabila dah masak, keluarkan isi ikan kukus tadi. Biar suam sedikit barulah dipotong panjang.

9. Panaskan minyak dan goreng kepingan fishcake tadi dengan api sedang. Jangan bagi garing.

10. Toskan minyak dan boleh dinikmati mengikut citarasa.
Kredit resipi & foto: Yati Mohd
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!









3. Kemudian masukkan tomato cincang dan daun kari.
4. Bila tomato sudah lembik, masukkan rempah kari ikan dan kari ayam.
5. Kecilkan suhu api supaya rempah kari tidak cepat hangit. Kacau sebati.
6. Masukkan sedikit air dan biarkan seketika hingga terbit minyak.
8. Masukkan ikan sardin. Biarkan seketika supaya ikan mesra dengan rempah kari.
9. Kemudian baru masukkan air sehingga parasnya melebihi ikan.
10.Biarkan kari mendidih sehingga timbul minyak. Boleh perasakan dengan garam, aji dan gula mengikut cita rasa.
















