Idea perkongsian saudari Nor Fatihah ini memang sangat kreatif. Dari bancuhan roti jala biasa, anda boleh hasilkan roti jala berbentuk tembikai dan lobak merah. Memang menarik. Nak makan pun terasa sayang. Sesuai juga dijadikan hantaran atau hidangan buat tetamu datang beraya. Nak cuba? Jom lihat cara-caranya.
BAHAN ROTI JALA
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas. Kacau dan tapis.
2. Bahagikan kepada tiga bahagian dan campur pewarna merah, oren dan hijau. Adun rata.
3. Masukkan adunan ke dalam botol atau acuan roti jala.
4. Corakkan bentuk lobak merah dan tembikai dan biarkan masak.
5. Lipat dan gulung roti jalan seperti di bawah.
6. Sedia untuk dinikmati bersama kuah serawa ataupun kari.
KUAH SERAWA
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Satukan santan, air, gula melaka, gula pasir dan daun pandan. Kacau rata dan didihkan di atas api.
2. Kemudian masukkan telur dan garam. Kacau rata.
3. Akhir sekali, masukkan bancuhan tepung gandum dan air. Kacau lagi hingga kuah pekat.
4. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama roti jala tadi.
Info chef: Untuk biji tembikai, anda boleh hasilkan dengan menabur bijan hitam ataupun titiskan coklat cair diatas roti jala.
Kredit resipi & gambar: Nor Fatihah