Tauhu memang sedap dan boleh dimasak dengan pelbagai gaya masakan. Andai dibeli, sekeping anggaran harganya 50sen sekeping. Tapi, tauhu ni sebenarnya boleh buat sendiri dekat rumah. Anda hanya perlukan kacang soya dan cuka makan sahaja. Memang mudah.  Jadi anda bolehlah cuba buat sendiri. Lebih bersih, diyakini halal dan jimat wang. Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly ni.

 

CARA BUAT TAUHU HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • 1kg kacang soya – direndam semalaman
  • 10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
  • 2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
  • 2 buah bekas penapis – sama besar

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

 

CARA MEMASAK:

1. Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.

Ads

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.

Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin baru dan bersih. Di bawah tapis beralas perlu diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.

Ads

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

Ads

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

Cara-Cara Buat Tauhu Soya Secara Homemade. Lebih Bersih, Dijamin Halal & Jimat!

 

Nota:

  1. Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
  2. Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
  3. Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.

 

Kredit resipi & gambar: Mimi Ly

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI