Dodol homemade panas-panas memang sedap. Malah ada yang suka makan dodol cair. Dapat sepiring, fuhhh…layan sungguh! Bagi anda yang ada periuk tekanan, selain masak lauk pauk, anda juga boleh guna buat masak dodol ni. 12 minit je dah boleh siap makan. Tak perlu tunggu berjam-jam. Bagi yang tak ada periuk tekanan, anda juga boleh masak dodol guna kuali non-stick. Menarik! Nak cuba? Resipi perkongsian saudara Are Peace ni antara yang mudah.
DODOL HOMEMADE SEDAP
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan ( kecuali daun pandan) dan kisar.
2. Kemudian tapis dan masukkan ke dalam periuk tekanan. Masukkan juga daun pandan.
3. Tutup dan ‘steam’ kan selama 4 minit.
4. Buka penutup dan kacau hingga sebati.
5. Kemudian tutup kembali periuk dan steam lagi selama 4 minit.
6. Ulang langkah ini sebanyak 3 kali.
7. Siap! Biarkan sejuk dan boleh dihidangkan.
CARA MASAK DODOL MASAK GUNA KUALI NON STICK
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Kredit resipi & foto: Are Peace