Sagu memang sedap dijadikan sajian pencuci mulut, manisan atau dicampur dalam kuih muih. Jika sagu biji kecil, agak mudah untuk dimasak namun sagu kasar ni, lain sikit perangai dia. Menerusi perkongsian Opah Mas Cotek, sagu kasar terlalu banyak kanjinya. Jadi kena pandai masak barulah ia jadi betul-betul jernih dan tidak mata ikan. Nak tahu caranya? Jom baca seterusnya.

 

TIP REBUS SAGU KASAR SUPAYA JERNIH, BULAT & TAK HANCUR

BAHAN-BAHAN:

  • 1 mangkuk sagu kasar
  • 6 mangkuk air

CARA MEMASAK

(BAHAGIAN 1):

1. Didihkan air dan masukkan sagu. Masak guna api perlahan.

Cara-Cara Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Hancur.

2. Biarkan selama 25- 30 minit. Kacau sekali sekala.

3. Tutup api dan tutup periuk. Biarkan sagu di dalam periuk menjadi suam.

4. Kemudian basuh sagu tadi dan toskan.

IKLAN

Cara-Cara Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Hancur.

(BAHAGIAN 2):

1. Masak lagi air dalam periuk hingga mendidih.

2. Masukkan sagu yang ditoskan tadi. Biarkan selama 15 minit.

Cara-Cara Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Hancur.

3. Tutup api dan tutup periuk. Biarkan sehingga sagu sejuk atau hingga biji sagu menjadi jernih dan tiada mata ikan.

Cara-Cara Rebus Biji Sagu Supaya Jernih, Bulat & Tak Hancur.

IKLAN

4. Basuh, toskan dan siap untuk dinikmati dengan cara pilihan anda.

 

TIP UNTUK DAPATKAN BIJI SAGU YANG SEMPURNA

  1. Jangan basuh biji sagu kering.
  2. Jangan rendam biji sagu sebelum dimasak.
  3. Untuk memasaknya, terus masukkan biji sag uke dalam air mendidih.
  4. Elakkan terlalu kerap mengacau sagu di dalam periuk.

Semoga bermanfaat!

 

Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek

 

IKLAN

Tengah cari PERIUK NASI ELEKTRIK baru? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.

 

Nak lebih banyak resipi guna SAGU yang mudah & sedap? Boleh cuba resipi di bawah ni.

Resipi Som Som Sagu Gula Melaka Lembut Bergedik

Sedap & Tak Lembik. Ini Resipi Kuih Sagu Yang Comfirm Jadi.

Talam Sagu Lemak Manis Sukatan Cawan. Mudah & Gerenti Sedap

Buat Lepat Sagu Bungkus Guna 4 Bahan Je, Senang &Sedap.

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI