Kudapan kuih tiram, ada yang panggil kuih lidah buaya, bujang lapuk, sabana, kapal terbang dan banyak lagi. Tapi ramai yang susah untuk dapai kuih tiram yang rangup dan cantik kembang. Ini cara mudah yang anda boleh pelajari.
KUIH TIRAM BAHAN A:
300gm tepung gandum
20gm tepung jagung
10gm majerin,
CARA MEMBUAT:
Adun sebati semua bahan.
Bahagi 3 bahagian (110gm untuk 1 bahagian)
BAHAN B:
157gm air tapis
5gm garam
CARA MEMBUAT:
Kacau sebati bagikan 3 bahagian(54gm untuk 1 bahagian)
Untuk yang berwarna boleh masukkan 1 atau 2 titis pewarna makanan
DOH YANG SUDAH SIAP:
BAHAN UNTUK GAM TEPUNG:
50gm tepung beras
50gm tepung jagung
50gm minyak
Ads
CARA MEMBUAT:
Adun sebati dan jangan berketul.
CARA MENCANAI:
1.Ambil 1 doh leperkan sedikit supaya senang hendak mesin, gunakan mesin pasta.
2.Mula mesin guna no3 (tebal) sudah jadi macam itu potong tengah, dapat 2 keping dan mesin pula no 9 (nipis)
3.Ini yang sudah siap mesin nipis no 9.
4.Sapu gam tepung, tinggalkan sedikit bahagian hujung tidak perlu gam supaya goreng nanti bahagian hujung tidak terbuka.
Ads
5.Mula gulung sampai hujung,
6.Ulang step sampai habis
12. Ambil 1 gulung potong selebar 1 jari telunjuk atau 1 cm, buang sedikit bahagian hujung kanan dan kiri.
13. Ambik 1 potong tekan sedikit dengan jari, kemudian tekan dengan gelas di tengah dan tolak gelas ke depan dan ke belakang 2 kali. Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
14. Siap nipiskan semua, boleh panaskan minyak.
Ads
15. Minyak sudah panas masukkan 1 keping, dah timbul terbalikan kemudian buat macam dalm gambar guna garfu dan lidi.
INFO: Sejukkan dulu kuih tiram sebelum taburkan dengan serbuk gula.
Pakora merupakan antara snek yang popular dalam kalangan masyarakat India. Memang sedap dimakan panas-panas. Rangup di luar, lembut di dalam. Nak lebih enak, boleh tambahkan keju di dalamnya. Bertambah enak rasanya. Tak jemu menikmatinya.
Hidangan ini memang sesuai untuk seisi keluarga kerana Anchor Cheese Slices kaya dengan kalsium dan protein. Diperbuat dengan susu dari New Zealand, keju ini memang wajib ada dalam peti anda. Memang mudah khususnya bagi ibu-ibu yang bekerja.
Dapatkan lebih banyak petua yang memudahkan kehidupan kerja-kerja anda di laman web RASA:
Eh, ingatkan susah nak buat mentega kacang sendiri. Senang rupa-rupanya. Nah, RASA berikan resipinya. Nanti cuba buat ya.
Bahan-bahan
500 gram kacang tanah (buang kulit)
Secubit garam bukit
Cara membuatnya
1. Kacang tanah dibakar dalam oven sehingga perang dan masak. Guna kacang saiz besar dan tak berkulit.
2. Sejukkan sekejap. Kemudian kisar guna blender kering.
3. Letak secubit dua garam bukit.
4. Mula-mula kisar, kacang tu memang nampak kering. Teruskan kisar sampai minyak kacang keluar dan dapat hasil yang halus dan berminyak. Siap.
5. Masukkan dalam bekas yang sesuai.
6. Boleh makan dengan roti atau overnight oat.
Info:
* Lebih sihat sebab tak letak gula. Sesuai untuk yang tengah berdiet.
* Kalau mahu, boleh letak 2 sudu minyak zaitun untuk teksturnya lebih lembut.
* Kalau beli kat pasar raya, peanut butter no add sugar harga berbelas-belas ringgit sebotol, kan. Buat sendiri lagu jimat. Macam ni modal RM3.40 sahaja.
Tiap kali menonton drama Korea , nama makanan ni sering disebut. Sebenarnya populariti K-Pop dan K-Drama lah inilah yang turut mempopularkan sajian mereka.
So cuti hari minggu ni , jangan lupa mencuba resipi dari Chef Qayyum Irwanzi yang berpengalaman bekerja di Korea Selatan.. Baru ada ‘feeling’ Korea masa menonton tadi.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Campurkan mentega yang dicairkan dengan gula kaster, serbuk penaik, esen vanilla, telur, tepung dan susu. Pukul sehingga adunan sebati. 2. Panaskan oven sehingga 160-180’C. 3. Beruskan bahagian bawah tempat pembakar dengan menggunakan minyak masak, tuangkan adunan ke dalam bekas pembakar hingga separuh. 4. Pecahkan telur di atas bahagian tengah adunan. 5. Bakar lebih 13-15 minit sehingga adunan masak kuning keemasan.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Stim atau bakar di dalam oven Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Muffin yang gebu dengan rasa telur segar
Info chef :Telur dipecah sebiji mentah-mentah di atas adunan dan di kukus atau bakar bersama adunan sehingga masak lembut kuning keemasan. Boleh divariasikan dengan menambahkan bahan seperti keju, sosej atau sayur-sayuran.
2. TTEOBOKKI (KEK NASI BERSAMA PES CILI)
BAHAN-BAHAN : Bahan kek beras :
Bahan sos :
CARA MEMASAK: 1. Campurkan tepung beras, garam, minyak bijan dan air. Uli sehingga sebati 2. Uli doh memanjang & potong mengikut saiz yang anda inginkan. 3. Rebus doh ke dalam air yang mendidih bersama sesudu makan minyak masak sehingga doh masak (terapung dalam air didihan). Tapis dan asingkan, ketepikan. 4. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar. 5. Kemudian masukkan air dan cuka. Kacau sehingga sebati. 6. Masukkan pes cili, sos cili Thai, garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati sehingga sos menjadi pekat. 7. Setelah kuah mendidih masukkan kek beras yang dimasak tadi serta sesudu minyak bijan. Taburkan bijan untuk hiasan. 8. Boleh dihidangkan sekali bersama telur rebus.
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 30 minit Cara Memasak : rebus dan tumis Jenis Masakan : sajian Korea Keistimewaan : Rasa pedas dan amat mengenyangkan
Info Chef: Rasa pedas pes cilinya boleh diubah suai mengikut citarasa sendiri, Tteobokki adalah antara sajian street food yang paling popular di Korea Selatan.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1.Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan garam . Gaul sehingga sebati. 2.Pecahkan telur ke dalam adunan dan kacau hingga sebati. 3.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit. Jika masih pekat tambahkan sedikit air lagi dan sekiranya terlalu cair tambahkan sedikit tepung gandum. 4.Masukkan kucai. Anda juga boleh menambah bahan lain seperti cili, udang atau sotong ikut citarasa anda. 5.Panaskan kuali bersama minyak masak. Tuangkan adunan sehinggga rata di atas kuali. 6.Terbalikkan adunan dan masak sehingga kuning keemasan. 7.Hidangkan bersama kicap cair seperti kebiasaan orang Korea
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 15 minit Cara Memasak : Goreng menggunakan minyak yang sedikit Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Seperti rasa lempeng tetapi bahan sayur kucai menambah perisa
Info Chef :Sesuai dimakan untuk sarapan mahupun minum petang. Resepi ini boleh dihidangkan mengunakan bahan sayur-sayuran sahaja atau ditambah dengan makanan laut sperti udang, sotong dan sebagainya.
BAHAN-BAHAN :
CARA MEMASAK : 1. Didihkan 6 cawan air bersama rumpai laut kering dan ikan bilis di atas api sederhana. 2. Keluarkan rumpai laut dan masukkan lobak putih yang dihiris halus. 3. Kemudian tapis , ambil hanya air rebusan tadi. 4. Potong kek ikan dan cucukkannya menggunakan lidi makanan. 5. Didihkan semula air rebusan bersama kicap, bawang putih dan garam 6.Akhir sekali masukkan kek ikan dan daun bawang ke dalam air didihan. Biarkan kek ikan direbus seketika. 7. Sedia untuk dimakan
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Rebus Jenis Masakan : Sajian Korea Keistimewaan : Sedap dimakan bersama air rebusan
Info Chef :Boleh juga mengunakan air didihan atau rebusan berperisa tomyam untuk kek ikan , ituu ikut citarasa anda.
ANDA SEDANG MENCARI PERKAKAS DAN PERALATAN DAPUR DAN RUMAH YANG MENEPATI KEPERLUAN ANDA, JOM LAYARI DI SINI.