Kudapan kuih tiram, ada yang panggil kuih lidah buaya, bujang lapuk, sabana, kapal terbang dan banyak lagi. Tapi ramai yang susah untuk dapai kuih tiram yang rangup dan cantik kembang. Ini cara mudah yang anda boleh pelajari.
KUIH TIRAM BAHAN A:
300gm tepung gandum
20gm tepung jagung
10gm majerin,
CARA MEMBUAT:
Adun sebati semua bahan.
Bahagi 3 bahagian (110gm untuk 1 bahagian)
BAHAN B:
157gm air tapis
5gm garam
CARA MEMBUAT:
Ads
Kacau sebati bagikan 3 bahagian(54gm untuk 1 bahagian)
Untuk yang berwarna boleh masukkan 1 atau 2 titis pewarna makanan
DOH YANG SUDAH SIAP:
BAHAN UNTUK GAM TEPUNG:
50gm tepung beras
50gm tepung jagung
50gm minyak
CARA MEMBUAT:
Adun sebati dan jangan berketul.
CARA MENCANAI:
1.Ambil 1 doh leperkan sedikit supaya senang hendak mesin, gunakan mesin pasta.
2.Mula mesin guna no3 (tebal) sudah jadi macam itu potong tengah, dapat 2 keping dan mesin pula no 9 (nipis)
3.Ini yang sudah siap mesin nipis no 9.
4.Sapu gam tepung, tinggalkan sedikit bahagian hujung tidak perlu gam supaya goreng nanti bahagian hujung tidak terbuka.
5.Mula gulung sampai hujung,
6.Ulang step sampai habis
Ads
12. Ambil 1 gulung potong selebar 1 jari telunjuk atau 1 cm, buang sedikit bahagian hujung kanan dan kiri.
13. Ambik 1 potong tekan sedikit dengan jari, kemudian tekan dengan gelas di tengah dan tolak gelas ke depan dan ke belakang 2 kali. Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal.
14. Siap nipiskan semua, boleh panaskan minyak.
15. Minyak sudah panas masukkan 1 keping, dah timbul terbalikan kemudian buat macam dalm gambar guna garfu dan lidi.
Ads
INFO: Sejukkan dulu kuih tiram sebelum taburkan dengan serbuk gula.
Dah lama tak makan kuih muih tradisi. Kesedapannya memang tiada tandingan berbanding kuih moden. Masak kuih ni ikut langkahnya pasti menjadi. Gunakan loyang bersaiz 8 inci.
Pulut Sekaya/Tok Aji Serban
Bahan-bahan lapisan bawah:
300g pulut (rendam 2 jam)
1 1/2 santan cair (anggaran pulut tu tenggelam sikit bila campur santan sebab selalu saya masak pulut tak ikut sukatan air atau santan. Agak-agak pulut tenggelam tu kira jadilah)
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
Cara membuat:
1.Selepas pulut direndam selama 2 jam. Kukus pulut bersama semua bahan selama 20 minit.Dah masak, Keluarkan pulut dan padat/tekan di dalam loyang yang digunakan untuk mengukus nanti. Kalau guna loyang yang sama, alaskan loyang dengan plastik untuk memudahkan mengeluarkan pulut. Atau boleh sapu loyang dengan sedikit minyak.
2.Dalam periuk lain, masak nisan dan gula bersama sedikit air sehingga semua cair. Masukkan daun pandan. Dah cair, tutup api dan sejukkan.
3.Kacau telur dalam bekas lain bersama garam dan tepung gandum. Masukkan santan dan nisan yang dicairkan tadi. Air nisan tapis dulu. Takut ada habuk.
4.Tabur sedikit tepung gandum ke atas pulut untuk melekatkan bahagian atas dan bahagian bawah bercantum dan tidak terpisah bila masak nanti.
5.Tuang adunan bahagian atas perlahan-lahan dan bolehlah kukus selama lebih kurang 25 minit sehingga masak. Tutup periuk pengukus dengan kain. Jika ada air yang bertakung di atas bahagian atas. Boleh diserap menggunakan tisu dapur.
6.Dah masak, tunggu sejuk dahulu baru dipotong. Wajib tau ikut rule yang ni. Barulah cantik bila dipotong.
Selain biskut raya, kudapan seperti kerepek juga disukai ramai.Kudapan orang lama seperti kuih gunting juga sedap untuk dinikmati di sepanjang raya nanti.
Kuih Gunting
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
250g marjerin
1 biji telur
1 kiub ikan bilis
Minyak
*100g bawang merah
*50g bawang putih
*50g ikan bilis
*50g udang kering
*Cili kering agak-agak
*10g garam
*10g (AjiNomoto)
*200ml air untuk mengisar
Bahan-bahan bertanda *dikisar sekali
Cara memasak:
1.Tepung diramas dengan marjerin,masukkan telur.
2.Masukkan bahan kisar,uli hingga rata,masukkan daun kari yang telah dipotong,uli hingga doh tidak melekat lagi dijari.Agak-agak tidak terlalu lembek dan terlalu keras.
3.Bahagikan @ bulat-bulatkan doh supaya senang dicanai dengan kayu giling.
4.Panaskan dalam kuali non stick sekejap tanpa minyak supaya keras,sejukkan dan boleh dipotong/digunting .
Anak-anak kecil sedang membesar memang kuat makan. Bila tengok anak suka mengunyah, kita sebagai ibu pastinya ‘excited’ nak bagi kan? Tapi kena tengok-tengok juga jenis dan kandungan bahan makanan yang diberi. Untuk lebih selamat, anda boleh hasilkan sendiri kudapan buat si kecil anda. Salah satu yang boleh dicuba ialah Garlic Bread @ Roti Bawang Putih perkongsian Puan Aya Zuki. Resipi ni beliau olah untuk dijadikan kudapan anaknya. Hanya menggunakan 4 bahan mudah, finger food ini tentunya lebih sihat, bersih dan yang paling penting adalah air tangan ibu sendiri. Jom cuba!
GARLIC BREAD UNTUK KANAK-KANAK
BAHAN-BAHAN:
Roti gardenia (potong panjang-panjang)
1 ulas bawang putih
Sedikit Parsley flakes
Unsalted butter / mentega tanpa garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bawang putih sampai lumat.
2. Unsalted butter dah habis. So Aya beli yang ni. Sebaiknya, beli unsalted butter ye.
3. Tumis bawang putih dengan mentega tadi. (Nota RASA: untuk 1 ulas, anggaran 1 sudu teh lebih kurang.)
4. Tumis sampai macam ni. Jangan sampai hangit pula.
5. Campurkan tumisan bawang putih tadi dengan ( Nota RASA: jumlah emntega bergantung pada roti yang anda guna.)
6. Gaul sampai sekata.
7. Letak sikit parsley flakes. Jangan banyak sangat.
8. Gaul sampai macam ni.
9. Sapu dekat roti.
10. Bakar dalam oven/ pemanggang ajaib hingga garing. ( Nota RASA: Kalau guna ketuhar, suhu antara 160C dan bakar dalam 5 minit atau hingga roti nampak keperangan.)
11. Taraaaa siap! Sedia di hidang untuk si kecil anda!