Ada berbagai cara orang masak kuetiau, menu yang asalnya diperkenalkan oleh masyarakat Cina ini, kini ia sudah menjadi kegemaran ramai rakyar Malaysia. Anda yang suka kuetiau goreng tetapi bila buat sendiri tidak sesedap makan di kedai, ini ada rahsianya macam mana nak dapatkan kuetiau goreng yang sedap macam makan direstoran atau digerai.
Sebenarnya, kalau tau caranya, tak susah, bahan utama adalah bawang putih, untuk aroma, untuk lauk, paling sedap adalah campuran udang dan telur sahaja, sayur pula hanya daun kucai dan tauge. Pelengkap rasa, hanya perlu sedikit sos cili, kicap, sos tiram jika suka dan sos ikan ( penambah aroma dan rasa seperti makan di gerai). Atau ikut je resipi yang disediakan ini.
Ads
KUETIAU GORENG BAHAN-BAHAN: 1 paket besar kuetiaw | lerai-leraikan 20 ekor udang | buang kulit 7 ulas bawang putih | cincang 2 cawan tauge 1 cawan daun kucai | potong 3cm 2 sudu makan cili kisar 2 sudu makan sos cili 3/4 sudu makan sos ikan/seasoning Kicap manis secukup rasa 4 sudu makan air Garan dan gula secukupnyasecukup rasa 3-4 sudu makan minyak masak | untuk menumis
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Goreng udang hingga masak, ketepikan. 2. Pecahkan telur dalam kuali, buat telur hancur. Ketepikan. 3. Masukkan minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan kekuningan. 4. Masukkan icili kisasr, sos cili, sos ikan, kicap dan sedikit gula dan garam. 5. Kacau rata, masukkan air. 6. Seterusnya masukkan kuetiau, kacau lebih kurang 3 minit, masukkan udang yang telah digoreng dan telur hancur tadi. 7. Akhir sekali setelah cukup rasa, taburkan tauge dan daun kucai. 8. Tutup api dan gaulkan tauge dengan daun kucai. 9. Kuetiau sedia dihidangkan.
Tiba-tiba teringin nak makan Yong Taufu? Ha…Ni dia resipi paling cepat dan mudah. Sekejap je dah boleh makan. Bahan-bahannya pun tak rumit dan senang di dapati. Pendek kata respi perkongsian saudari Dayang Asmah Ag Marali memang berbaloi dicuba. Jom try!
Biasanya kalau rasa nak makan Sizzling Yee Mee, kena ke kedai sebab dekat rumah tak ada hot plate. Tapi rupanya, walaupun tak ada benda tu, boleh je masak Sizzling Yee Mee homemade yang sedap. Menerusi resipi perkongsian saudari Tuan Adriana Arissa, beliau hanya guna kualibiasa je. Hasilnya memang sedap dan tak perlu dah makan di kedai lagi. Jom cuba!
RESIPI SIZZLING YEE MEE
BAHAN-BAHAN ( sukata 3 orang makan):
3 gulung yee mee
5 ulas bawang putih – dicincang halus
1/2 inci halia – dicincang halus
Ayam – dipotong kecil
Cendawan shitake kering @ basah
5 biji cili kering – dipotong-potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan minyak bijan
1 ketul kiub ayam
2 @ 3 sudu makan tepung jagung (tambah sedikit air)
Minyak untuk menumis
4 cawan air @ lebih
CARA MEMASAK:
1. Masukkan minyak bijan dan minyak masak. Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi. 2. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk. 3. Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air). 4. Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. 5. Biarkan mendidih dan ayam masak. Masukkan cendawan. Biarkan 2 – 3 minit. 6. Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.
7. Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee. Ulang langkah 6 untuk hidangan yee mee yang lain.
INFO: 1. Kalau guna plate sizzling, kena faham bahawa plate tu dibuat daripada besi. Jadi kalau dibiarkan basah atau lembab akan menyebabkan plate berkarat. Kalau dah berkarat, jangan buang sebaliknya cuci bersih sehingga hilang semua karatnya. 2. Cara nak mengelakkan plate besi tu dari berkarat ialah, selepas digunakan terus dibasuh dan terus panaskan di atas api hingga plate benar-benar kering dan sejukkan. Barulah disimpan di tempat yang kering.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira