Daging sering digunakan dalam pelbagai menu masakan antaranya ialah rendang, stew, daging bakar dan sebagainya. Namun, daging boleh menjadi kurang bersih, berbau hamis, liat dan lambat empuk sekiranya tersalah cucian atau potongan. Sekaligus mempengaruhi rasa masakan. Jom kita lihat langkah-langkah mencuci daging untuk menghilangkan bau hamis daging. 

 

Bahan-Bahan 

IKLAN
  • Tepung gandum
  • Asam keping 

Cara Penyediaan 

IKLAN

Dah siap potong daging, letak tepung gandum. Biasanya kalau 2kg = 1 senduk tepung.

IKLAN

Cara Hilangkan Bau Hanyir Daging Menggunakan Tepung Gandum!

Kemudian, masukkan air sampai penuh dan gaul-gaul. Masukkan asam keping dalam 3-5 keping. Biarkan dalam 15-20 minit.
Cara Hilangkan Bau Hanyir Daging Menggunakan Tepung Gandum!
Sesudah itu, tuang semuanya dalam tapis. Bilas lagi dalam 2-3 kali.
Cara Hilangkan Bau Hanyir Daging Menggunakan Tepung Gandum!
Dah siap bilas, toskan. Siap! Senang tak? Selamat mencuba!
Cara Hilangkan Bau Hanyir Daging Menggunakan Tepung Gandum!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI