Mudahnya resipi Apam Balik homemade perkongsian saudari Aien Ismail ni. Nampak sedap dan bahan-bahannya pun senang nak sediakan. Jika anda penggemar Apam Balik, bolehlah cuba buat sendiri. Nanti boleh letak inti kacang dan jagung tu banyak-banyak. Sedap…Lebih best lagi sebab masak hanya guna kuali non stick biasa. Mudah sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

 

APAM BALIK HOMEMADE INTI JAGUNG & KACANG LEBIH

 

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/3 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh yis mauripan
  • 2 sudu makan minyak masak
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning telur

BAHAN TABUR:

  • Kacang tanah goreng yang telah dikisar
  • Gula – ikut jumlah bersesuaian
  • 1 tin jagung
  • Mentega secukupnya

CARA MEMASAK:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang. Pemilik resipi guna blender sebab lagi cepat dan senang.

2. Kemudian masukkan baking powder, yis, minyak dan garam. Pukul lagi hingga sebati.

3. Seterusnya masukkan air. Pukul lagi seketika.

4. Masukkan tepung dan pewarna. Pukul lagi hingga sebati semuanya sebati dan tidak berketul.

Cara Masak Apam Balik Homemade Sedap Guna Kuali Biasa Je

5. Peram adunan tadi selama 1-2 jam.

6. Untuk memasaknya, panaskan kuali non stick tanpa perlu letak minyak.

Ads

7. Tuang sedikit adunan dan biarkan sehingga naik gelembung halus.

Cara Masak Apam Balik Homemade Sedap Guna Kuali Biasa Je

8. Tabur bahan inti mengikut jumlah yang disukai.

Cara Masak Apam Balik Homemade Sedap Guna Kuali Biasa Je

Ads

9. Lipat, angkat dan sedia untuk dinikmati.

Cara Masak Apam Balik Homemade Sedap Guna Kuali Biasa Je

Cara Masak Apam Balik Homemade Sedap Guna Kuali Biasa Je

Kredit resipi & foto: Aien Ismail

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI