Sedapnya Ayam Bakar dan Nasi Planta ni. Sekali imbas, tengok menu macam yang beli di restoran kan? Walhal, masak sendiri je di rumah. Mudah je sebenarnya nak sediakan hidangan begini. Kos pun tak mahal berbanding yang dibeli. Saudari Nur Aisya ada kongsikan resipinya. Jom cuba!

 

AYAM BAKAR ALA KENNY ROGERS & NASI PLANTA

RESIPI AYAM BAKAR:

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam saiz kecil @ 4 ketul whole leg
  • 1 biji ubi kentang – beli online DISINI
  • Sedikit mentega

BAHAN KISAR:

  • 1 biji bawang holland – beli online DISINI
  • 3 ulas bawang putih – beli online DISINI
  • 1 1/2 inci halia – beli online DISINI
  • Lada hitam secukupnya – beli online DISINI
  • Sos lada hitam secukupnya – beli online DISINI
  • Sos tiram secukupnya – beli online DISINI
  • 1 kiub pati ayam – beli online DISINI
  • Sedikit gula – beli online DISINI

SAYUR BAKAR BERSAMA AYAM( boleh ubah ikut citarasa):

  • Brokoli – beli online DISINI
  • Lobak merah – beli online DISINI
  • Ubi kentang – beli online DISINI
  • Bawang holland – beli online DISINI
  • Cendawan Shiitake – beli online DISINI

CARA MEMASAK:

1. Masukkan bahan-bahan kisar ke dalam kuali. Masak tanpa minyak.

2. Rasa bahan perapan. Jika ada kurang rasa ( contohnya kurang masin atau manis), boleh tambahkan perasa masa ni.

3. Seterusnya masukkan ayam ke dalam kuali.

4. Tambahkan ubi kentang yang telah dipotong.

IKLAN

5. Reneh ayam hingga masak dan kuah menjadi pekat. Ia penting bagi memastikan ayam masak sempurna bila dibakar nanti.

6. Jika kuah sudah pekat tapi ayam belum masak, tambah air sedikit demi sedikit sehingga ayam masak sempurna. Bila ayam sudah masak, angkat dan ketepikan.

7. Ambil ubi kentang yang direbus bersama ayam tadi. Kisar halus. Kemudian tuang kembali ke dalam kuali berisi sos.

8. Bila dimasukkan kisaran kentang, sos akan jadi pekat begini dan berlemak.

9. Masukkan ayam ke dalam tray pembakar. Susun sayur-sayuran dengan secukupnya.

10. Letak sedikit mentega di atas ayam dan bakar pada suhu 200C selama 60 minit. Bakar guna api atas bawah selama 15 minit. Selebihnya bakar guna api atas sahaja.

11. Angkat dan hidangkan ayam bersama nasi planta.

 

RESIPI NASI PLANTA

BAHAN-BAHAN:

  • Beras – bersih dan toskan
  • Planta secukupnya – beli online DISINI
  • 1 hiris halia – hiris halus – beli online DISINI
  • Bawang besar – hiris – beli online DISINI
  • Garam dan sedikit gula

CARA MEMASAK:

1. Cairkan plantan dalam periuk nasi dan tumis bawang besar serta halia hingga layu sahaja.

2. Masukkan beras yang telah dibasuh & di tos. Masukkan juga sedikit gula dan garam untuk menyeimbangkan rasanya.

3. Masukkan air seperti biasa (jumlah air ikut sukatan yang anda biasa letak bila masak nasi). Masak seperti biasa.

4. Angkat dan hidangkan bersama ayam bakar tadi.

 

Kredit resipi & foto: Nur Aisya

 

Nak beli OVEN yang murah & berkualiti? Boleh pilih DISINI.

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Cara-Cara Buat Cream Cheese Homemade Guna 2 Bahan Je.

Resipi Murtabak Daging Kulit Popia Paling Sedap & Mudah

Cara Buat Boba Milk Tea Pudding Yang Sangat Sedap.

Resipi Kuih Bom Sedap, Lembut & Gebu Hanya Guna 4 Bahan.

Resipi Mi Kari Sedap Penuh Lauk. Kuah Tak Muak, Memang Puas Hati.

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official