Cara Masak Bihun Goreng Seafood Simple & Sedap.

Share

Ramai mengeluh masak bihun selalu terlebih atau keras, jangan risau. Paling penting adalah pastikan bihun yang nak digoreng itu dalam keadaan lembut dahulu, boleh rendam atau celur. Paling selamat adalah rendam hingga lembut. Kalau celur, bimbang terlembik. Semasa menggoreng tambah sedikit air. Tambahan sayur dan lauk pauk terpulang kepada anda. Ingin cuba ini disertakan resipi Bihun Goreng Seafood yang mudah dicuba.

BIHUN GORENG SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
1 paket bihun (400 gm) | rendam sehingga lembut dan toskan
200 gm udang | buang kepala & kulit
200 gm sotong | dihiris
1 mangkuk hirisan kubis
1 mangkuk potongan kubis bunga (cauliflower)
¼ biji cili capsicum merah | didadu
¼ biji cili capsicum hijau | didadu
1 cawan air
minyak secukupnya


3 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang merah |tumbuk
3 ulas bawang putih | tumbuk
2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan cili kisar & bahan tumbuk sehingga wangi.
  2. Masukkan udang & sotong. Masukkan air, sos tiram, sos cili dan garam secukup rasa. (boleh rasa sikit samada dah cukup garam) kacau rata.
  3. Masukkan sayuran (kecuali cili capsicum) kacau & biar sayur layu.
  4. Masukkan bihun dan kacau rata. Akhir sekali masukkan cili capsicum & kacau sebentar.
  5. Bila bihun dah lembut bolehlah diangkat dan taburkan dengan daun sup, daun bawang, hirisan cili & juga tauhu goreng.

Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Published by
webadmin