Resipi makan malam yang paling mudah, ringkas dan mengenyangkan perkongsian dari saudari Cik Pooja. Kalau sesiapa suka makan bihun supPAMA, ha…resipi ni rasa dia memang hampir sama. Buat sendiri barulah boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
BIHUN SUP ALA PAMA ( sukatan 2 orang makan)
BAHAN UTAMA:
2 ulas bawang putih – ditumbuk
2 ketul kiub pati ayam
1 sudu teh lada sulah (lada putih)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Bihun secukupnya
1 liter air
BAHAN LAIN:
Ads
Secubit garam – jika perlu
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan air, kiub pati ayam, lada sulah, daun sup dan daun bawang. Kacau hingga kiub pati ayam larut.
3. Bila kuah dah mendidih, masukkan bihun. Renehkan hingga bihun masak sempurna.
Ads
4. Rasa kuah dan jika kurang masin, tambah sedikit garam.
5. Siap dan sedia untuk dinikmati.
Ads
INFO:
Serbuk lada sulah / lada putih amat penting dalam resipi ini kerana bahan ini yang membuatkan sup jadi lebih sedap dan wangi.
Jika suka pedas, boleh tambah serbuk cili.
Untuk lebih sedap, boleh juga tambah isi ayam atau lobak merah yang dipotong dadu.
Di hujung minggu, anda pastinya tercari-cari menu istimewa yang nak dihidangkan buat suami dan anak-anak. Jika biasanya hidangan nasiyang disajikan, apa kata hari ini anda cuba masak Bihun Sup Utara. Resipi original sebab lengkap dengan sambal merah dan bihunnya pun berwarna kuning. Nak masak pun mudah. Malah sup tulangnya juga sangat enak. Jom cuba resipi perkongsian saudari Zaini Talib. Pasti puas hati.
CARA MASAK BIHUN SUP TULANG UTARA
BAHAN-BAHAN:
1 paket bihun
1 sudu makan ( atau kurang) serbuk kunyit
( Rebus bihun dalam air mendidih. Tambahkan serbuk kunyit tadi. Bila bihun kelihatan lembut, terus bilas dengan air biasa dan toskan airnya.)
BAHAN SUP TULANG:
1 kg tulang – campur sedikit dengan daging pejal, urat atau lemak untuk menyedapkan lagi rasa
2 batang serai – diketuk
2-3 inci halia – diketuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
4 biji bawang merah kecil – ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu teh bunga cengkih – ditumbuk kasar
1/2 sudu teh lada hitam – ditumbuk kasar
3 biji bunga lawang
4 biji buah pelaga
Sedikit batang daun sup
Air secukupnya – hingga menutup daging dalam periuk. Jika nak lebih banyak kuah, lebihkan bahan-bahan lain juga.
Garam dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK SUP TULANG:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masukkan air. Rebus hingga daging empuk.
2. Kemudian masukkan garam dan perasa dengan secukupnya.
3. Jika suka, selepas sup siap dimasak boleh masukkan bawang merah dan bawang putih goreng ke dalam kuah sup. Ia bertujuan menjadikan sup lebih sedap. Jika tidak suka, boleh abaikan.
4. Untuk menghidang, masukkan bihun ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan sampingan. Tuang sup dan letakkan sambal merah. Nikmati panas-panas.
BAHAN CABAI / SAMBAL MERAH:
Cili kering siap kisar @ cili boh @ cili siap kisar
Sedikit bawang putih tumbuk
Sedikit bawang merah tumbuk
Asam keeping @ air asam jawa @cuka secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK SAMBAL MERAH:
Tumis bawang seketika kemudian masukkan cili. Masak hingga pecah minyak.
Masukkan asam keeping, asam jawa atau cuka dengan secukupnya. Tambahkan gula garam serta gula secukup rasa.
Jika tidak mahu menggunakan gula, boleh gantikan dengan sedikit sos cili. Kacau rata dan angkat.
Bosan dengan menu nasi dan lauk pauk, kita ubah selera dengan soto ayam pasti sekeluarga suka. Apa yang penting sekeluarga bakal kenyang dari air tangan anda.
SOTO AYAM & BERGEDIL
Bahan kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup / serbuk kunyit 1 sudu teh
2 batang serai
1 inci lengkuas
Bahan-bahan ini semuanya dikisar halus. Untuk serai tu terpulang kalau nak kisar sekali boleh nak titik aje pun boleh. Kalau kisar ambil bahagian perdu serai yang putih sahaja. Kalau nak kisar sekali serai tu, guna dua batang sahaja pun cukup.
Bahan tumis:
Kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
1 peket kecil rempah kurma 1 bunjut Sup bunjut
Bahan lain:
1 ekor ayam – potong 4
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
2 kiub ayam
Cara memasak:
1.Mula-mula panaskan minyak. 2.Kemudian tumiskan bahan tumis, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, tumis hingga harum. 3.Kemudian masukkan bahan yang dikisar halus. 4.Masukkan rempah kurma. 5.Masak hingga garing dan terbit minyak ( rempah kurma kena masak lama) 6.Kemudian masukkan air secukupnya. 7.Biarkan air mendidih.Bila dah didih, masukkan sup bunjut, ayam dan kiub ayam.Biarkan kuah mereneh 8.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 9.Angkat ayam dan toskan. Ayam kemudian digoreng. Kemudian siat-siat halus. 10.Baki kuah tambahkan air. Biarkan didih 11.Kacau dan biarkan kuah didih sekali lagi.
12.Keluarkan ayam dan toskan. Ambil sedikit ayam untuk dibuat begedil ayam. 13.Panaskan minyak dan goreng ayam hingga keemasan.Kemudian bolehlah disiat halus.
14.Dah siap kuah soto.
BERGEDIL DAGING
4 biji kentang
200 gm daging cincang
Cara membuat:
1.Kupas kulit kentang dan potong bulat nipis. 2.Kemudian goreng sampai masak. 3.Angkat, toskan minyak dan tumbuk lumat. 4.Daging pun digoreng sekejap. 5.Angkat dan tumbuk lumat.
1 pokok daun sup – cincang halus
1 pokok daun bawang – cincang halus
bawang merah – cincang halus
bawang goreng
dua biji kuning telur – putih telur untuk celup sebelum begedil di goreng
1 sudu besar perencah sup
2 biji putih telur
Cara memasak:
1.Satukan semua bahan dalam bekas kecuali putih telur. 2.Perasakan dengan garam. 3.Bulat-bulatkan. 4.Celupkan dalam putih telur. 5.Goreng dalam minyak panas hingga masak. 6.Sedia dihidangkan
SAMBAL KICAP
Bahan-bahan:
15 tangkai cili padi
6 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
secubit garam
2 biji limau kasturi
Cara memasak:
1.Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih dan cili padi hingga layur. 2.Masukkan dalam blender bersama kicap manis dan garam. 3.Kisar halus. 4.Tuangkan dalam bekas dan perahkan jus limau kasturi.
Soto ni dimakan bersama nasi himpit,taugeh, ayam yang di siat-siat halus,daun sup dan daun bawang dihiris,kacang goreng,bawang goreng,bergedil dan sambal kicap
Bosan dengan hidangan nasi dan lauk-pauk? Haa jom kita beralih ke menu mi pula iaitu mi rebus tulang..Sedap hingga menjilat jari taw..Selamat mencuba!
Resipi Mi Rebus Tulang
BAHAN-BAHAN
½ kg daging tetel lembu (direbus hingga lembut)
10 biji bawang merah *
5 ulas bawang putih *
1 peket kecik taucu *
1 sudu kerisik *
2 biji keledek (direbus dan kisar)
3 batang serai dititik
2″ lengkuas dititik
½ mangkuk kecik kacang tanah disangai dan ditumbuk
Cili kering (ikut kepedasan sendiri. Direbus dan dikisar)
Garam
Sedikit gula melaka
Kiub daging
CARA PENYEDIAAN
Panaskan periuk. Tumis semua bahan yang bertanda * hingga wangi.
Campakkan juga serai dan lengkuas. Kemudian masukkan tetel dan air rebusannya sekali.
Apabila sudah mendidih, masukkan keledek dan biarkan mendidih lagi dengan api perlahan.
Rasa garam dan bubuh sedikit perasa, jika suka.
Akhir sekali masukkan kacang tumbuk. Cili kering kisar ditumis asing dan masukkan ke dalam periuk bersama minyaknya.
Info: Untuk hiasannya, diperlukan telur rebus, daun sup, bawang goreng, cili hijau dan merah, tauhu digoreng dan dipotong dadu serta limau kasturi. Celur mi dan juga taugeh. Bubuh mi kemudian hias dengan bahan-bahan hiasan dan curahkan kuah. Kalau suka boleh juga dimakan dengan kicap.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.