Salah satu menu wajib ada bila tiba musim perayaan. Daging Dendeng perkongsian resipi oleh saudari Putri Bungsu ni sangat mudah disediakan malah rasanya juga sangat sedap. Bolehlah hidangkan buat keluarga tercinta. Selamat mencuba!
RESIPI DENDENG DAGING SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 3 ulas bawang putih (beli online disini)
- 4 biji bawang merah – lebih lagi sedap (beli online disini)
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 3 batang serai – lebih lagi sedap
- 3 senduk besar cili kisar (beli online disini)
- 1/2 mangkuk kicap – untuk perap bersama daging (beli online disini)
- 2 senduk kicap lemak manis
- 1 kg daging – hiris
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Perap daging bersama 1/2 mangkuk kicap.
2. Kisar bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas dan serai. Tumis hingga naik bau.
3. Seterusnya masukkan lada kisar. Masak hingga sedikit garing.
4. Masukkan daging yang telah diperap dengan kicap tadi. Biarkan daging dengan api kecil @ sederhana dan kacau sentiasa agar tidak hangus di bahagian bawah. Jika kurang rasa, tambahkan kicap.
5. Masak hingga daging menjadi kering. Angkat dan hidangkan.
https://www.facebook.com/eda.ayu/videos/pcb.2467882893535012/10213847474473632/?type=3&theater&ifg=1
Kredit resipi & foto: Putri Bungsu
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
RASA Agih #buburlambuk2u #terpalingklasik Buat Frontliners & Pengunjung Bazar Ramadan
Cara-Cara Buat Ketupat Lemak Versi Homemade. Masak Guna Rice Cooker Je!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sajian Pemanis Mulut Istimewa Dari Thailand
Andai berkesempatan ke Thailand, rugi tidak mencuba pemanis mulut yang ada di negara ini.Terlalu banyak dijual dengan rasa yang berbeza-beza. Setiap satu mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.
Dalam penyediaan pemanis mulut ini bahan utama yang digunakan ialah penggunaan gula palm yang rasanya tidak manis, enak dan berbau wangi.Selain itu dimbangi dengan penggunaan santan yang memberi rasa lemak agar pemanis mulut yang dirasai tidak rasa muak. Antara yang menjadi tarikan ialah Khao Niao Mamuang, Mangga Thai dengan pulut, Chao kuai, cincau yang sering dihidangkan dengan ais parut dan gula perang.Khanom Bua Loi – keladi dicampur dengan bebola tepung ke dalam santan dan pelbagai lagi hidangan pemanis yang memikat selera.
RASA kongsikan resipi autentik ilham Chef Thiti dari Thailand yang berpengalaman luas dalam penyediaan hidangan dari Thailand. Menurutnya resipi yang dikongsi itu merupakan resipi lama yang diolah dengan cara moden.
Agar-Agar Lapis.
Saiz hidangan: 2-3 org
Waktu memasak : 20-25 minit
Cara memasak : Didih
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 8-10
Bahan-bahan:
1 1/4 sudu teh serbuk agar-agar
2 1/2 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam
Lapisan pandan
1 cawan air pandan
1 1/2 air
3/4 atau 1 cawan gula
1 1/4 sudu makan serbuk agar agar
Cara memasak:
1. Lapisan pandan- letak air dalam periuk ,air pandan, gula dan serbuk agar-agar. Masak hingga larut.
2. Lapisan santan -masukkan santan, air, gula, agar-agar dan garam. Masak hingga larut.
3. Setelah masak, letakkan lapisan pertama dalam acuan dan biar hingga beku.
4.Diikuti lapisan kedua iaitu lapisan santan, biarkan ia beku.
5. Ulang langkah yang sama berselang seli hingga memenuhi acuan.
6. Untuk rasa yang lebih sedap,boleh letakkan dalam peti sejuk.
Tako Sago Fancy.
Saiz hidangan: 2-3 org
Waktu memasak : 1/2 jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 8-10
Bahan-Bahan:
Bahan Lapisan Bawah: 20gm sago
20gm tepung Hoen Kwe (warna putih)
3 keping sengkuang cina – dipotong dadu
100gm isi kelapa muda
130ml air
40gm gula
165ml jus pandan (kisar 2 helai daun pandan dengan air dan tapis)
secubit garam
Bahan Lapisan Atas: santan
20gm tepung beras
20gm tepung Hoen Kwe (warna putih)
150ml santan
230ml air
40gm gula
sedikit garam
Cara memasak:
1. Masukkan semua bahan untuk lapisan bawah ke dalam periuk kecuali sengkuang cina dan masak sehingga ia menjadi jernih dan sebati.
2. Masak dengan api sederhana, kacau sehingga adunan jadi pekat seperti yogurt.
3. Masukkan sengkuang yang dipotong dadu dan isi kelapa muda, kacau rata dan sejukkan.
4. Hati-hati sudukan campuran sengkuang ke dalam daun pandan dan ketuk sedikit untuk ratakan permukaan.
5. Kemudian sediakan pula lapisan atas. Kacau semua bahan tadi di atas api sehingga pekat.
6. Kemudian tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah diletakkan ke dalam acuan tadi.
7. Apabila semua adunan siap masukkan ke semua tako tadi ke dalam peti sejuk.
Pulut Mangga Thai -Khao niao mamuang.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak : 1/2 jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
1 cawan beras pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)
1 cawan santan cair
Sedikit garam
(Santan dibancuh dengan sedikit garam)
2 biji mangga masak (Dihiris)
1 cawan santan pekat
1 sudu makan tepung jagung
3 sudu makan gula pasir
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1.Masukkan beras pulut ke dalam periuk kukus dan kukus sehingga masak (naik wap).
2.Masukkan pulut ke dalam mangkuk tahan panas dan tuangkan santan cair yang dibancuh garam. Gaul sebati.
3.Masukkan semula pulut ke dalam periuk kukus dan kukus lagi sehingga naik wap semula.
4.Masukkan santan pekat, tepung jagung, gula pasir dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap sambil sentiasa mengacau sehingga agak pekat.
5.Letakkan pulut dalam piring dan hias bersama mangga di atasnya.
Taptim Grob ( Rubies in Coconut Milk).
Saiz hidangan: 3 orang
Waktu memasak : 1/2 jam
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 10
Bahan-bahan:
Sengkuang
30gm sengkuang – dipotong dadu dan reneh
1 cawan tepung ubi
1/2 camca teh pewarna merah,hijau,kuning,oren + 1 cawan air
Sirap
1/2 cawan gula
1/4 cawan air
2 helai daun pandan* (*dimasak hingga gula hancur)
Santan
1/2 cawan santan pekat + secubit garam
Ais hancur secukupnya
Cara memasak:
1. Bersihkan sengkuang cina dan potong dadu.
2. Kemudian, rendamkan di dalam pewarna selama 10 minit sebelum ditoskan airnya.
3. Setelah itu, gaulkan sengkuang tersebut bersama tepung ubi.
4. Rebus sengkuang tersebut.Tunggu sehingga sengkuang timbul dan bolehlah diangkat.
5. Letakkan di dalam bekas berasingan yang telah dicampur dengan sedikit ais supaya tahan lama.
6. Selepas itu, panaskan santan dengan api perlahan dan masukkan sedikit garam ke dalamnya.Biar sehingga sejuk.
7. Panaskan gula dan air sehingga mendidih.
8. Angkat dan biarkan sehingga sejuk sebelum dihidang bersama santan, sengkuang dan ais.
Krong Krang Kati Sod (Caramelized crisps in coconut cream).
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak :20 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 10
Bahan-bahan:
3/4 cawan tepung ubi
1/2 cawan santan (cair)
1 cawan santan (pekat)
1/2 cawan gula
1 1/2 sudu teh garam
3 sudu teh bijan putih yang disangai
Cara memasak:
1.Ayak tepung ubi bersama santan cair di dalam periuk. Reneh dalam api perlahan hingga tepung ubi larut, kacau sehingga pekat dan kering. Tutup air. 2.Uli tepung tadi hingga jadi bentuk palet ( 1 inci panjang) dan gunakan pinggan krong krang ( atau guna garfu) untuk membuat bentuk pada setiap bebola krong krang.Setelah itu letakkan bebola tadi atas tepung ubi dan tutup dengan kain linen separuh kering.
3.Masukkan bebola krong krang dalam air panas dan tunggu hingga ia timbul ke atas. Alihkan ke dalam air biasa dan toskan.
4.Campurkan santan pekat, gula dan garam di dalam periuk, reneh dengan api perlahan sehingga masak. Kemudian masukkan bebola krong krang yang dimasak, reneh sementara dan tutup api.
5.Hidang di dalam mangkuk kecil dan tabur bijan di atasnya.
Green Coconut Pudding Recipe.
Saiz hidangan: 10-15 orang
Waktu memasak :20 minit
Cara memasak : Reneh
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 8-10
Bahan-bahan:
4 cawan air kelapa
8gm agar agar
4 titis pewarna makanan
1 1/2 sudu makan gula
1 1/2 cawan kelapa
Cara memasak:
1. Rendam agar selama 10 minit di dalam mangkuk berisi air yang penuh. Selepas 10 minit, toskan.
2. Dengan menggunakan api sederhana, masukkan air kelapa, gula dan agar-agar tadi juga pewarna hijau ke dalam kuali. Biar ia masak dan pastikan adunan sentiasa dikacau.
3.Sementara itu, potong kelapa muda halus dan letak tepi. Apabila agar agar telah larut, padamkan api. letakkan hirisan kelapa dalam acuan bentuk segiempat dan tuang adunan kelapa panas tadi ke atasnya.
4. Simpan acuan ini ke dalam peti sejuk sementara. Setelah keras, keluarkan dari peti sejuk dan potong dalam bentuk kiub.
5.Puding sedia untuk dihidang. Hiaskan dengan kelapa parut dan hidang semasa sejuk.
Coconut Khao Lam.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Waktu memasak :45 minit – 1 jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
200gm beras pulut -rendam semalaman
10gm pulut hitam -rendam semalaman
10gm keladi
5gm kelapa
100gm gula
5gm garam
500gm santan
Cara memasak:
1.Basuh beras pulut yang direndam semalaman
2.Pulut yang direndam ini dikukus dahulu.
3.Apabila masak , masukkan ke dalam kelapa. Tambahkan kacang, keladi, gula, santan dan garam ke dalam kelapa muda.
4.Kukus kelapa tadi selama 45 minit.
Khanom Maw Kaeng -Mung Bean Custard ( bingka kacang hijau).
Saiz hidangan: 4-6 orang
Waktu memasak :40 minit – 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
4 biji telur
2 bji telur itik
1/2 cawan kacang hijau (dibuang kulit dan telah direbus)
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1/2 cawan bawang-digoreng rangup
2 sudu makan minyak gorengan bawang
3 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam
Saiz: 8”x 8 “persegi dulang pembakar
Cara memasak:
1. Dalam mangkuk letakkan gula,telur dan daun pandan.Ramas dengan tangan hingga gula larut.
2.Masukkan garam,santan dan gaul sebati. Keluarkan daun pandan.
3.Tapis adunan untuk dimasukkan ke dalam kuali.
4.Masukkan kacang hijau yang ditumbus halus.
5.Kacau sebati hingga adunan menjadi pekat.Masak sebentar sehingga berwap,guna api kecil selama 5 minit.
6.Masukkan dalam loyang.
7.Panaskan oven 180C, sapukan minyak di sekeliling loyang dan bakar 20-30 minit sehingga bertukar kekuningan.
8.Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bawang goreng di atasnya.
9.Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong.
Sangkhaya fak thong -Kastard Labu
Saiz hidangan: 8-10 orang
Waktu memasak :1 jam (bergantung pada saiz labu)
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
1 biji labu sederhana besar -dikukus dahulu
4 biji telur
3/4 cawan santan
1/2 cawan gula
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh ekstrak vanila
Cara memasak:
1.Bersihkan labu, buang bahagian atasnya dan keluarkan biji labu dengan sudu hingga habis. Cuci dan ketepikan.
2.Campurkan gula, santan, garam dan ekstrak vanila dan masak dengan kepanasan yang sederhana hingga gula larut.Padamkan api dan biarkan sejuk mengikut suhu bilik.
3.Campurkan telur ke dalam adunan santan dan kacau rata hingga membentuk kastard.
4.Apabila siap, tuangkan adunan tadi ke dalam buah labu. Kukus selama 1 jam.
5.Sejukkan dahulu dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
Sticky Rice Cut – Khao Nieow Dtut.
Saiz hidangan: 10 orang
Waktu memasak : 20-25 minit
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pemanis mulut
Keistimewaan : Manis dan lemak
Anggaran kos : RM 20
Bahan-bahan:
1/3 cawan black bean (kering)
2 cawan beras pulut -rendam sekurang-kurangnya 6 jam
1 cawan santan
1/4 cawan gula
1 cawan santan pekat
Secubit garam
1/2 cawan gula
1 sudu besar tepung ubi
Sos:
1 cawan santan pekat
secubit garam
1/2 cawan gula
1 sudu besar tepung ubi
Cara memasak:
1. Rendam black bean semalaman di dalam air suam dan juga beras pulut . Keesokkannya tos kedua bahan tersebut dan kukus selama sejam. Tos dan letak tepi. Kemudian letakkan dalam bekas 8x8x2.
2 Satukan santan,garam dan gula, kacau hingga sebati dan tuang ke atas pulut. Kukus selama 30 minit sehingga lembut.Sementara pulut masak, campurkan semua bahan untuk sos. Tuang sos ke atas pulut yang dikukus. Kemudian tutup dengan pengukus dan sambung kukus selama 5 minit.
3. Buka pengukus dan letakkan black bean di atas permukaan pulut. Tutup semula dan kukus 5 minit.
4. Biarkan pulut sejuk dan kemudian dipotong empat persegi sebelum dihidang. Letakkan kelapa parut yang manis dan hidang bersama mangga.
Resipi Daging Mudah Dan Sedap
Resipi daging mudah dan sedap. Ada orang suka masakan yang kering dan ada yang suka jenis berkuah.
Bagi yang suka masakan kering, boleh cuba empat masakan berasaskan daging kering ini.
Resipi Daging Mudah Dan Sedap
DAGING GORENG PETAI
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
2 ulas bawang merah (hiris) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
1 labu bawang besar – boleh beli online di sini
50 gram petai yang dikupas kulit
Sos tiram – boleh beli online di sini
1 sudu makan kicap manis –boleh beli online di sini
Tomato (hiris)
1 biji cili besar merah (hiris)
Cili besar hijau (hiris)
Sedikit serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukupnya – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Daging dipotong nipis, gaul dengan garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng hingga masak.
- Masukkan petai, bawang putih dan bawang merah. Goreng seketika.
- Masukkan sos tiram dan kicap. Gaul sekata.
- Perasakan dengan garam gula secukup rasa.
- Akhir sekali,masukkan tomato, hirisan bawang besar,cili merah, cili hijau.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG CILI PADI
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
1 labu bawang besar (hiris) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih (tumbuk kasar) – boleh beli online di sini
3 ulas bawang merah (tumbuk kasar) – boleh beli online di sini
10 biji cili padi (tumbuk kasar)
2 tangkai kacang panjang (potong 1 inci)
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukupnya – boleh beli online di sini
Sedikit serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Rebus daging dan hiris nipis. Kemudian gaul dengan serbuk kunyit. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali, goreng daging hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan yang telah ditumbuk hingga terbit bau.
- Masukkan kacang panjang yang telah dipotong. Masukkan daging yang telah digoreng tadi dan hirisan bawang besar. Masak sehingga kering.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
- Untuk membuat air asam; Kisar semua bahan kecuali tomato dan bawang besar.
- Potong bawang besar dan tomato, masukkan kesemuanya ke dalam bahan kisar. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan bersama daging bakar.
CARA MEMASAK:
- Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang seketika dan masukkan bahan kisar hingga terbit bau wangi.
- Masukkan serai yang telah dititik dan seterusnya masukkan daging dan santan. Kacau sekata.
- Tunggu sehingga daging empuk dan masukkan kicap manis dan sos tiram.
- Kacau dan biar mereneh sehingga berwarna kuning.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
1 sudu teh serbuk lada hitam – boleh beli online di sini
Sos lada hitam
1sudu teh sos tiram – boleh beli online di sini
Sos tomato – boleh beli online di sini
1 sudu teh sos cili – boleh beli online di sini
Kicap manis
1 biji lada benggala
Bawang besar – – boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Sedikit cuka
Minyak masak secukupnya
BAHAN TUMBUK:
2 biji bawang merah – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
1cm halia – – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Perap daging bersama lada hitam selama satu jam. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
- Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap.
- Masukkan kicap manis, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekata.
- Masukkan lada benggala dan bawang besar yang telah dipotong.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
DAGING GORENG KURMA
BAHAN-BAHAN:
300 gram daging
2 biji bawang merah* – boleh beli online di sini
3 ulas bawang putih* – boleh beli online di sini
2cm halia* – boleh beli online di sini
1 sudu teh jintan manis*
Rempah kurma*
1 sudu teh rempah kari* – boleh beli online di sini
1/2 cawan santan pekat
1 batang serai (titik)
½ cawan air
2 sudu makan sos tomato
2 sudu garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Daun kari secukupnya
Minyak masak secukupnya – boleh beli online di sini
CARA MEMASAK:
- Kisar semua bahan bertanda (*).
- Masukkan minyak ke dalam kuali, tumis bahan kisar hingga terbit wangi.
- Masukkan daging. Kacau perlahan.
- Masukkan air dan santan. Kacau sekata.
- Tunggu sehingga daging empuk.
- Masukkan serai, sos tomato,kicap dan daun kari.
- Gaul sekata dan angkat dan sedia dihidangkan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Singgang Tulang Bukan Sahaja Sedap, Malah Bagus Untuk Kesihatan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Resipi Masak Lemak Cili Api Tenggiri Bersama Rebung Yang Sedap & Mudah
Masak Lemak Cili Api Tenggiri bersama Rebung. Wow.. Bagi peminat sajian Negeri Sembilan ni pasti dah kecur liur. Sangat mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Tapi paling penting, kena guna kelapa asli. Barulah lagi enak. Jom cuba resipi perkongsian saudari SuiSan Aliezsha ni. Pasti berselera.
CARA MASAK LAUK MASAK LEMAK CILI API TENGGIRI BERSAMA REBUNG
BAHAN-BAHAN:
Ikan tenggiri
Cili api hijau dan merah – ditumbuk
2 inci kunyit hidup – ditumbuk
Rebung
1 1/2 biji kelapa parut (diperah ambil pati sahaja. Pastikan guna kelapa tua)
1-2 keping asam gelugur
CARA MEMASAK:
1. Ambil rebung, cuci bersih, diramas sedikit untuk buang bau air rendaman rebung. Kemudian toskan.
2. Sediakan kuali. Masukkan ikan, cili dan kunyit yang telah ditumbuk, rebungdan juga santan. Sebatikan.
3. Kemudian buka api dan didihkan. Masak seperti biasa. Pastikan kuah sentiasa dikacau. 4. Bila kuah hampir pekat, masukkan asam keping dan perasakan dengan garam secukupnya
5. Masak Lemak Cili Api Tenggiri bersama Rebung siap untuk dinikmati.
INFO: Empunya resipi suka guna Tenggiri Bunga kerana isinya lebih lembut.
Kredit resipi & foto: SuiSan Aliezsha
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official