Suka makan Kari Ayam yang dijual di restoran Nasi Kandar? Saudari Niza Zaini ada kongsikan resipinya. Caranya sangat mudah dan tidak renyah. Selain ayam kampung, boleh juga menggunakan ayam biasa. Cubalah. Hasilnya pasti tidak mengecewakan.
RESIPI KARI AYAM KAMPUNG STAIL NASI KANDAR
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih hingga naik bau.
2. Masukkan bwawang merah, cili kering dan cili hijau. Masak hingga sedikit layu.
3. Seterusnya masukkan daun kari. Gaul sebati hingga wangi.
4. Tambahkan ubi kentang. Kacau seketika.
5. Masukkan ayam yang telah diperap bersama kunyit tadi. Gaul sekali lagi.
6. Kemudian masukkan bawang putih dan halia kisar.
7. Masukkan rempah kari. Elakkan terlalu kacau keran takut bahan-bahan menjadi hancur. Hanya kacau perlahan-lahan sahaja.
8. Masukkan air dengan secukupnya. Perasakan dengan garam serta serbuk perasa. Biarkan mendidih sehingga ayam dan kentang empuk. Jika suka, boleh tambah sedikit santan. (Resipi asal tidak guna santan)
9. Bila ayam telah lembut dan kentang empuk, padamkan api dan sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Niza Zaini