Kerabu Maggi Thaimenggunakan mi segera siam ni memang sedap. Ia mempunyai rasa yang berbeza berbanding jenama mi segera yang lain. Teksturnya yang tidak terlalu kembang dan lembik, menjadikan sajian Kerabu Mi Segera menjadi sangat sedap. Terasa nak buat menu ni di hujung minggu nanti? Boleh cuba resipi perkongsian saudari Nurul Huda ni. Sangat mudah dan tentunya memikat selera. Jom cuba!
RESEPI KERABU MAGGI THAI YANG SEDAP
BAHAN-BAHAN: 4 bungkus mi segera siam – beli online disini 2 sudu makan jus limau kasturi 5 sudu makan air gula
Kek marble ni memang sedap padu bila ditambah bijirin Nestum. Letakkan minyak jagung jadi moist, lembut dan enak.
Warna apa pun boleh, ni resipi dari Farisha Sofea ni boleh dicuba. Bahan pun taklah rumit dan banyak.
💓 KEK MARBLE NESTUM 💓
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : 5 biji telur gred A 1 sudu teh k esen vanilla 1 sudu besar ovallete 50gm susu penuh krim 130gm gula halus
Bahan B : 170gm tepung naik sendiri ( diayak ) 2 paket kecil nestum original
Bahan C : 100gm minyak jagung
Bahan Lain : pewarna pilihan
CARA MEMASAK :
1. Satukan ke semua Bahan A dan pukul sehingga kembang .
2. Masukkan Bahan B dan kacau rata .
3. Masukkan pula Bahan C dan kaup balik sehingga sebati . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan .
5. Tuangkan adunan secara berselang seli ke dalam loyang yang telah digris ( sy guna loyang bulat 7″ ) .
6. Ulang sehingga habis . 7. Lorekkan adunan jika suka . 8. Panaskan oven , hentakkan sedikit loyang dan bakar pada suhu 170°C selama 50 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing . 9. Sisipkan keliling loyang dan terlangkupkan .
10. Kemudian terlangkupkan semula . 11. Sejukkan sebelum dipotong . Siap,sedia dihidang 💓
Sedapnya Pepes Ikan. Kalau makan panas-panas memang nikmat. Sesuai dijadikan sajian minum petang atau sajian makan malam bagi anda yang tak suka menu berat. Pepes ni kalau beli, harganya boleh tahan. Jadi jom belajar buat sendiri guna resipi perkongsian dari saudari Azizah Haji Mohd Asah. Tak guna banyak bahan pun. Selamat mencuba!
CARA MASAK PEPES IKAN SEDAP
BAHAN-BAHAN:
1 kg ikan kembung @ ikan selayang – asingkan isi dan tulang.
500gm tepung ubi
1 kiub ayam
1 kotak santan kara
Secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Daun pisang untuk membungkus
BAHAN KISAR:
4 batang serai
5-6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
Segenggam cili kering
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kisar hingga lumat.
2. Tuang ke dalam kuali dan masukkan sedikit minyak, kiub ayam, cukup rasa, garam, gula dan santan.
3. Kacau rata dan masak semua bahan hingga pekat. Sejukkan sambal.
4. Ambil isi ikan yang dikisar dan gaulkan dengan tepung ubi.
5. Setelah sambal sejuk, campurkan dengan ikan kisar tadi. Gaul hingga isi ikan dan sambal sebati. Pepes ikan ni perlu rasa pedas-pedas manis, lebih kurang macam rasa otak-otak.
6. Letakkan 1 sudu teh adunan pepes atas daun pisang dan bungkus macam membuat kuih koci.
7. Kemudian kukus selama 20 minit. Selain kukus, Pepes Ikan ini juga boleh dibakar.
Corndog antara snek street food Korea yang sedang viral sekarang ini di Malaysia. Resipinya telah diolah dan sedikit berbeza dari resipi negara asal namun rasanya tetap sedap. Nak cuba buat untuk anak-anak? Resipi perkongsian saudari Eqin Raziqin ni antara yang mudah untuk dicuba.
RESIPI CORNDOG VIRAL HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
10 keping roti sandwic | gelek nipis
5 batang sosej | potong 4
1 biji telur
Keju mozarella blok | potong petak
Serbuk roti secukupnya
Lidi
Sedikit bancuhan tepung gandum | untuk melekatkan hujung roti
CARA MEMASAK: 1. Ambil lidi dan cucuk keju bersama potongan sosej secara berselang-seli.
2. Gulung keju dan sosej dengan roti yang telah digelek tadi. Lipat sedikit bahagian hujung supaya keju tidak keluar apabila digoreng.
3. Lekatkan hujung roti menggunakan bancuhan tepung gandum. 4. Celup gulungan roti ke dalam bancuhan telur hingga rata. 5. Salut pula dalam bekas berisi serbuk roti. Lakukan hingga habis bahan.
6. Panaskan minyak dan goreng hingga garing. 7. Angkat, toskan minyak dan bolehlah dinikmati bersama sos cili dan mayones.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira