Pulut kuning dan rendang sememangnya kombinasi yang cukup enak. Sesuai sangat dijadikan hidangan di Hari Raya Aidilfitri. Walaupun tiada tetamu yang boleh berkunjung disebabkan PKP, namun masih boleh masak untuk ahli keluarga tercinta. Jom cuba resipi perkongsian saudari Noor Hamidah ni! Sangat mudah dan memang sedap.
RESIPI PULUT KUNING & RENDANG SEDAP UNTUK RAYA
BAHAN-BAHAN:
1.5kg beras pulut susu
1 kotak kecil santan
10 helai daun pandan
2 sudu makan serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1 mangkuk air
CARA MEMASAK:
1. Rendam beras pulut bersama dengan serbuk kunyit selama 3-4 jam. 2.Panaskan pengukus sambil susun daun pandan di atas pengukus. Bau pulut kuning akan jadi lagi sedap. Letak beras pulut atas daun pandan dan kukus sampai sedikit lembut. Anggaran masa dalam 1 jam.
Ads
3.Bila pulut agak lembut, keluarkan dari periuk kukusan dan masukkan dalam bekas lain. 4.Ambil santan, campurkan dengan 1 mangkuk air ( saiz seperti dalam gambar) dan tambah sedikit garam.
5.Tuang ke dalam bekas berisi pulut dan gaul hingga rata dan sebati. Kukus pulut sekali lagi anggaran masa 15-30 minit.
6. Angkat pulut dan boleh dinikmati bersama Rendang Daging.
RENDANG DAGING
BAHAN-BAHAN:
1.5kg daging
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
3 helai daun kunyit
2 sudu makan serbuk kari daging
2 bungkus kerisik
2 kotak kecil santan
Garam secukup rasa
3 cawan air
1 cawan minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
15 biji bawang merah saiz sederhana besar
10 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 batang serai saiz besar
20 tangkai cili kering – ikut kepedasan yang disukai
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan masukkan bunga lawang serta kayu manis. Kemudian masukkan semua bahan kisar. Tumis sehingga pecah minyak. 2.Kemudian masukkan serbuk kari. Kacau sentiasa supaya rempah tidak hangus. 3. Bila rempah pecah minyak, masukkan daging. Gaul sebentar kemudian tambahkan air. Masak hingga daging lembut dan empuk.
4. Seterusnya bila daging betul-betul lembut, masukkan santan, kerisik dan daun kunyit. 5. Perasakan dengan garam serta perasa lain dengan secukupnya.
Ads
6. Bila rendang mencapai kepekatan yang anda suka, matikan api dan nikmati bersama pulut kuning.
Nak menu yang ringkas dan mengenyangkan? Boleh buat menu untuk sarapan Sushi Sandwich dan Wanpaku Sandwich. Bahan-bahan nak buat juga mudah dicari. Sushi sandwich Nampak comel jer tapi bila dah makan memang cukup kenyang.Mana taknya dalamnya penuh dengan lobak merah,timun, tuna dan lain-lain bahan.
Sushi Sandwic Bahan-bahan: Roti gardenia (roll/ lenyek nipis dan buang tepi) Lobak merah Timun Jepun Tuna dalam tin-BELI ONLINE DI SINI Telur hancur Jejari ketam(digoreng sekejap) Mayonis-BELI ONLINE DI SINI Sos cili-BELI ONLINE DI SINI
TONTON GERENTI JADI : Resipi Sosej Gulung Rangup Goreng
Cara buat: 1.Sediakan sekeping roti, gelek nipis dan potong tepinya. 2.Letak inti tuna, telur hancur, jejari ketam 3.Letak timun dan lobak merah(dipotong memanjang) 4.Gulungkan roti hingga habis. 5.Potong kepada 2 bahagian 6.Letakkan sos dan mayo. 7.Tabur parsli flakes jika suka.
Wanpaku Sandwic Roti wholemeal/ roti biasa gardenia Isi ayam /nuggets Sosej Kubis ungu-hiris halus Lobak merah -potong panjang Timun Jepun – potong panjang Telur hancur Salad hijau – hiris halus Mayonis Sos cili
Cara buat: 1.Letakkan roti, susun semua bahan atas roti berlapis-lapis 2.Tutup roti dan balut dengan aluminium foil. 3.Belah tengah roti tadi. Dah siap untuk dinikmati.
Semua orang suka puding mahu pun agar-agar menu ini sering mengoda selera, terutamanya di musim panas. Selain warnanya yang berwarna warni dan kepelbagai rasa menjadikan ia sesuai untuk juadah pencuci mulut. Dari kerap membeli, apa kata anda sediakan sendiri menu ini dan ia boleh disimpan lama dalam peti sejuk. Jimat dan terjamin kebersihannya.
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN A : LAPISAN CENDOL
750ml air
170gm gula
10gm agar-agar
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung
Cendol secukupnya
BAHAN B: LAPISAN GULA MELAKA
750ml air
250gm gula melaka | diracik halus
10gm agar-agar
250ml santan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Masak air, gula dan agar-agar hingga larut.
Satukan santan dan tepung jagung, kacau agar tidak bergentel.
Tapiskan dan tuangkan ke dalam agar-agar.
Masak sebentar hingga mendidih.
Angkat dan biarkan suam baru masukkan cendol.
Biarkan ianya keras.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, gula melaka dan agar-agar hingga larut.
Masukkan santan, kacau sebentar.
Akhir sekali, tuangkan keatas lapisan cendol yang telah keras.
AGAR-AGAR RINTIK PANDAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
1/2 sudu makan agar-agar serbuk
250ml santan cair
1 sudu makan gula pasir
Sedikit pewarna hijau
BAHAN B:
1/2 sudu besar agar-agar
500ml air
100gm gula merah
1 sudu makan tepung kastard campur 2 sudu makan air
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Untuk menyediakan bahan A. Campurkan semua bahan dan masak sehingga mendidih.
Tuangkan ke dalam loyang dan biarkan keras.
Potong kecil-kecil dan biarkan sebentar.
Untuk menyediakan bahan B. Masak air, daun pandan, gula merah dan agar-agar hingga larut. Masukkan tepung kastard.
Masak hingga mendidih.
Angkat dan tuangkan ke dalam loyang yang telah berisi dengan potongan agar-agar tadi.
AGAR-AGAR PERMATA
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk agar-agar
200ml susu cair
400ml air
150gm cawan gula pasir
100ml susu pekat
Esen vanila
Sedikit pewarna
CARA MEMASAK:
Satukan semuanya dan masak hingga mendidih. Ambil tiga senduk dan di tetakkan dalam mangkuk berasingan dan campurkan dengan tiga warna kesukaan anda.
Sejukkan kemudian dipotong dadu.
Panaskan sebentar lebihan agar-agar tadi.
Letakkkan agar-agar yang telah dipotong ke dalam bekas dan tuangkan agar-agar lebihan tadi.
PUDING ROTI COKLAT SUSU
BAHAN-BAHAN:
8 keping biskut jagung
2 keping roti
300ml susu cair
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
2 sudu besar serbuk koko
CARA MEMASAK
Kisar roti, biskut jagung dan susu cair.
Masukkan telur dan susu pekat. Kisar lagi hingga licin.
Bahagi kepada dua bahagian. Satu bahagian dimasukkan serbuk koko dan satu bahagian dibiarkan warna asal.
Panaskan kukusan dan kukuskan bahagian serbuk koko.
Bila sudah masak, tuangkan pula bahagian yang bewarna asal.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.