Cara Masak Sotong Goreng Tepung Yang Rangup & Elok Kejadiannya

Share

Sotong goreng tepung merupakan antara menu yang mudah untuk dimasak dan menjadi kegemaran ramai. Tetapi, adakalanya sotong akan meletup ketika dimasak. Salah satu tip untuk elak sotong tidak meletup, tidak makan minyak dan rangup adalah menggunakan tepung ubi, tepung jagung dan tepung bestari. Nak tahu resipi lengkap? Ayuh baca perkongsian oleh Rafidah Arshad menggunakan resipi asal oleh Nurul Faidha.

RESIPI SOTONG GORENG TEPUNG

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1 cawan tepung ubi
  • 1 cawan tepung jagung
  • 2 sudu tepung bestari
  • 1 biji telur
  • Sotong
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil lada hitam

 

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Masukkan tepung-tepung ke dalam bekas dan kacau sebati.

2. Potong sotong mengikut saiz yang anda mahukan.

 

3. Pecahkan telur dan masukkan sotong ke dalam telur tersebut.

 

4. Kemudian, angkat sotong dan golekkan ke dalam tepung. Pastikan semua bahagian disaluti tepung.

5. Panaskan minyak dan pastikan minyak betul-betul panas. Api jangan terlalu kuat.

6. Masukkan sotong yang sudah disaluti tepung dan biarkan sehingga kekuningan.

7. Angkat & siap! Sudah boleh dimakan.

 

NOTA:

– Saya tambah 1 sudu kecil garam dan lada hitam. Tepung bestari pula saya letak dalam 2 sudu makan penuh.

 

Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.

KREDIT RESIPI & FOTO: RAFIDAH ARSHAD

 

Artikel berkaitan yang boleh dibaca:

 

Resipi yang boleh anda cuba di rumah:

Published by
Naqiyatul Uzma