Cara Memasak Daging Black Pepper Berapi Pulak, Cili Padi Selera Asia.

Share

Daging lada hitam ni sebenarnya sajian fusion yang paling popular. Walaupun asasnya masakan barat tetapi dengan tambahan cili padi, rasanya dah mengikut selera rasa orang Asia.

Anda boleh juga menambah sedikit tepung jagung (dicampur air) jika mahu kuah yang likat.

DAGING BLACK PEPPER BERAPI

BAHAN-BAHAN :

  • 1/2 kg daging lembu |dipotong nipis
  • 3 sudu besar sos black pepper – beli online DI SINI
  • 2 sudu besar bawang besar+putih blend – beli online DI SINI
  • 2 sudu teh serbuk black paper – beli online DI SINI
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit

*Dikacau dan gaul sebati semua bahan

Bahan tabur kemudian :

  • 1 biji bawang besar hiris
  • 10 biji cili padi | ikut kepedasan
  • 2sm halia | dimayang

CARA MEMASAK :

1. Kacau semua bahan sehingga sebati .Gaul semua bahan.

2.Tambahkan dengan air.Tutup kuali dgn penutup dan biarkan daging tu empuk

3. Bila daging sudah kering air, masukkan bawang besar dan halia yang di mayang, cili padi, terpulang sama ada nak potong cili padi atau letak sebiji-biji.

Kredit : FB : Resepi Orang Kampung

 

INGIN MENCARI PRESSURE COOKER UNTUK MEMUDAHKAN KERJA MEMASAK DAGING, JOM BELI ONLINE DI SINI.

ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :

Published by
Faridah Talib